Beyin Cerrahisi 'Parkinson'a Tedavi Imkani Sunuyor

SAMSUN – Beyin ve Sinir Cerrahisi Nörosirürji Uzmani Opr. Dr. Ahmet Karkucak, son yillarda beyin cerrahisindeki ilerleme sonucu uygulanir hale gelen derin beyin stimülasyonu islemi sayesinde parkinson hastaligindaki sikayetlerin geriletilebildigini belirtti.

Beyin Cerrahisi 'Parkinson'a Tedavi Imkani Sunuyor
Parkinson hastaliginin nöroloji servislerince tani ve takibinin yapildigi ve medikal tedavisinin düzenlendigini söyleyen Opr. Dr. Karkucak, hastaligin ilerlemesi veya ilaçlarin yeterli gelmemesi durumlarinda uygun hastalarda beyin cerrahisine basvurulabildigini ifade etti.

Son yillarda aktif olarak kullanilan cerrahi tedaviden bahseden Karkucak, “Beyin cerrahisinin son yillarda parkinson hastaliginda devreye girmesi sonucu, özellikle derin beyin stimülasyonu islemi hareket bozuklugu merkezlerinde ve nöromodulasyon merkezlerinde planlanip uygun hastada, uygun cerrahi tedavi protokolleriyle uygulanmaktadir ve artik hareket bozuklugu, titreme, yavas yürüme, yürüyememe gibi sikayetler çok ciddi derecede gerilemektedir. Parkinson kader degil tedavi edilebilir bir hastaliktir” dedi.

Parkinson hastaligindaki risk gruplarindan da söz eden Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Nörosirürji Uzmani Ahmet Karkucak, "Parkinson genellikle 60 yas üstünde beklenen bir hastaliktir. Ancak son zamanlarda genç hasta gruplari da çok aktif bir sekilde karsimiza çikiyor. Agirlikli olarak yüzde 90-95’i, 60-65 yas üstü hastalarimizda görülen bir hastaliktir. Hareket bozukluguyla kendini belli eder. Hareketlerdeki tutukluluk medikal tedavi ve ilaçlarla belli ölçüye kadar kontrol altina alinip rahatlatilabilir. Belli bir süreden sonra ilaçlarin etkisinin olmadigi ya da hastaligin ilerledigi, hastaya göre de karar verilip nöromodulasyon merkezinde planlamasi yapilip, hareket bozuklugu merkezinde planlamasi yapilip cerrahi tedavi karari verilir” diye konustu.

Kaynak: İHA