Selçuklu Belediyesi Kültür Hayatina Yeni Bir Eser Daha Kazandirdi

Konya’nin merkez Selçuklu Ilçe Belediyesi Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan ipek yolu üzerinde yer alan hanlar ve kervansaraylari ‘Ipek Yolu Konaklari’ isimli eserle ortaya çikardi. Selçuklu Belediye Baskani Ahmet Pekyatirmaci, hazirlanan eserin kültür hayatina büyük bir katki saglayacagini söyledi.

Selçuklu Belediyesi Kültür Hayatina Yeni Bir Eser Daha Kazandirdi
Selçuklu Belediyesi yayin hayatina yeni eserler kavusturmaya devam ediyor. Daha önce Büyük Selçuklu Mirasi, Anadolu Selçuklu Mirasi Çagi ve Selçuklu Dönemi Saraylar ve Köskler eserlerini yayin hayatina kazandiran Selçuklu Belediyesi, son olarak Ipek Yolu Konaklari eserini hazirladi. Profesör Doktor Osman Eravsar tarafindan kaleme alinan eserde Orta Çag döneminde Çin’den Avrupa’ya uzanan Ipek Yolu olarak adlandirilan ticaret yolu üzerinde yer alan hanlar ve kervansaraylar hakkinda bilgi veriliyor. Ipek Yolu Konaklari eserinde Selçuklu döneminde kervansaraylarin konaklama merkezi yaninda ticaretin gelismesi ve ülke güvenligine sagladigi katkidan bahsediliyor. Iki ciltten olusan eser Selçuklu dönemi hanlari ve kervansaraylari hakkinda en detayli çalismayi yapan Kurt Erdmann’in yöntemleri kullanilarak hazirlandi. Eserde yer alan fotograflarin büyük çogunlugu ise Prof. Dr. Osman Eravsar’in sahsi arsivinden çikarilarak tarihi yansitti.

“Tarihimizi gün yüzüne çikaran eserler ortaya çikariyoruz”

Kültür hayatina yeni kazandirilan eserlerle katki saglamaya devam ettiklerini belirten Selçuklu Belediye Baskani Ahmet Pekyatirmaci, “Selçuklu Belediyesi olarak temel belediyecilik faaliyetlerimizin yaninda spordan kültüre, egitimden sosyal yasama birçok anlamda çalismalar gerçeklestiriyoruz. Bu çalismalarimiz çerçevesinde tarihimizde önemli yer edinmis mekanlari, konulari ortaya koydugumuz eserlerle gün yüzüne çikariyoruz. Tarihimizde önemli bir yeri olan ipek yolunda yer alan hanlar ve kervansaraylari da Ipek Yolu Konaklari isimli eserimizle gün yüzüne çikardik. Selçuklu döneminde önemli bir yere sahip olan ipek yolu boyunca kurulan hanlar ve kervansaraylar hem konaklama hem de güvenlik anlaminda devletlerimize katki saglamistir. Bu eseri hazirlayan Profesör Doktor Osman Eravsar hocamiza kitabi hazirlamamizda büyük katkilari bulunan Ibrahim Divarci hocamiza ve kültür ekibimize tesekkürü bir borç bilirim. Insallah bu eserler tarihi günümüze yansitmada önemli kaynaklar olarak raflardaki yerini alacaktir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA