Rusya Ukrayna savaşında son dakika!

Rusya Ukrayna Savaşında son dakika haberi: Rusya tarihte benzeri görülmemiş bir saldırı gerçekleştirdi. Zporijya Nükleer Santralinde yangın çıktı. Ukrayna'dan yapılan açıklamaya göre saldırı sonrası çıkan yangında eğer patlama yaşanırsa bu Çernobil'den 10 kat daha etkili bir etkiye neden olacak. Rusya Ukrayna savaşında barış müzakerelerine rağmen yaşanan bu gelişme sonrası tüm dünya tedirgin. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy "Bu dünya tarihinde görülmedi. Hiçbir ülke nükleer santrallere saldırmadı" dedi. İşte Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan şok görüntüler ve son dakika gelişmeleri...

Rusya Ukrayna savaşında son dakika!
Rusya Ukrayna savaşında son dakika!
Rusya Ukrayna Savaşı son dakika haberleri: Ukrayna'da Rus güçlerinin yaklaştığı Avrupa'nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmalar sonucu yangın çıktığı aktarıldı. Çıkan yangın neticesinde olası bir patlama yaşanırsa Ukrayna'dan yapılan açıklamaya göre Çernobil'den 10 kat büyük bir felaket yaşanması ihtimal dahilinde. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus askeri birliklerin Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırılarının durdurulması gerektiğini belirterek bir patlama olması halinde bunun, Avrupa'nın sonu olacağını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden da konuyla ilgili bir açıklama yaparak Rusya'nın bölgedeki saldırıları derhal durdurmasını istedi.

İşte Rusya Ukrayna savaşında yeni bir kritik aşamaya geçilmesine neden olan son dakika gelişmesi ve dakika dakika savaş bölgesinde yaşananlar

ABD'DEN FLAŞ AÇIKLAMA!

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: “NATO savunma amaçlı bir ittifaktır. Biz çatışma istemiyoruz. Ama çatışma bize gelirse buna hazırız'

RUSYA UKRAYNA SAVAŞI SON DAKİKA HABERLERİ:

17.36: Putin, Almanya Başbakanı Scholz’a Rusya ile Ukrayna arasında hafta sonu üçüncü tur görüşmelerin yapılacağının öngörüldüğü bilgisini verdi.

17.12: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), yerel saatle 11.30'da, Rusya'nın Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne yönelik saldırısının ardından acil toplanma kararı aldı.

17.10: Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, Ukrayna'daki saldırılarda 331 sivilin öldüğünü, 675 sivilin ise yaralandığını açıkladı.

16.59: Karadağ Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Karadağ Büyükelçiliğinde görev yapan bir Rus diplomatın 'istenmeyen kişi' ilan edildiğini duyurdu.

16.54: Ukrayna ordusu, Kiev'in kuzeyinde yer alan Kozarovichi bölgesinde Rus ordusunun kurduğu askeri üssü vurdu. Bölgenin farklı noktalarında çatışmaların devam ediyor.

16.40: Rusya, Zelenskiy'nin Ukrayna'dan ayrıldığını ve Polonya'ya geçtiğini iddia etti.

15.55: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Putin'e, Ukrayna'daki savaşı derhal durdurması ve tüm kuvvetlerini koşulsuz olarak Ukrayna'dan geri çekmesi çağrısında bulundu. Stoltenberg, 'Bizim sorumluluğumuz bu saldırının Ukrayna dışına taşmasını önlemek. NATO, Rusya ile savaşa girme niyetinde değil. Putin bizi bölemedi. NATO hiç olmadığı kadar güçlü ve birlikte' dedi.

15.05: Kremlin'den yapılan açıklamada, 'Bundan sonra ne olacağı Ukrayna'nın tepkisine bağlı. Ukrayna ile müzakerelerde henüz bir belge üzerine anlaşmaya varmadık. Sessizlik içerisinde yürütülmeli ve reklam konusu yapılmamalı.' denildi.

14.10: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'Diğer devletlere karşı ekonomik yükümlülüğü yerine getireceğiz' dedi.

Putin, 'Rusya sadece diğer ülkelerin olumsuz eylemlerine cevap veriyor, ilişkileri normalleştirmek ve iş birliği yapmak gerekiyor' vurgusunu yaptı.

