Ruhani Liderler Ve Baskonsoloslar Istanbul Valiligi Tarafindan Düzenlenen Iftar Programinda Bulustu

Istanbul Valiligi tarafindan Çiragan Sarayi’nda Ruhani Liderler ve Diplomatik Temsilciler Iftar Programi düzenlendi. Programda konusan Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Ukrayna ile Rusya arasindaki krize iliskin açiklamalarda bulunarak “Savas magduru Ukraynali yetim çocuklari bu süreçte ülkemizde agirliyor, daha fazla sivilin zarar görmemesi için diplomatik gayretlerimizi sürdürüyoruz. Bölgemizde baris ve istikrarin saglanmasi için her iki tarafin da hassasiyetlerini gözeten, hakkaniyetli bir yaklasimla itidalden yana olmayi sürdürecegiz” dedi.

Istanbul Valiligi tarafindan Çiragan Sarayi’nda Ruhani Liderler ve Diplomatik Temsilciler Iftar Programi düzenlendi.

Iftar programina Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, Disisleri Bakanligi Istanbul Temsilcisi Büyükelçi Murat Tamer, Vali Yardimcisi Özlem Bozkurt Gevrek, ruhani liderler, baskonsoloslar, il ve ilçe protokolü ve ilgili kurumlarin temsilcileri katildi.

Eyüpsultan Camii Imam Hatibi Erhan Mete’nin Kur’an-i Kerim tilaveti ve iftar duasi ile baslayan programda Il Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpagus, yemek duasi yapti.

“Istanbul, farkli inançlara ait mabetlerin bir arada oldugu rüya kentidir”

Programda konusan Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay “Kitalarin, kültürlerin ve inançlarin bulusma noktasi Istanbul’da, iftar sevincimizi sizlerle paylasiyor olmaktan bahtiyarim. Sözlerimin basinda Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan’in her birinize en kalbi selamlarini iletiyorum. Ramazan, yine kalplere ve vicdanlara esenlik veren bir mustuyla geldi. Hanelerimiz bu kutlu misafir için senlendi ve mabetlerimiz, bu güzel bulusma için süslendi” dedi.

Salgin nedeniyle iftarlarin iki yil buruk geçtigini ifade eden Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, “Hamdolsun bu Ramazan yeniden iftar sofralarimiz kardeslik halkalarina dönüstü ve Ramazan iklimini tam anlamiyla hissedebiliyoruz. Iftar sevincimize ortak olan, Ramazan’in birlik ve beraberlik ruhunu yasatan tüm misafirlerimize davetimize icabet ettikleri için tesekkür ediyor, Sayin Vali Yerlikaya basta olmak üzere Istanbul Valiligimizi ev sahipligi için kutluyorum” seklinde konustu.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, “Insanlik tarihinde bir mücevher gibi parlayan Istanbul, asirlar boyu farkli inançlara ait mabetlerin bir arada oldugu rüya kentidir. Bir arada yasama kültürünün essiz ilham kaynagidir. Burada camiler, kiliseler ve sinagoglar yüzyillardir ayni caddede, ayni sokakta yan yana yükselmektedir. Bugün bizler milletimizin medeniyet yolculugunu maziden atiye uzanan saglam bir köprü olarak görüyoruz. Cumhurbaskanimiz liderliginde geçmisten aldigimiz hazineyi gelecege tasimanin mücadelesini veriyoruz. Politikalarimizi da maziden aldigimiz ilhamla belirliyoruz” dedi.



“Daha fazla sivilin zarar görmemesi için diplomatik gayretlerimizi sürdürüyoruz”

Ukrayna-Rusya arasindaki kriz hakkinda da açiklamalarda bulunan Oktay, “Özellikle Cumhurbaskanimiz gerek bölge gerek dünya liderleri ile sürekli görüsme içinde oldu ve olmaya devam ediyor. Biz insani trajedileri magdurun ten rengine, göz rengine ya da saç rengine göre ayirmiyoruz. Myanmar’da, Suriye’de, Yemen’de yasananlar yüreklerimizi ne kadar yaraladiysa, Ukrayna’da yasanan insani dram da ayni sekilde içimizi acitmaktadir. Savas magduru Ukraynali yetim çocuklari bu süreçte ülkemizde agirliyor, daha fazla sivilin zarar görmemesi için diplomatik gayretlerimizi sürdürüyoruz. Bölgemizde baris ve istikrarin saglanmasi için her iki tarafin da hassasiyetlerini gözeten, hakkaniyetli bir yaklasimla itidalden yana olmayi sürdürecegiz. Birligi, beraberligi pekistiren Ramazan ayinin tüm insanlik için daha huzurlu bir gelecegin müjdecisi ve barisa vesile olmasini temenni ediyorum. Bu iftar sofrasinda bizleri bulusturan ve günlük hayatimizda da müsahede ettigimiz kardeslik ikliminin kiymetini bilelim. Toplumun tüm kesimleri arasinda dayanismayi ve kardesligi yaymaya devam edelim” dedi.



“Iftar sofralarimiz ayni zamanda bizlerin gönül sofralaridir”

Ramazan-i Serif’in manevi ikliminde bir arada olmaktan duydugu mutlulugu ifade ederek konusmasina baslayan Vali Yerlikaya, “Kutsal kitabimiz Kur’an-i Kerim’in indirildigi ay olan mübarek Ramazan-i Serif, biz Müslümanlarin hem inancinda hem de kalbinde çok müstesna bir yere sahiptir. Ramazan’da bir ay oruç tutariz, yolda kalana, dara düsene, fakire fukaraya yardim ederiz. Ekmegimizi bölüsürüz. Iftar sevinçlerimizi paylasiriz. Çünkü iftar sofralarimiz ayni zamanda bizlerin gönül sofralaridir” dedi.

Istanbul’un, insana ve inanca sayginin kadim merkezi oldugunu belirten Vali Yerlikaya, “Bu Istanbul ki, yedi tepesiyle sadece sehrimizi degil, hangi dinden, hangi milletten olursa olsun herkesi kucaklamis, kusatmistir. Istanbullular, komsusunun kutsal günlerini saygiyla kutlamis, birbirlerini tebrik etmistir. Sevginin, kardesligin ve barisin sembolü Istanbul’umuzun kültür ve inanç mirasina layikiyla sahip çikmak için üzerimize düsen sorumlulugu yerine getiriyoruz, getirmeye de devam edecegiz. Önümüzdeki günlerde Musevi vatandaslarimizin Pesahi ve Hiristiyan vatandaslarimizin Paskalyasini idrak edecegiz. Bu vesileyle, Musevi hemsehrilerimizin Pesahi ile Hiristiyan hemsehrilerimizin Paskalya bayramlarini en kalbi duygularimla tebrik ediyorum” seklinde konustu.

Istanbul’da var olan birlikte yasama kültürünün geçmiste oldugu gibi bugün de baris ve kardesligin harcini olusturacagini vurgulayan Vali Yerlikaya, “Bizleri aydinlik gelecege tasiyacak en önemli gücümüz olacaktir. Insallah bu kutsal günler; farkli cografyalarda yasanan acilarin sona ermesine, insanligin huzurda ve barista bulusmasina da firsat olsun” dedi.

Kaynak: İHA