Le Pen Açiklamasi 'Fransa'yi 5 Yil Içinde Düzene Sokacagim'

Fransa’da cumhurbaskanligi seçiminin ikinci turuna kalan asiri sagci Ulusal Birlik Partisinin (RN) lideri Marine Le Pen mevcut Cumhurbaskani Emmanuel Macron’a "oy vermeyen herkesi" kendisine "katilmaya" çagirarak, "Fransa’yi 5 yil içinde düzene sokacagim" dedi.

Le Pen Açiklamasi 'Fransa'yi 5 Yil Içinde Düzene Sokacagim'
Fransa’da cumhurbaskanligi seçiminde mevcut Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile ikinci turda yarisacak olan Ulusal Birlik Partisinin (RN) lideri Marine Le Pen açiklamalarda bulundu. Seçmenlere seslenen Le Pen, Macron’a oy vermeyenleri ikinci turda kendisine oy vermeye çagirarak, "Fransiz halki konustu ve mevcut cumhurbaskanina karsi 2’nci turda kalifiye olma onurunu bana yasatti. Bugün Emmanuel Macron’a oy vermeyen herkesin kaderi bu birlesmeye katilmak. Tüm kökenlerden ve tüm duyarliliklardan tüm Fransizlari bize katilmaya çagiriyorum" dedi.



"Fransa’yi 5 yil içinde düzene sokacagim"

Fransa’yi düzene sokacagini kaydeden Le Pen, "24 Nisan’da oylanacak olan, kosullarin oylamasi degil, toplum seçimi, medeniyet seçimi. Fransa’yi 5 yil içinde düzene sokacagim. Oylariniz önümüzdeki bes yillik dönemin siyasi kararlarini ve aslinda Fransa’yi önümüzdeki 50 yil için taahhüt edecek" dedi.



Dört adaydan ’Macron’a oy verin’ çagrisi

Yesiller Partisi’nin (EELV) Baskani ve 2009’dan bu yana Avrupa Parlamentosunda (AP) milletvekili Yannick Jadot, merkez sag Cumhuriyetçiler Partisi’nin (LR) adayi ve baskent Paris’in de içinde bulundugu Ile-de-France bölgesinin baskani Valerie Pecresse, merkez sol Sosyalist Parti’nin (PS) adayi Paris Belediye Baskani Anne Hildago, Komünist Parti’nin (PCF) Genel Sekreteri Fabien Roussel ise ikinci turda ’Macron’a oy verin’ çagrisinda bulundu.

Pecresse yaptigi açiklamada, "Marine Le Pen’in iktidara gelmesini ve bunun doguracagi kaosu önlemek için vicdanimla Emmanuel Macron’a oy verecegim" dedi.

Boyun Egmeyen Fransa Hareketinin (LFI) lideri Jean Luc Melenchon ve Yeni Antikapitalist Partinin (NPA) Sözcüsü Philippe Poutou ise, Macron’a oy verilmesi için açikça çagrida bulunmadi. Poutou, "Asiri saga tek bir oy gitmemeli" ifadelerini kullanirken, Melenchon ise yaptigi açiklamada, "Le Pen’e tek bir oy vermemeliyiz" dedi.



Zemmour’dan ’Le Pen’e oy verin’ çagrisi

Asiri sagci ve nefret söylemleriyle gündemde olan Yeniden Fetih (Reconquete) Partisi lideri Eric Zemmour ikinci turda seçmenlerini Le Pen’e oy vermeye çagirdi.

Milletvekili Nicolas Dupont-Aignan da, seçmenleri Le Pen’e oy vermeye çagirarak, “Le Pen’e oy verecegim ve oy vermeye çagiriyorum" ifadelerini kullandi.

Ikinci tur 24 Nisan’da

Sandik çikis anketlerine göre, 24 Nisan’da yapilacak olan ikinci tur 12 aday arasinda oylarin yüzde 28.6’sini alan mevcut Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile oylarin yüzde 23.9’unu alan asiri sagci Ulusal Birlik Partisinin (RN) lideri Marine Le Pen arasinda yapilacak. Ilk turun resmi sonuçlari Anayasa Mahkemesi tarafindan 13 Nisan’da açiklanacak ve ikinci turda seçimi kazanan aday ise 13 Mayis’ta göreve baslayacak.
Kaynak: İHA