Iftar Sofralarinda 'Kilis Tava' Lezzeti

Osmanli döneminden günümüze uzanan yüzlerce yillik bir lezzet olan dünyaca ünlü cografi isaret belgesi olan Kilis tavaya, Ramazan ayinda iftarda en çok tüketilen yemek çesitler arasinda yer aliyor.

Iftar Sofralarinda 'Kilis Tava' Lezzeti
Et tüketiminin en fazla oldugu illerin basinda gelen Kilis’te, yöresel olarak kasaplarda yapilan Kilis tava isimli yemek iftar sofralarini süslüyor. Yüzlerce yillik bir lezzet olan dünyaca ünlü Kilis tava, Ramazan ayinda iftarda en çok tüketilen yemek çesitlerinin basinda geliyor. Türkiye’de nüfus ortalamasina göre en çok etin tüketildigi kent olan Kilis’te iftar sofralarinin vazgeçilmezi ise etle yapilan Kilis tava oluyor.

Kilisli Kasap Izzet Canözer, Kilis Tavasi her zamanda oldugu gibi iftarda en çok tüketilen yemek oldugunu ifade ederek, “Kilis tavasinin yakin zamanda cografi isaret belgesi alindi. Herkes taraflidan bilenen bir yemegimiz. Gerek ramazanda gerekse diger zamanlarda islerimiz çok sükür iyidir. Kilis tava disi koyun etinden hazirlanir. Içerisine malzeme olarak, kirmizi biber, yesil biberimiz çok az kuru sogan, zirhla çekildikten sonra baharat olarak, tuz, kuru biber, karabiber koyuyoruz. Tepsinin altina patlican koyuyoruz. Tepsinin üzerine de süsleme olarak, domates, biber ve sogan koyuyoruz. Kilis tava pide ekmek ile tüketilir. Kilis tavasi tas firinda pisiriliyor. Bir kisilik tava 30 TL’dir. 150 gram et konur” dedi.

Hazirlanan Kilis tavasi 200-300 derece sicakliktaki pide firinlarinda pisirildikten sonra tüketilmeye hazir hale geliyor. Kilisli firincilar, Ramazan dolayisiyla Kilis tavasinin pisirilmesi nedeniyle firinlarda yogunluk yasandigini ifade etti.

Kaynak: İHA