AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Borrell Açiklamasi 'Rusya, Ukrayna'yi Yikmaya Karar Vermis'

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, “Rusya, Ukrayna’yi yikmaya karar vermis” dedi.

AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Borrell Açiklamasi 'Rusya, Ukrayna'yi Yikmaya Karar Vermis'


Avrupa Birligi (AB) Disisleri Bakanlari, Belçika’nin baskenti Brüksel’de olaganüstü gündemle toplandi. Toplantiya ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ingiltere, Kanada ve Ukrayna Disisleri Bakanlari katildi.

Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari hakkinda degerlendirmelerin yapildigi toplantinin ardindan düzenlenen basin toplantisinda, Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, “Ukrayna’da durmayan bombardimanlar nedeniyle insani durum giderek daha kötü durumda. Okullar, hastaneler yikiliyor. Rusya Ukrayna’yi yikmaya karar vermis. Insan haklari Konseyi’nde bugün insan haklari ve uluslararasi hukuk ihlalinin aydinlatilmasi için bir oylama yapildi, Rusya’nin yaptiklarina hiçbir destek alani birakilmadi’’ dedi.



“Ukraynali 1 milyon kisi 1 haftada komsu ülkelere geçti”

Savas nedeniyle siginmacilara ve insani duruma dikkat çeken Yüksek Temsilci Borrell, "Ukraynalilar AB’ye ve Moldova’ya dogru kaçiyorlar. Ukraynali 1 milyon kisi 1 haftada komsu ülkelere geçti. Uluslararasi Kizilhaç ülkeye erisip yardim edebilmek için yetersiz kaldi. Bir insani yardim koridoru kaçinilmaz. Çocuklar, anneler, babalar ilaç ve temel ihtiyaç maddelerine muhtaçlar. Moldova’ya gittim ve durumu gördüm. Durum çok kötü. AB Komisyonu’ndan yeni kaynaklar olusturmasini istedik’’ ifadelerini kullandi.

“Putin bizi bölmeye çalisti ama hiç olmadigi kadar birlikteyiz”

Rusya’nin nükleer santrale yaptigi saldiriya deginen Yüksek Temsilci Borrell, "Rusya Ukrayna’nin en büyük santraline saldirdi. Burada vahim olan çevresel ve insani bir facia yasanabilirdi. Nükleer alanlar etrafindaki tampon bölgeye Rusya saygi göstermeli. Çünkü tüm Avrupa’nin güvenligi söz konusudur. ABD Disisleri Bakani Antony Blinken’in isaret ettigi gibi Atlantik ötesi isbirligi güçlenmeli. Putin bizi bölmeye çalisti ama hiç olmadigi kadar birlikteyiz. Putin ise uluslararasi toplumdan hiç olmadigi kadar dislandi. Amacimiz Rus halkini cezalandirmak degil ama Putin’in savasinda sikintiyi halk çekiyor. Putin’in çevresindekiler ülkeyi terk edemeyecekler. Rus savas makinasini besleyen muslugu kesecegiz. Gerekli finansmana erisemeyecekler’’ seklinde konustu.



Basin toplantisinda ayrica Moldova’ya tesekkür eden Yüksek Temsilci Borrell, "Moldovya’ya ziyarette bulunduk. Çok sayida siginmaci aldilar. Güçlü bir destege ihtiyaçlari var. Kendilerine olan destegimizi beyan ettik. Dogu veya bati meselesi degil. Tüm ülkelerin toprak bütünlügünü korumaya çalisiyoruz. Bu savas Putin’in savasi ve savasi da Putin sona erdirecek’’ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA