Kuzey Kore'den Son Füze Denemesi Ile Ilgili Açiklama

Kuzey Kore hükümeti, dün Japon Denizi istikametine dogru yeni bir füze firlattigi açiklamalarinin ardindan yapilan denemeyi dogrulayarak, firlatmanin kesif uydusu gelistirme çalismalari kapsaminda gerçeklestirildigini duyurdu.

Dün balistik füze oldugu düsünülen ve yeni bir silah denemesi gerçeklestirdigi bildirilen Kuzey Kore’den, konuyla ilgili resmi açiklama geldi. Devlet kontrolündeki Kore Merkezi Haber Ajansi (KCNA) tarafindan yayinlanan haberde, gerçeklestirilen firlatma dogrulanarak, denemenin kesif uydusu gelistirme çalismalari kapsaminda gerçeklestirildigi belirtildi. Kuzey Kore Ulusal Havacilik ve Uzay Gelistirme Idaresi ve Savunma Bilimleri Akademisi öncülügünde yapilan deneme sonucunda, "uydunun veri gönderim ve alim kabiliyetlerinin dogrulandigi" kaydedilirken Pyongyang tarafindan dogrulanan son test, 9 Mart’ta Güney Kore’de yapilacak Cumhurbaskanligi seçimi öncesinde Seul’a karsi bir gövde gösterisi olarak yorumlandi.

Pyongyang’dan 9. deneme

Japonya Savunma Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Pyongyang’in dün yerel saatle 08.58’de Japon Denizi istikametine dogru bir füze firlattigini duyurmus, ilk etapta tanimlanamayan füzenin balistik füze olabilecegi belirtilmisti. Güney Kore Genelkurmay Baskanligi tarafindan da dogrulanan füzenin 300 kilometre uçtuktan ve yaklasik 550 kilometre yükseklige ulastiktan sonra Japonya’nin münhasir ekonomik bölgesinin disina düstügü belirtilmisti. Bu yil yaptigi silah denemelerinin sayisi 9’a ulasan Kuzey Kore, son olarak geçtigimiz Pazar günü kesif uydu sistemi gelistirme çalismalari kapsaminda bir füze firlatmisti. Kuzey Kore Ulusal Havacilik ve Uzay Gelistirme Idaresi ile Savunma Bilimleri Akademisi’nin isbirliginde gerçeklestirilen test ile Pyongyang’in "dünyadaki belirli alanlarin yüksek çözünürlüklü yatay ve dikey fotograflarini çeken görüntüleme sistemleri ve veri iletim sistemlerinin özellikleri ve basarisini dogruladigi" ifade edilmisti.
Kaynak: İHA