Türk Dünyasinin Sesi Bursa Semalarindan Yükseldi

Bursa’nin 2022 Türk Dünyasi Baskenti seçilmesi nedeniyle yil boyu yapilacak etkinliklerin resmi açilis töreni, 20’ye yakin ülkeden 700 sanatçinin katilimiyla adeta sölene dönüstü. Türk dünyasinin sesinin Bursa semalarindan yükseldigi gecede konusan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, “Insallah önümüzdeki dönem bizden sonraki nesillere birakacagimiz en iftihar verici eserimiz ‘dilde, fikirde, eylemde birlik’ olacaktir. Ne köklerimizden kopacagiz, ne de gözlerimizi bir an olsun ufuktan ayiracagiz. Vakit birlik vakti, vakit dirlik vakti, vakit Bursa vaktidir” dedi.

Türk Dünyasinin Sesi Bursa Semalarindan Yükseldi
Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati’nin (TÜRKSOY) Kültür Bakanlari Daimî Konseyi 38. Dönem Toplantisi’nda 2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti seçilen Bursa’da etkinliklerin resmi açilis töreni Tofas Spor Salonu’nda yapildi. Açilis törenine, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Cumhurbaskani Ersin Tatar, Türk Devletleri Teskilati Aksakallilar Konseyi Baskani Binali Yildirim, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Türk Devletleri Teskilati Genel Sekreteri Bagdat Amreyev, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Türk Devletlerinden gelen bakanlar ve büyükelçiler ile vatandaslar katildi.

Tören öncesinde Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Cumhurbaskani Ersin Tatar, salonun bahçesinde Baskan Aktas ile birlikte demir dövdü, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy ise ates üzerinden atladi.

"Gururlu ve mutluyuz"

Sahne dekoru ve isik oyunlari ile görsel bir sölenin yasandigi törenin açilis konusmasini yapan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, farkli medeniyetlerin bulusma noktasi olan, Türk sehri, Osmanli payitahti, Türkiye Cumhuriyeti’nin dördüncü büyük kenti Bursa’nin 2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti olmasinin hakli gurur ve mutlulugunu yasadiklarini söyledi.

Türk Dünyasi Kültür Baskenti seçilen Bursa’yi, bu unvana layik ayricalikli etkinliklerle dünya vitrinine çikartmanin gayreti içinde olduklarini belirten Baskan Aktas, “Yil boyunca gerçeklesecek, kongre ve seminerden, konser ve festivale, sinema, tiyatro ve sergiden söylesiye dek genis bir yelpaze de çok sayida ulusal ve uluslararasi etkinliklerle Bursa’mizin marka degerini artirmanin gayreti içinde olacagiz. Yine Türk Dil Kurumu Türkiye Bilimler Akademisi ve Uludag Üniversitemiz is birliginde Süleyman Çelebi ve Mevlid-i Serif Sempozyumu düzenleyecegiz. 4. Dünya Göçebe Oyunlari, 2. Korkut Ata Türk Dünyasi Film Festivali ve daha pek çok ulusal ve uluslararasi etkinlige ev sahipligi yapacagiz” dedi.



"Vakit Bursa vaktidir"

Bursa’nin sadece Osmanli hakanlarinin degil, ayni zamanda gönül sultanlarinin da sehri oldugunu hatirlatan Baskan Aktas, “Bu sehir Orhan Gazi ve Murad Hüdavendigar kadar, Emir Sultan’i, Niyaz-i Misri’yi, Esrefoglu Rumi’yi, Süleyman Çelebi’yi, Üftade Hazretlerini ve diger gönül sultanlarin da mührünü tasir. Tabii bu güzelliklere sahip olmak kadar onun kiymetini bilmek, korumak, üzerine eklemek, gelecege daha büyük zenginlik birakmak da önemlidir. Edebiyatindan mimarisine, insani, dini ve fikri degerlerinden cografi varliklarina kadar tüm unsurlariyla medeniyetimize sahip çikacagiz. Gönüller arasina sinir çizilmez. Kalpleri, yürekleri bir olanlar için mesafelerin hiçbir anlami yoktur. Bizim inancimizda, bizim gelenegimizde kardeslik en kiymetli hazinedir. Insallah önümüzdeki dönem bizden sonraki nesillere birakacagimiz en iftihar verici eserimiz ‘dilde, fikirde, eylemde birlik’ olacaktir. Ne köklerimizden kopacagiz, ne de gözlerimizi bir an olsun ufuktan ayiracagiz. Vakit birlik vakti, vakit dirlik vakti, vakit bursa vaktidir. Birligimizin, dirligimizin kavi ve daim olmasini diliyorum” diye konustu.



"Yüregimiz bir, kaderimiz bir"

KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, tüm Türklerin yüreginin bir, kaderinin bir, gönlünün bir, soyunun bir oldugunu belirtti.

Kendisini programa davet eden herkese tesekkür eden Ersin Tatar, Bursa’nin Türk tarihinde çok önemli bir yere sahip oldugunu ifade etti.

Osmanli’ya baskentlik yapan Bursa’nin tarihi, ticareti, sanayisi, turizmi ve kültürüyle müstesna bir sehir oldugunu belirten Ersin Tatar, “TÜRKSOY’un Bursa’yi Türk Dünyasi Kültür Baskenti ilan etmesi çok yerinde ve isabetli karardir. Kendilerini tebrik ediyorum. Bu yil Bursa’da çok güzel programlara imza atilacaktir. Bursa etkinliklerle dünyaya en iyi sekilde tanitilacaktir. Türkiye’nin bölgede ne kadar güçlü bir devlet oldugu bir kez daha gösterilecektir. Türkiye ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Rusya-Ukrayna meselesinde önemli adimlar atiyor. Insallah dünyada tekrar huzurun ve barisin saglanmasina imkan saglayacaktir. Bizim gönlümüzde baris var, huzur var, insanlik var. Bizler yillarca Kibris’ta ne cefalar çektik. Yillarca acimasiz saldirilara, haksizliklara, hukuksuzluklara ugradik. Verdigimiz mücadele ve Türkiye’nin destegiyle bir devlet kurduk. Bu devletin adi Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’dir. Bu devleti yasatmak, bu cografyadaki Türk varligini güçlendirmek, Dogu Akdeniz’de ve Mavi Vatan’daki ulusal çikarlarimizi korumak için Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti arasindaki isbirligi çok önemlidir. Yakinda bizler de Türk Devletler Teskilati’nin gözlemci statüsünde ve TÜRKSOY’un içerisinde hakli pozisyonumuzu alarak Türk dünyasinda yerimizi alacagiz. Bu bahtiyarligi, huzurunu ve mutlulugunu hep birlikte yasayacagiz. Bizim geçmisimiz, gönlümüz ve kaderimiz birdir. Aramizdaki gönül baglarinin güçlenmesiyle Kibris Türk halkinin da diger Türk halklari gibi birlik ve beraberligi ilelebet sürecektir” dedi.



"Bir olacagiz, diri olacagiz"

Türk Devletleri Teskilati Aksakallilar Konseyi Baskani Binali Yildirim, Türk Dünyasi’nin Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Kirgizistan ve Özbekistan ile büyüyerek devam ettigini söyledi.

“Bu cografyada bir olacagiz, iri olacagiz, diri olacagiz, güçlü olacagiz, birlikte Türk dünyasi olacagiz” diyen Binali Yildirim, son dönemde bölgede can sikici olaylarin olduguna ve büyük acilar yasandigina dikkat çekti. Bunun da Türk devletlerinin daha güçlü olmasi gerektigini gösterdigini anlatan Yildirim, “Birbirimizle kenetlenecegiz. Kardesligimizi gözümüzün içi gibi koruyacagiz. Ancak bir olursak, iri olursak, diri olursak hiç kimse bize bir sey yapamaz. Bursa, bugün tarihi bir an yasiyor. Bursa, 2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti ilan edildi. Dolu dolu bir sene geçirecegiz. Eylül ayi sonunda Dünya Göçebe Oyunlari Bursa Iznik’te yapilacak. Bursa üreten, ürettigi ile Türkiye’ye katki saglayan bir sehrimiz. Sultan sehrimiz. Bursa artik Istanbul’la birlesti. Artik yollari, gönülleri birlestirdik. Bursa’yla Istanbul’u birbiriyle bulusturduk. Bu organizasyonda emegi geçen basta Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanimiz Mehmet Nuri Ersoy’a, bütün Bakanlara, bütün ülkelere ve bizi muhtesem toplantida bulusturan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’a ve Bursa Valisi Yakup Canbolat’a, emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Türk Devletleri Teskilati her geçen gün büyümeye devam ediyor. Insallah yakinda zamanda Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ni de Türk Devletleri Teskilati içerisinde görecegiz” dedi.