Putin şu ifadeleri kullandı;

'Birileri bizimle iş birliği yapmak istemezse, evet bize zarar verir. Projeleri kaydırmamız, ertelememiz gerekir. Ek yetkinlikler edinmemiz gerekecek, ama yine de duran işleri çözeceğiz, hatta bundan faydalanıp kendi kendimize ekonomiyi yeterli kılacağız'

13.52: BM İnsan Hakları Konseyi, Rusya'yı kınayan ve Ukrayna'daki tüm insan hakları ihlallerini soruşturacak bağımsız soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin karar tasarısını kabul etti.

13.40: BM, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaklaşık 1 milyon 209 bin 976 mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

13.30: Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, ülkesine saldıran Rusya 41. Ordu Komutan Yardımcısı Tümgeneral Andrey Sukhovetsky'nin Ukrayna askerlerince Çernigiv bölgesinde öldürüldüğünü iddia etti.

13.25: Mıkolayiv Belediye Başkanı: Rus askerleri şehre giriyor.

'SIZINTI YOK'

12.55: Rusya'nın kontrolüne geçen Zaporijya Nükleer Santrali'ne ilişkin Atom Enerjisi Kurumu'ndan açıklama geldi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Direktörü Rafael Grossi, nükleer santralde reaktörlerin etkilenmediğini ve sızıntının olmadığını belirterek, 'Bir mermi bir binaya isabet etti. Ama bina reaktörlerin bir parçası değildi. Mermi nedeniyle yangınlar çıktı ama kontrol altına alındı. Bir ünite çalışır durumda, diğer tüm birimler ya kapatıldı ya da başka nedenlerle zaten kullanım dışıydı. Saldırıda 2 personel yaralandı' dedi.

12.45: Rus ordusunun, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeydoğusunda yer alan Çernigiv kentine dün düzenlediği hava saldırısında sivil can kayıpları 47'ye yükseldi. Çernigiv Valiliğinden yapılan açıklamada, Rus ordusunun dün şehirdeki sivil yapılara düzenlediği hava saldırısında 8'i kadın 47 kişinin yaşamını yitirdiği, 18 kişinin ise yıkılan binaların enkazından kurtarıldığı belirtildi.

12.20: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bugüne kadar 9 bin 200 Rus askerinin öldürüldüğünü söyledi. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında altyapı ve sivil yerleşim yerlerini hedef aldığını söyleyen Zelenskiy, 'Sadece uçuşa yasak bölge Rusya'nın nükleer altyapılarını bombalamayacağını garanti eder' dedi.

Zelenski, 'Ukrayna ve Rusya'nın ile anlaştığı insani yardım koridorlarının hayata geçirilip geçirilmeyeceği bugün belli olacak' dedi.

Zelenskiy, tüm Rusları direkt Ukrayna'nın işgalini protesto etmeye çağırdı.

RUSYA: ZAPORJİYA NÜKLEER SANTRALİ NORMAL SEYRİNDE ÇALIŞIYOR


11.53: Çatışmalar sonrası Rusya'nın kontrolüne geçen Zaporijya Nükleer Santrali'ne ilişkin Rusya'dan yapılan açıklamada, 'Nükleer santral normal seyrinde çalışıyor' denildi.

ABD'DEN GÖZDAĞI


11.44: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde açıklamalarda bulundu. Stoltenberg: 'Zaporijya nükleer santrali çevresindeki çatışmalar, savaşın sona erdirilmesine acil ihtiyaç duyulduğunu teyit ediyor. NATO Ukrayna'daki çatışmaya taraf değil ve Rusya ile savaşmayı istemiyor' dedi. Blinken, 'NATO Savunma amaçlı bir ittifaktır. Ama çatışma bize sıçrarsa buna hazırız' dedi.

11.38: Rusya, Almanya'ya gaz akışını kesti. Rusya'dan Avrupa'ya gaz akışı sağlayan Yamal-Avrupa hattı durduruldu.

11.40: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı: Rusya heyetiyle yapılacak 3. tur müzakerelerin tarihi ve saatini önceden açıklamayacağız.

11.19: Gazprom: Ukrayna üzerinden Avrupa'ya transit gaz tedarikine normal şekilde devam ediyor.

11.00 Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma, Rus Silahlı Kuvvetleri hakkında 'sahte bilgi' paylaşan kişilerin hapsedilmesini öngören yasal düzenlemeyi kabul etti.

10.20: Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı: Öldürülen Rus askeri sayısı 9 bin 166'ya çıktı, 251 tank, 33 uçak, 37 helikopter imha edildi.

09.38: Zaporijya Nükleer Santrali Rusya tarafından ele geçirildi.

08.33: Zaporizhzhya (Zaporjiya) Nükleer Santralı'nda çıkan yangının söndürüldüği belirtildi. Zaporijya Nükleer Santralı Basın Servisi yetkilisi, 'Santral alanında radyasyon seviyesinde bir değişiklik olmadığını yinelemek istiyorum' dedi.

08.13: Rusya'nın kuşatması Ukrayna'nın 3 farklı kanadından merkeze doğru ilerliyor. Kiev, Harkov, Odessa, Herson, Zaporijya ve Çernihiv kentleri saldırı altında

06.00: ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmede Rusya'ya Ukrayna'daki Avrupa'nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki askeri operasyonlarını durdurması ve itfaiye güçlerinin alana erişimine izin vermesi çağrısında bulundu.

05.00: Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy 'Bunu tarihte hiçbir ülke yapmadı. Rusya'yı derhal durdurmalıyız. Yoksa bu Avrupa'nın sonu olacak' dedi.

04.50: Ukrayna'da Rusya güçlerinin yaklaştığı Avrupa'nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santralinde yangın çıktığı bildirildi.

GECEYE DAMGA VURAN GÖRÜNTÜ DÜNYADA ENDİŞEYLE İZLENDİ!

Ukrayna'da Rus güçlerinin yaklaştığı Avrupa'nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmalar sonucu yangın çıktığı bildirildi. Santralin güvenlik kameralarının YouTube üzerinden yapılan canlı yayınında, gece saatinde santral sahasında patlamalar ve karşılıklı mermi atış ışıkları görüldü. Patlamaların ardından santral bölgesinden dumanların çıktığı kameraya yansıdı.

Santralin bulunduğu Enerhodar Belediye Başkanı Dmitriy Orlov yaptığı açıklamada, santrale saldırılara bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.

RADYASYON SEVİYESİNDE DEĞİŞİKLİK OLMADI

Zaporijya Nükleer Santrali basın servisinden yapılan açıklamada, santral sahasında yangın çıktığı bildirildi. Yangının çıktığı santral alanında radyasyon seviyesinde bir değişiklik olmadığını duyuran Zaporijya Nükleer Santrali Basın Servisi yetkilisi Andrey Tuz, santral personelinin güvenliğin sağlanması için gerekenleri yaptığını aktardı.

Zaporijya Bölgesi Askeri İdare Başkanı Aleksandr Strauh ise yangının söndürülmesi için itfaiyecilerin santral sahasına girmesine izin verildiğini belirtti.

ZELENSKİY: BU AVRUPA'NIN SONU OLUR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yaptığı son dakika açıklamasında Rusya askeri birliklerin Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırılarının durdurulması gerektiğini belirterek bir patlama olması halinde bunun, Avrupa'nın sonu olacağını söyledi.

Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, yangının santralin dışında çıktığı belirtilerek üçüncü güç ünitesinin birleşik güç sisteminden bağlantısının kesildiği kaydedildi. Yangının kontrol altında olduğu belirtilen açıklamada, 'Yangın nükleer santralin dışında, eğitim binasında çıktı.' ifadesine yer verildi.

Rus tanklarının, dün akşam saatlerinde santralin yakınındaki bir kasabaya girdiği belirtilmişti.

'RUSYA BİLEREK NÜKLEER SANTRALİ VURDU'

Zelenskiy, Rus birliklerinin Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki çatışmalar ve çıkan yangına ilişkin sosyal medya hesabından video ile açıklamalarda bulundu. Santralin Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olduğuna dikkati çeken Zelenskiy, 'Avrupa artık uyanmalı. Avrupa'nın en büyük nükleer santrali yanıyor. Şu anda Rus tankları nükleer üniteleri vuruyor. Bu tanklar, termal araçlarla donatılmış. Yani onlar nereye ateş ettiğini biliyor. Onlar bunun için hazırlandılar.' ifadelerini kullandı.

ÇERNOBİL'DEN KAT KAT FAZLA

Zaporijya'daki santralde 6 enerji ünitesi olduğunu söyleyen Zelenskiy, Çernobil Nükleer Santrali'nde geçmişte sadece 1 enerji ünitesinin patladığını hatırlattı.

'AVRUPA'NIN SONU OLUR'

Ukrayna'daki nükleer santrallerde toplam 15 enerji ünitesi olduğunu kaydeden Zelenskiy, 'Rus ordusunu derhal durdurmalıyız. Bir patlama olursa bu her şeyin sonu, Avrupa'nın sonu olur. Bu Avrupa'nın tahliyesi demektir. Sadece Avrupa'nın müdahalesi Rus askeri birliklerini durdurabilir. Avrupa'nın bir nükleer santraldeki felaketten ölmesine izin vermeyin.' diye konuştu.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK NÜKLEER SANTRALİ

Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa'nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralinden biri olarak biliniyor. Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde ülkenin kuzeyindeki Rus güçleri Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü ele geçirmişti.

BİDEN'DAN SON DAKİKA ÇIKIŞI: DERHAL DURDURUN

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya'ya Ukrayna'daki Avrupa'nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki askeri operasyonlarını durdurması ve itfaiye güçlerinin alana erişimine izin vermesi çağrısında bulundu.

Rusya Ukrayna Savaşı Son dakika: Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Biden bugün Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna'da Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmalar sonucu çıkan yangına ilişkin bilgi aldı.

Biden, Rusya'ya nükleer santral çevresindeki askeri faaliyetlerini durdurarak itfaiye güçlerinin ve acil durum ekiplerinin bölgeye erişiminin sağlanması için çağrı yaptı.

Ayrıca Biden, ABD Enerji Bakanlığı Nükleer Güvenlikten Sorumlu Müşaviri ve Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi Başkanı ile de nükleer santrale ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, yaptığı yazılı açıklamada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın telefon görüşmesi yaptığını aktardı.

ÇERNİHİV'DE 33 SİVİL ÖLDÜ

Rusya Ukrayna savaşında Rus ordusunun Ukrayna'nın Çernihiv kentine düzenlediği hava saldırısında can kaybı 33'e yükseldi.

ZELENSKİY: MÜZAKERE EDELİM AMA UZAKTAN DEĞİL!

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e seslenerek, 'Masaya oturun müzakere edelim, ama otuz metre uzakta oturmayın' ifadelerini kullanarak, Türkiye'nin Ukrayna'ya güvenlik garantisi verebilecek ülkelerden bir tanesi olduğunu açıkladı.

'BİR EFSANE OLUŞTURMAK DEĞİL, BARIŞ İSTİYORUZ'

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları çarpıcı son dakika gelişmeleri gölgesinde 8. gününe girerken, taraflar Belarus'ta 2'nci kez masaya oturdu. Rus ve Ukraynalı heyetlerin toplantısı sırasında ise Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy basın toplantısı düzenledi. Ülkesine barış gelmesini istediğini ifade eden Zelenskiy, '300 Spartalılar gibi bir efsane olsun istemiyorum Ukrayna'da. Ülkeme barış gelsin istiyorum. Biz topraklarımız üzerindeyiz ve her şeye hazırız' ifadelerini kullandı.

RUSYA ORDUSU BU SAVAŞTA KAT KAT DAHA KUVVETLİ

Bir gazetecinin, 'Rus işgalini yavaşlattınız. Rus birlikleri büyük şehirlere doğru ilerliyorlar. Daha ne kadar direnebilirsiniz ve kırmızı çizgileriniz nelerdir müzakerelerde? Silahları bırakma ve Donetsk'i ve Lugansk'ı tanıma gibi mesela?' şeklindeki sorusuna Zelenskiy, 'Birçok soru sordunuz. Buradan geleceğin tam olarak nasıl olacağını söylemek mümkün değil. Rus ordusu kat kat fazla büyüklükte. İki ya da üç kat büyüklükten bahsetmiyorum. Tankları ve birliklerin kuvvetini düşünmek lazım. Beş kat daha kuvvetliler' dedi.

'RUSYA, ÖLDÜRÜLEN ASKERLERİNİN SAYISINI TUTMUYOR ÇÜNKÜ AİLELERİNE SÖYLEMEYEMEYECEK'

Bu savaşta ölen insanların sayısını kimsenin tutmadığını ifade eden Zelesnkiy, '(Rusya) Krematoryum odaları getirdiler. Burada ölen askerlerin annelerine oğullarının burada öldüğünü söylemeyecekler. Biz onları öldürmek istemiyoruz. Bizim doktorlarımız yaralı askerleri tedavi ediyor. İntikam almadan önce yardım ediyorlar. Krematoryum odalarını taşıyanlar onları kendileri için taşıyor. Bu nasıl bir eylemdir? Bu bir soykırımdır. 2022 yılındayız ve bu tür eylemlere tanıklık ediyoruz bundan dolayı utanç duyuyorum. Bu tur insanlar için zaten kıyamet gelmiştir' dedi.