'Her Iki Ülkenin De Türkiye'ye Güvenmesinin Sebebi, Türkiye'yi Objektif, Yapici Olarak Görmeleridir'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, "(Ukrayna-Rusya müzakereleri) Rusya’nin da buna evet demesinin sebebi basindan beri bu müzakere sürecinde de sik sik söyledigimiz gibi her iki ülkenin de Türkiye’ye güvenmesi, Türkiye’yi objektif, dengeli, yapici ve barisi isteyen bir ülke olarak görmeleridir” dedi.

'Her Iki Ülkenin De Türkiye'ye Güvenmesinin Sebebi, Türkiye'yi Objektif, Yapici Olarak Görmeleridir'


Bakan Çavusoglu ile KKTC Disisleri Bakani Tahsin Ertugruloglu, gerçeklestirdikleri ikili görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Kibris meselesinin çözüme kavusturulmasinin Türkiye’nin öncelikli konularindan oldugunu belirten Bakan Çavusoglu, "Kibris Türk halkinin mesru haklarinin ve güvenliginin teminat altina alinmasi gerekir. Çözüm adil, kalici ve sürdürülebilir olmali. Bu mesele geçmisi ve gelecegi ile sahiplendigimiz milli davamizdir" ifadelerini kullandi. Çavusoglu, Rum tarafinin geçmiste reddettigi federasyon modelini savunmaya basladiginin altini çizerek, "Kibris’ta bir çözüm araniyorsa bunun sahadaki gerçekler üzerine insa edilmesi sart. Bu çerçevede Kibris Türk halkinin egemen esitliginin ve esit uluslararasi statüsünün tescil edilmesi gerekir. Süreç bu saglikli temel üzerinde basladiktan sonra elbette taraflar uygun görecekleri is birligi modellerini kendi aralarinda müzakere edebilirler" diye konustu.



Yapilan açiklamalarin ardindan basin mensuplarinin sorularini yanitlayan Çavusoglu, Rus ve Ukraynali heyetlerin Istanbul’da yaptigi görüsmenin müzakere sürecinin anlamli ilerlemesinin bu toplantida gerçeklestigini vurgulayarak, "Her iki ülkenin de bu tür adimlari Türkiye’de atmasi bize duyulan güvenin göstergesidir" seklinde konustu.

Çavusoglu, Ukrayna’nin istedigi güvenlik garantileri konusuna iliskin ise içinde Rusya’nin da bulundugu Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi üyeleri yaninda Türkiye ve Almanya’nin adinin geçtigini söyledi.



Türkiye’nin adinin da bu garantör ülkeler arasinda geçmesini degerlendiren Çavusoglu, sunlari söyledi:

"Rusya’nin da buna evet demesinin sebebi basindan beri bu müzakere sürecinde de sik sik söyledigimiz gibi her iki ülkenin de Türkiye’ye güvenmesi, Türkiye’yi objektif, dengeli, yapici ve barisi isteyen bir ülke olarak görmeleridir.”

KKTC Disisleri Bakani Tahsin Ertugruloglu, Kibris konusunda Bakan Çavusoglu’nun söylenmesi gereken her seyi söyledigini belirterek Kibris meselesinin sadece Kibris Türkü ile Kibris Rumu arasinda bir mesele olmadigini söyledi.

“Dogu Akdeniz’de Türk ulusunun meselesidir” diyen Ertugruloglu, “Dogu Akdeniz’de Türk ulusunun çikarlari söz konusudur, savunulmasi meselesidir. Bu bir ulusal davadir. Biz, siz diye bir anlayis bu ulusal davada söz konusu olmamasi gerekir. Türkiye, herhangi bir baska ülke degildir, Türkiye ana vatanimizdir, garantörümüzdür" dedi.

(Mevlüt Isli / IHA)
Kaynak: İHA