"Mürekkeple insa edilmis medeniyet"

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy ise Türk kültürünün yayildigi bölgelerde son derece köklü ve zengin bir geçmisi olan Nevruz Bayrami’nin tüm insanliga baris ve huzur getirmesini temenni etti. 2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti ilan edilen medeniyetler diyari Bursa’nin tarihi dokusu ve dogal güzellikleri ile Türk kültürünü ve mimarisini en iyi yansitan sehirlerden biri oldugunu belirten Ersoy, “Bursa’nin sahip oldugu özellikleriyle yil boyunca Türk Dünyasi Kültür Baskenti sancagini basari ile tasiyacagina gönülden inaniyorum. Bizler de 2022 yili boyunca yapilacak kültür ve sanat etkinliklerde Bursa’ya destek olmaya devam edecegiz. TÜRKSOY bünyesinde yürüttügümüz çalismalari çok degerli buluyoruz. Dünyanin içinden geçtigi zor süreçte savaslarin, isgallerin, milyonlarca insanin kendi vatanini terk etmek zorunda kaldigi bir dönemde bizlerin yürüttügü ortak çalismalar çok daha derin bir anlam tasimaktadir. Insanlik, adaleti ve merhameti her seyin üzerinde tutan Türk dünyasinin sözüne daha fazla ihtiyaç duymaktadir. Unutmamaliyiz ki dünyanin bir kismi tarihin en karmasik dönemlerini yasarken, Altin Çag bizim medeniyet havzamizda zaten yasaniyordu. Bizim ecdadimiz arkasinda sömürü ve zulüm birakmadi. Tam tersine bizim ecdadimiz arkasinda köprüler, sebiller, camiler, medreseler, külliyeler birakti. Bizim ecdadimiz arkasinda kan deryalari degil, mürekkeple insa edilmis bir medeniyet birakti. Bu nedenle iliskilerimizin güçlenmesi kardeslik hukukunun geregi olarak ortak hareket etmemiz ve yeni açilimlar gelistirmemiz, bugüne ve gelecege güvenle bakmamizin teminati olmustur” diye konustu.



"Ortak kimligin temel diregi"

Türk Devletleri Teskilati Genel Sekreteri Bagdat Amreyev, Türkiye’nin muhtesem sehirlerinden olan ve Türk Dünyasi Kültür Baskenti seçilen Bursa’da olmaktan büyük mutluluk duydugunu dile getirdi. Dünya’da çok hizli bir degisimin yasandigini, küresel ve bölgesel düzeyde önemli gelismelerin yasandigini anlatan Amreyev, bu gelismelerin Türk dünyasinda isbirligini ve entegrasyonu daha önemli hale getirdigini söyledi.

Türk Devletleri Teskilati’nin Türk dünyasini birlestirmeyi ve küresel sinamalar karsisinda güçlü hale getirmeyi amaçladigini belirten Amreyev, “12 Kasim 2021 tarihindeki Istanbul Zirvesi’nde pek çok tarihi karar alindi. Kültür, en önemli isbirligi alanlarimizdan biridir. Kardes Türk devletleri ve halklari, ilk olarak kültür temelinde bir araya gelmistir. Kültür bizim ortak kimligimizin temel diregidir. Biz beraberiz ve güçlüyüz. 2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti seçilen Bursa’da yil boyunca çesitli faaliyetler yapacagiz. Çalismalarimizi baslattik. Ikinci Türk Dünyasi Diasporasi Forumu’nu Bursa’da yaptik. Kardes ülkelerden gelen arkadaslarimiza birlikte Nevruz’u kutluyoruz. Kültür Bakanlarimizla beraber TÜRKSOY Yillik Daimi Konseyi Toplantisini da Bursa’da yapacagiz. Mayis ayinda çok tarafli gençlik degisim programi Bursa’da olacak. Eylül ayi sonunda Iznik’te dünyanin pek çok noktasindan genis bir katilimla 4. Dünya Göçebe Oyunlari’ni gerçeklestirecegiz. Ayrica Türk Dünya Teskilati’nin 6. Gençlik ve Spor Bakanlari toplantisi Bursa’da yapilacak. Çalismalarda emegi geçen herkese tesekkür ediyordum. Türk Dünyasi Kültür Baskenti Bursa’ya basarilar diliyorum. Tüm Türk dünyasina hayirli ve ugurlu olsun” diye konustu.



"300 milyon Türk tek yürek"

Bursa Valisi Yakup Canbolat da Bursa’nin UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde yer alan, sehirlerin hasi, sehirlerin en dervisi ve en görkemlisi oldugunu vurguladi. TÜRKSOY tarafindan bu yil Bursa’ya çok kiymetli ve çok önemli bir vazife tevdi edildigini hatirlatan Canbolat, “Bu öyle bir vazife ki koskoca Türk dünyasinin temsilciligini, kültür baskentligini yapacagiz. Bursa’mizin bunun üstesinden hakkiyla gelebilecegine yürekten inaniyoruz. Bursa, kendisine tevdi edilen Kültür Baskenti unvanina layik olmak için her türlü donanima ve imkana sahiptir. Velhasil Bursa, 300 milyona yakin Türk’ün tek yürek olacagi, Türk dünyasinin 2022’de kalbinin atacagi sehirdir. Bursa’miz 300 milyona yakin Türk dünyasina vizyoner bir kültür baskentligi yapacaktir” dedi.



"Türk dünyasi baki kalsin"

2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti Bursa’da bulunmaktan mutluluk duydugunu söyleyen TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da Nevruz kutlamalarinin TÜRKSOY’la özdeslestigini, Türk Dünyasi Kültür Baskenti uygulamasinin da Türk kültür ve sanat hayatina ivme kazandiran önemli projelerden oldugunu belirtti.

Türk insanini birbirine baglayan degerlere ve milli bayramlara sahip çikmanin öneminin farkinda olduklarini ifade eden Kaseinov, “Tüm dünyayi, kültür baskenti seçilen Bursa’nin güzelliklerini görmeye davet ettik. Davetimiz simdiden karsilik buldu. Yetenekli gençlerimiz ve usta sanatçilarimiz Bursa’da bulustu. Programin düzenlenmesinde emegi geçen ve katilan herkese tesekkür ediyorum. Kalbimizden sevgi, yuvamizdan mutluluk eksik olmasin. Dünyamizda baris, yurdumuzda huzur, aramizda birlik baki kalsin. Türk dünyasi ebedi baki kalsin” dedi.

Konusmalarin ardindan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’a Türk Dünyasi Kültür Baskenti beratini takdim etti.

Sahnede Türk söleni

Konusmalarin ardindan baslayan törenle Bursalilar kendilerini adeta görsel bir sölenin içinde buldu. Mehter Takimi’nin marslari ile baslayan etkinliklerin Osmanli Dönemi ve Padisahlar temasinda Uludag, Kayi, Gürsu, Iznik, Mustafakemalpasa, Inegöl Mehter ve Kiliç Kalkan ekipleri, Türkiye Devlet Halk Danslari Toplulugu, Azerbaycan Devlet Halk Danslari Toplulugu, Sema, Kazinai ve Jorga Dans Topluluklari sahne aldi. Iznik Çinisi, UNESCO ve Bursa Sanati programini Solist Ahmet Baran, Tumor, Taaji, Solpan, Azerbaycan DHDT, Bisultan, Sattik, Keremet, Kazina Dans Topluluklarinin gösterileri esliginde icra etti. Ipek Yolu, Kervansaray ve Hanlar Merkezi Bursa temasinda Türkiye DHDT, Hiva (Horezm Tiyatrosu), Jorga, Sirdaryo, Kizgaldak, Sema, Azerbaycan DHDT, Edegey, Kazina, Ademau Dans Topluluklari sahne aldi. Bursa Göç Temasi; Bosna Hersek “Gajret” Halk Danslari Toplulugu, Sirbistan “Sveti Djordje” Halk Danslari Toplulugu, Kuzey Makedonya “Jahi HasaniÇegran” Halk Danslari Toplulugu ve Bulgaristan “Pirin” Devlet Halk Danslari Toplulugu’nun gösterileriyle renklendi. Bursa’nin Yetistirdigi Önemli Sahsiyetler Temasinda TÜRKSOY Halk Çalgilari Orkestrasi, Ankara Türk Dünyasi Müzik Toplulugu ve Bursa Büyüksehir Belediyesi Orkestrasina solistler Babek Guliyev, Orhan Demiraslan ve Erhan Özkiral eslik etti. Bu bölümde okumalari Levent Aydin, Zeynep Sahiner, Beray Akinci, Ayza Namlioglu, Eman Basal, Gizem Behice Dagli, Gizem Behice Dagli yapti. Bursa Karagöz Hacivat Temasi ise Türkiye Devlet Halk Danslari Toplulugu tarafindan icra edildi.

700 sanatçiyla muhtesem gece

Gösterilerin ikinci bölümü Nevruz basligi altinda Kis Sahnesi ve Umay, Doganin Uyanisi, Baharin Gelisi, Yeni Hayat, Yeni Gün, Nevruz Seminisi, Ipek Böcegi, Bursa’ya Hos Geldin Nevruz, Bahar Coskusu ve Nevruz Sarki temalari altinda gerçeklestirildi.

Etkinliklerde Balkanlardan Kafkaslar ve Orta Asya’ya kadar uzanan Türk cografyasinin kültürel zenginlikleri 20’ye yakin ülkeden 700 sanatçinin katilimi ile anlatildi. Salonu dolduran yüzlerce Bursali, görsel bir sölen esliginde unutulmaz bir gece yasadi.
Kaynak: İHA