Kars'ta 1,5 Milyon Liralik Wolkbot Üniversite Hastanesinde 1 Aydir Çalismiyor

Kafkas Üniversitesi Egitim Uygulama ve Arastirma Hastanesi bünyesinde hizmet veren a zamanin parasiyla yaklasik 1,5 milyon TL.’ye mal olan Wolkbot ‘Robotik’ çalismiyor.

Kars'ta 1,5 Milyon Liralik Wolkbot Üniversite Hastanesinde 1 Aydir Çalismiyor
Güney Koreli mühendisler tarafindan Kars’a getirilerek 2016 yilinda kurulumu yapilan Wolkbot robot 4 aydir tamir edilmeyi bekliyor.

KAÜ Egitim, Uygulama ve Arastirma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde; her iki bacakta felç, (Propleji), tek kol, tek bacak, (Hemipleji), Parkinson ve Omurilik yaralanmalari sonucunda problem yasayan hastalara umut isigi olan cihaz arizalandigindan dolayi hastalarina hizmet veremiyor. Ilgili firmanin tamir için gelmesi beklenen Wolkbot’un nezaman tamir edilerek hizmete girecegi ise bilinmiyor.

Dönemin Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan’in girisimleriyle üniversite hastanesine kazandirilan ’Wolkbot’ robotun Güney Kore’de üretilen son teknoloji ‘Walkbot’ marka robotun olup, Türkiye’de ilk olarak Kars’ta kullaniliyordu.

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Egitim, Uygulama ve Arastirma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kuruldugunda 1 Uzman Doktor, 1 Yardimci Doktor, 3 Fizyoterapist, 6 yardimci saglik çalisani ile hastalarina hizmet veren ve “Robotik Rehabilitasyon”da günde 10 hastaya, her hasta için 30-40 dakikalik seanslar uygulanan Wolkbot robotun akibetinin ne olacagi merak ediliyor.

Yeni versiyon “Walkbot” hastaya normal fizyolojik (dogada yürür gibi)yürüme egitimi vermesi, kalça eklemlerinde rotasyon yaparak merdiven inip çikma hareketlerini desteklemesiyle dikkat çekiyordu. Robot ayrica agirlik eksiltme destegi ile daha az kuvvetle daha uzun süre egzersiz yapilmasina da imkan sagliyordu.
Kaynak: İHA