Stoltenberg'den Putin'e Açiklamasi 'Savasi Durdur, Kuvvetlerini Geri Çek, Diplomasiye Dön'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’e seslenerek, “Bu savasi durdur. Kuvvetlerini geri çek. Diplomasiye dön” dedi.

Stoltenberg'den Putin'e Açiklamasi 'Savasi Durdur, Kuvvetlerini Geri Çek, Diplomasiye Dön'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ottowa Güvenlik ve Savunma Konferansi’nda Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari hakkinda açiklamalarda bulundu. Stoltenberg, Rusya’nin Avrupa’da barisi paramparça ettigini ifade ederek, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in basitçe demokrasi ve özgürlük yolunu seçmeye cesaret ettigi için Ukrayna’ya karsi acimasiz bir savas baslattigini aktardi.

Putin’in baslattigi savasin sadece uluslararasi hukuka karsi olmadigini ifade eden Stoltenberg, “Baris ve güvenligimizin bagli oldugu tüm uluslararasi kurallara dayali düzeni yok etmeye çalisiyor” dedi.



“Bu savasi durdur, kuvvetlerini geri çek, Diplomasiye dön”

Putin’e seslenen Stoltenberg, “Bu savasi durdur. Kuvvetlerini geri çek. Diplomasiye dön” ifadelerini kullanarak, “Artan sivil kayiplari, sehirlerin ve altyapinin anlamsiz yikimi ve büyük insani krizi dehsetle izliyoruz. Bu hepimiz için yürek parçalayici” dedi.

NATO müttefiklerinin Ukrayna’ya destegini artiracagini belirten Stoltenberg, savasin Rusya’ya olan maliyetini artirmak, caydiriciligimizi ve savunmamizi güçlendirmek için müttefikler Ukrayna’ya daha fazla askeri, insani ve mali yardim sagladigini aktardi.

Ukrayna’nin BM Sarti’nda yer alan kendini savunma hakkini korumasina yardimci olmak için bu destegin saglandigini ifade eden Stoltenberg, yaptirimlar ile Rus sirketlerini, bankalarini ve enerji tedarikçileri ile Putin’e yakin oligarklari hedef aldiklarini açikladi.



NATO, dogu kanadindaki askeri varligini ikiye katladi

Stoltenberg, “NATO’nun bu çatismanin Ukrayna’nin ötesine siçramamasini saglamak sorumlulugudur. Çünkü böyle bir durum Ukrayna ve hepimiz için daha da tehlikeli, yikici ve ölümcül olurdu. Dolayisiyla müttefikler, ittifakimizin dogusundaki savunma varligini binlerce asker ve yüzlerce uçak ve gemiyle önemli ölçüde artiriyor. Son haftalarda oradaki varligimizi ikiye katladik” dedi.



“Moskova siddet ve saldirganlikla ne elde etmeye çalisiyorsa basarisiz olacak”

NATO topraklarinin her karisini korunacagini ve savunulacagini yineleyen Stoltenberg, “Hepimiz, Ukrayna kuvvetlerinin Rus isgaline karsi cesurca direnme biçiminden ilham aliyoruz. Moskova siddet ve saldirganlikla ne elde etmeye çalisiyorsa basarisiz olacak. Zaten basarisiz oluyor” dedi.



“Putin, Rusya sinirlarinda daha az NATO istiyor”

Stoltenberg, “Putin, Rusya sinirlarinda daha az NATO istiyor. Ama daha çok NATO aliyor. Avrupa ve Kuzey Amerika’yi bölmek istiyor. Ama her zamankinden daha fazla birlik ve beraberlik içerisindeyiz. Avrupa ülkelerini Rus petrolü ve gaziyla rehin tutmak istiyor. Bunun yerine ülkeleri tedariklerini çesitlendirmeye zorluyor” dedi.



“Ortagimiz Ukrayna ile dayanisma içindeyiz”

Putin’in Ukrayna’daki özgürlük ve demokrasi atesini söndürmek istedigini ifade eden Stoltenberg, “Ancak önümüzdeki günler ve haftalar ne kadar karanlik olursa olsun bu ates yanmaya devam edecek. Avrupa ve Kuzey Amerika bu atesi canli tutmaya yardimci olacak. Ortagimiz Ukrayna ile dayanisma içindeyiz” dedi.

Kaynak: İHA