Bakan Yanik Açiklamasi 'Türk-Islam Medeniyeti Bir Vakif Medeniyeti Olarak Bilinir'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, “Köklerimizin tutundugu ve bizleri besleyen Türk-Islam medeniyeti bir vakif medeniyeti olarak bilinir. Dinimiz ‘Hayirda ve iyilikte yarisiniz’ seklinde bir tavsiyede bulunur. Bu tavsiye vakiflarla adeta ete kemige bürünmüstür” dedi.

Bakan Yanik Açiklamasi 'Türk-Islam Medeniyeti Bir Vakif Medeniyeti Olarak Bilinir'
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik ile Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu, Gençlik ve Spor Bakanliginin ana binasinda "Gönüllülük Alaninda Is Birligi Protokolü" imza töreni öncesi açiklamalarda bulundu. Imza töreninde çok sayida milli sporcu ve çocuk da yer aldi. Bakan Yanik, açiklamasinda Türk ve Islam kültürünün çok eski bir tarihe sahip oldugunu ve bu tarihi kültürde yardimlasma ve gönüllülük kavraminin yasam tarzi haline geldigini söyledi.

Türk toplumunun gönüllülük kavramina çok asina oldugunu ve bunun Türk kültürüne yerlesmis bir davranis oldugunu belirten Bakan Yanik, “Türk toplumu olarak bizler bu konuda ümitvar olmamizi saglayacak güçlü bir kültüre ve sosyal degerlere sahibiz. Zaman zaman bazi olumsuzluklar olsa da içinden geldigimiz pek çok degeri farkli sekillerde yasatmaya devam ediyoruz. Bildiginiz gibi içinde bulundugumuz Ramazan ayinin en anlamli taraflarindan birisi, bu yönde gönüllülük kültürünü ve ahlakini da gelistirmesidir. Yine köklerimizin tutundugu ve bizleri besleyen Türk-Islam medeniyeti bir vakif medeniyeti olarak bilinir. Dinimiz ‘Hayirda ve iyilikte yarisiniz’ seklinde bir tavsiyede bulunur. Bu tavsiye vakiflarla adeta ete kemige bürünmüstür. Vakiflarimiz, gönüllülük kültürünü kurumsallastiran muhtesem örneklerdir. Sadece vakiflar da degil, hayratlar, imarethaneler, imeceler, yardimlasma sandiklari gibi daha pek çok gönüllülük faaliyeti, kültür ve medeniyetimizin yapi taslarindandir. Bize düsen, yani size bize hepimize düsen, bu yapi taslarindan aldigimiz güç ve ilhamla kültürümüzü layikiyla temsil edecek ve gelistirecek çalismalar yapmaktir” ifadelerini kullandi.

“Gençler için gönüllülük iyi bir ögrenme yöntemidir”

Gençlik ve Spor Bakanligi ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanliginin is birliginde yürütülecek gönüllülük çalismalarini heyecanla bekledigini söyleyen Bakan Yanik, “Gençler için gönüllülük iyi bir ögrenme yöntemidir. Gençler, gönüllü çalismalar sayesinde kisisel özelliklerini gelistirirken, belki bir takim zayif yönlerini kesfederek onu da tamir etme imkani buluyorlar. Öte yandan yeni beceriler ediniyor ve zafiyetlerinin yani sira kendi içlerindeki yeni yeteneklerini de ortaya çikariyorlar. Bu süreç toplumsal hayata kendini hazirlamak noktasinda çok degerli bir süreç. Bunun yaninda gönüllülük yoluyla elde edilen beceri ve yetkinlikler, gençlerin mesleki gelisimine de katki saglamaktadir. Günümüz dünyasinda özellikle ulusal ya da uluslararasi güçlü kurumlar elemanlarini seçerken özgeçmislerde yer alan gönüllü çalismalara dikkat etmekte, bu çalismalar ise kabul edilmeyi kolaylastirmaktadir. Sosyal iliskilerin gelistirilmesi, özgüvenin artmasi, toplum içerisindeki farkli sosyal konularda bilgi sahibi olmasi, yardim toplama, proje uygulama, çesitli paydaslarla ilgilenme gibi çalismalarin her biri gençlerin profesyonel kapasitesini olumlu yönde etkileyerek is bulmayi kolaylastiriyor. Gönüllülük faaliyetlerinin bireysel faydasinin yaninda kesin olan bir diger faydasi ise bu çalismalarin toplumun iyilik halini güçlendirmesidir” dedi.



“El ele vererek birçok faydali çalismaya imza atacagiz”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi adina 2022 yilinin gönüllülük açisindan oldukça verimli ve bereketli bir yil olacagina inandigini ifade eden Bakan Yanik, “Bu yil içinde dijital ortamda olusturacagimiz Sosyal Sorumluluk ve Gönüllülük Platformu’nda gençlerimizin gönüllülük alanindaki çalisma, talep ve önerilerini de bir araya getirecegiz. Sosyal Kuluçka Merkezi adini verdigimiz platformumuzda sivil toplum kuruluslarimizla gönüllülerimizi bulusturacak ve el ele vererek birçok faydali çalismaya imza atacagiz. Bakanligimizin Sivil Toplumla Isbirligi ve Projeler Daire Baskanligi bünyesi içinde gerçeklestirilecek bu çalismalardan bir digeri ise Gönüllü Akademisi olacak. Gönüllü Akademisi ile bir egitim platformu olusturarak, Bakanligimiz hizmetleriyle ilgili egitimler verecegiz. Böylelikle gençlerimizin sosyal hizmet konularinda bilgi ve tecrübe edinmesine sebep olacak, buradan aldiklari ‘egitim’ belgeleri ile is hayatlarinda avantaj kazanmalarini saglayacagiz. Sosyal hizmet kapsamindaki bu çalismalarimiz, gönüllülük çabalariyla bulustugunda öyle inaniyorum ki yeni iyilik dalgalarinin, çabalarinin da önü açilmis olacak. Biz millet olarak iyilige ve insanligin vicdanina güveniyoruz. Eminim yapilan her gönüllülük çalismasi milletimizin kalbinde güzel bir karsilik buluyor ve her iyilige dualarla cevap veriliyor. Buradan hareketle gönül cografyamizin mesalelerini gençlerle daha ileriye tasiyacagimiza inaniyor, gençlerimize güveniyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA