Belediyeler, Hazineden Verilen Payi Geri Istiyor

Yasanan ekonomik kriz sürecinde maliyetler ikiye katlanirken; belediyelerin karsi karsiya kaldigi bütçe kayiplarinin da durumu zorlastirdigini belirten Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, hazine arazilerinin satisindan belediyelere verilen payin kesilmesine isyan etti.

Belediyeler, Hazineden Verilen Payi Geri Istiyor
Nüfusu 500 bini asan Nilüfer’in hizli bir nüfus artis hizina sahip oldugunu, ancak belediye bütçesi ayni hizla artmadigi gibi, çesitli nedenlerle bütçe kayiplari yasandigini ifade eden Baskan Erdem, “Sanayi bölgelerinden gelen emlak vergisi gelirlerinden sonra kati atik bedelleri konusunda da ciddi bütçe kayiplari yasadik. Bunlar yetmezmis gibi simdi de Milli Emlak arazilerinin satisindan belediyelere verilen pay kesiliyor. 4706 sayili kanun geregi hazine arazilerinin satisindan elde edilen gelirin yüzde 30’u bulundugu ilçe belediyesine verilir. Ancak görüyoruz ki son zamanlarda yapilan bazi düzenlemelerle bu uygulama deliniyor. Özellikle CHP’li belediyelerin bulundugu bölgelerde ve özellikle büyük parsellerin satisinda farkli uygulamalarla 4706 sayili kanun deliniyor. Görüyoruz ki bazi satislar Özellestirme Idaresi ve bakanlik yoluyla yapilarak belediyenin almasi gereken pay engelleniyor. Geçtigimiz günlerde belediyemizin yan tarafinda bulunan hazine arazisi 60 milyon civarinda bir rakama satildi. Bu alandan belediyemize 20 milyon civarinda bir gelir olmasi gerekiyordu. Sadece bir satistan 20 milyon lira kayba ugradik. Bu paralar Nilüferliler’in parasi. Bizler Nilüferliler’in parasina sahip çikmak zorundayiz, bu mücadeleyi tüm meclis üyelerimizle birlikte sürdürmek durumundayiz. Sadece ilçe belediyeleri degil, Büyüksehir belediyelerinin de kaybi var” dedi.

Bu tür satislarin ya Özellestirme Idaresi, ya da T.C. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi TOKI Emlak Yönetim Hizmetleri tarafindan açik artirma ile yapildigini kaydeden Baskan Erdem, “Emlak Yönetim Hizmetleri, internet sitesinde de belirtildigi üzere su an 28 ilde 500’e yakin arsa açik artirma ile satisa sunulmus durumda. Ayrica Hazine ve Maliye Bakanligi Özellestirme Idaresi Baskanliginin internet sitesinden ögrendigimize göre Nilüfer’deki büyük hazine arazilerinden biri daha 2025 yilina kadar Özellestirme Idaresine tahsisi yapilmis olup önümüzdeki günlerde satisa sunulacak ve belediyemiz buradan da yüzde 30 payini alamayacaktir. Satisin bu yolla gerçeklesmis olmasi 4706 Sayili kanunla belirlenen belediye payinin aktarilmamasi için kesinlikle bir neden degildir. Görüyoruz ki hükümet bu uygulamayi daha çok CHP’li belediyelerin bulundugu bölgelerde hayata geçiriyor. Yani halkin parasini Nilüferlilerin parasini adeta ilçe belediyesinden kaçiriyor. Bu Nilüfer’e haksizlik. Gelirlerimiz birer birer budaniyor, biz neyle büyük yatirimlar yapacagiz” dedi.

Kaynak: İHA