Biden Açiklamasi 'Putin'in Bazi Danismanlarini Kovduguna Dair Belirtiler Var'

ABD Baskani Joe Biden, Putin’in kendini izole ettigine dair bazi belirtiler oldugunu ifade ederek, "Putin’in bazi danismanlarini kovduguna dair belirtiler var" dedi.

Biden Açiklamasi 'Putin'in Bazi Danismanlarini Kovduguna Dair Belirtiler Var'
ABD Baskani Joe Biden, Beyaz Saray’da düzenledigi basin toplantisinda, ABD’de petrol fiyatlarindaki artisin nedenini Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in Ukrayna’yi isgali ile iliskilendirdi. Biden, "NATO müttefikleri ve Avrupali ortaklarimizla Rusya’ya karsi simdiye kadar hiçbir yerde uygulanmamis en agir yaptirimlari uyguluyoruz. Su ana kadar bu eylemler Putin’i dünyadan izole ederek Rusya’nin ekonomisini felce ugratiyor ve Ukraynalilarin ülkeleri için savasmalarina ve acilarini hafifletmelerine yardimci olmaya çalisiyor. Ama en basindan beri söyledigim gibi, Putin’in savasi dünyanin her yerinde müttefiklerimize ve demokrasilere birer maliyet getirdi. Putin’in savasi Amerikalilar ve müttefiklerimiz için petrol fiyatlarinda artis olarak etkisini gösteriyor" dedi.

Biden, "Petrol fiyatlarinda iki temel sorun var. Bunlardan birincisi Covid-19, ikincisi ise Vladimir Putin’dir. Bunun nedeni Putin’in savasi. Simdi dünya çapinda birçok insan artik Rus petrolünü satin almiyor" ifadelerini kullandi.

"6 ay boyunca günde 1 milyon varil petrol serbest birakilacak"

Rus enerjisine bagimliligin azaltilmasi için plani oldugunu söyleyen Biden, planinin büyük bir parçasi olarak, ABD’nin stratejik rezervlerinden günde 1 milyon varil petrolü serbest birakilmasi yönünde karar aldigini duyurdu. Biden, "Planimin en önemli kisminda, önümüzdeki 6 ay boyunca günde 1 milyon varilin serbest birakilmasina izin veriyorum. Bu 6 ayda toplamda 180 milyon varil petrol demektir" dedi.



Biden, bir kez daha Putin’e diktatör olarak nitelendirdi

Putin’i yeniden diktatör olarak nitelendiren Biden, "Aile bütçelerimiz, petrol fiyatlari, bunlarin hiçbiri bir diktatörün savas ilan edip etmemesine bagli olmamali. Putin’in eylemleri nedeniyle fiyatlar yükseliyor. Yeterli arz yok. Bu yüzden bugün bu bagimlilik ve belirsizlik dönemini sona erdirecegiz. Sonuç olarak, daha düsük petrol fiyatlari istiyorsak, su anda daha fazla petrol arzina ihtiyacimiz var" diye konustu.



"Hiçbir ABD’li sirket Putin’in eylemlerinden faydalanmaz"

Biden, bazi sirketlerin petrol fiyatlarindaki artis sebebiyle arz artisi istemediklerini ve fiyat artisi ile daha yüksek kar saglamayi amaçladiklarini belirterek, "Ülkenizin iyiligi, dünyanin iyiligi için acil üretime yatirim yapma zamani. Vladimir Putin’e yanit vermemiz gerekiyor. Benim sirketlerin iyi kazanç saglamasiyla ilgili bir sorunum yok ancak hiçbir ABD’li sirket, kendilerini zenginlestirmek için bir pandemiden veya Vladimir Putin’in eylemlerinden yararlanmamalidir" seklinde konustu.

Biden ayrica, "Sonuç olarak, tüm dünyada fosil yakitlara olan bagimliligimizi hep birlikte azaltmamiz gerekiyor. Dünya çapindaki ortaklarimiz ve müttefiklerimizle birlikte temiz enerji ve iklim kriziyle mücadele konusundaki taahhüdümüzü katlamamiz, fosil yakitlara olan bagimliligimizdan kurtulmamiz gerekiyor" ifadelerini kullandi.

"Putin’in bazi danismanlarini kovduguna dair belirtiler var"

ABD’nin Putin’in danismanlari tarafindan yanlis yönlendirildigine dair istihbarat aldigini duyurmasinin ardindan Biden, Putin’in kendini izole ettigine ve bazi danismanlarini kovduguna dair bazi belirtiler oldugunu söyledi.



Biden, "Kendini izole ediyor gibi görünüyor ve bazi danismanlarini kovduguna dair bazi isaretler var. Ancak su elimizde saglam kanit yok, bu olmadigi için daha fazla detay vermeyecegim" dedi.

Kaynak: İHA