Sosyal Medya Egzersizlerine Dikkat

Egzersizlerin kisiye özel oldugunu ifade eden Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Serap Latif Raif, sosyal medyadan izlenilen yerine hekim degerlendirmesi ve fizyoterapistlerin önerileri çerçevesinde yapilan egzersizlerin kas ve eklem sagligi açisindan önemli oldugunu söyledi.

Sosyal Medya Egzersizlerine Dikkat
Pulmoner rehabilitasyon, kronik akciger rahatsizligi olan bireylere uygulanan bir egzersiz oldugunu ifade eden Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bursa Hastanesi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Serap Latif Raif, “Tabi, akciger rahatsizligi olan bireylerin, nefes darligi gibi, problemleri olur. Efor kapasitesi azalmistir. Merdiven inip çikmakta zorluk çekebilir. Kas kuvvetsizlikleri olabilir. Bunlari desteklemek adina özellikle Kronik Obstruktif Akciger Hastaligi (KOAH), astim ve kronik solumun yetmezligi olan bireylere de Pulmoner rehabilitasyon egzersizi uygulanmaktadir. Günümüzde de korona virüs salgininda özellikle enfeksiyonu geçirmis olanlarda, yogun bakim sonrasinda akciger problemlerini çok sik gördük. Bu programa da hastalarimizi siklikla aldik" dedi.

Ancak bu programin bir ekip isi oldugunu ifade eden Dr. Serap Latif Raif, "Hastamizi ayrintili olarak degerlendiriyoruz. Solunum kapasitesini belirliyoruz. Bazi ölçümler yapiyoruz. Kas ve iskelet sistemi yönünden bir problemi var mi? Diye kontrol ediyoruz. Çünkü daha sonrasinda egzersiz programina aliyoruz. Hastaya özel, bireye özel bir program çiziyoruz. Fizyoterapist arkadaslarimizla birlikte bisiklette veya yürüme bandinda hastanin tansiyonuna, kan basincina, nefesine bakarak egzersizlerimizi gözetim esliginde yapiyoruz. Bunun devaminda kuvvetlendirme egzersizleri de yapiliyor" seklinde konustu.

"Sosyal medya egzersizleri saglikli degil"

Nefes egzersizlerini, korona virüs rahatsizligi geçirmemis olsak bile akciger kapasitesini arttirmak ve güçlü tutmak için bir takim egzersizler uygulandigini belirten Dr. Raif, "Salgin döneminde günümüzün çogunu evlerde geçirdik. Özellikle 65 yas üstü için hayatin bazi anlari daha da zor hale geldi. Onlarin zaten mevcut efor kapasitesi azdi. Kaslarda ve kemiklerde erimeler, denge problemleriyle bize basvuran hastalar oldu. Onlarin da korunmasi ve gelistirmesi adina bazi egzersizler öneriyoruz. Bizim önerdigimiz sadece burada degil, evlerde de yapilabilecek egzersizler oluyor. Ancak sosyal medya üzerinde bir takim egzersiz paylasimlari yapiliyor. Ancak bizler yaptigimiz egzersiz programlarinin bireylerin kendi vücuduna özel oldugunu buradan bir kez daha hatirlatmak istiyoruz. Fizyoterapist esliginde bir plan çizilip buna uygun hareket edilirse, daha saglikli ve güzel sonuçlar alinabilir" dedi.

Kaynak: İHA