Cumhurbaskani Erdogan Tavsiye Etti, Tokat'ta Üretimde Ön Siralarda Yer Aliyor

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in tavsiye ettigi manda yogurdu üretiminde Tokat önde gelen sehirler arasinda yer aliyor.

Cumhurbaskani Erdogan Tavsiye Etti, Tokat'ta Üretimde Ön Siralarda Yer Aliyor
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in, çiftçilerle bir araya geldigi programda gündeme gelen manda yogurdu çiftçilerin önemli gelir kaynaklari arasinda yer aliyor. Anadolu kentlerinden Tokat’in Pazar ilçesinde mandanin sütüyle yogurdunun yani sira peyniri üretiliyor. Çiftlik köyde kurulan isletmenin yani sira çiftçiler de kendi ürettikleri manda sütü ve ürünlerini pazarlama imkani buluyor. Tarim ve Orman Bakanliginin "Halk elinde Manda Islahi Projesi" ile köyde manda sayisi 10 yilda 200’den bine çikan köyde mandacilik ön sirada yer aliyor. Il genelinde en çok manda varligina sahip olan köyde 70 hanenin yarisindan fazlasi mandacilikla geçimini sagliyor.

“Tokat’ta Manda yogurdu bulmakta sikinti yasanmaz”

Damizlik Manda Yetistiricileri Yönetim Kurulu Baskani Muzaffer Keser, manda yetistiriciligine talebin her geçen gün arttigini kaydetti.

Tokat’ta 10 yil önce 4 bin 800 olan manda sayisinin devlet tarafindan verilen desteklerle 11 bine yükseldigini söyledi.

Cumhurbaskani Erdogan’in Tokat’ta çiftçilerle bulusmasinda manda yogurdunu gündeme getirdigine dikkat çeken Baskan Keser, “Manda yogurdu Cumhurbaskanimizi söyledigi gibi sifalidir. Kolesterolü, seker hasatligi olanlara iyi gelir. Köyümüzde özel sektöre ait isletmede sütler toplanarak isleniyor. “Tokat’ta Manda yogurdu bulmakta sikinti yasanmaz. Çogu marketlerde özel sektörün ürettigi manda yogurdu satiliyor. Çiftçilerin ürettigi yogurtlar ise küçük isletmelerde bulabilir” dedi.

Manda yetistiricisi Haci Mehmet Genis (56) ise manda yogurduna oldukça fazla talep oldugunu yetistiremediklerini söyledi.

4 litre inek sütüne 1 litre manda sütünün es dege oldugunun altini çizen Genis, “Manda yogurdu ile inek yogurdu arasinda çok fark var. Genelde kolesterolü, seker hastaligi olanlar tercih ediyor” diye konustu.

Kaynak: İHA