Irak'ta Cumhurbaskanligi Seçimi Boykot Nedeniyle 3. Kez Ertelendi

Irak’ta cumhurbaskanligi seçimi, meclisindeki boykot nedeniyle 3. kez ileri bir tarihe ertelendi.

Irak'ta Cumhurbaskanligi Seçimi Boykot Nedeniyle 3. Kez Ertelendi
Irak’ta yapilan erken genel seçimlerin üzerinden 5 ay geçmesine ragmen cumhurbaskanligi makami krizi bir türlü çözülemiyor. Irak’ta cumhurbaskanligi seçimi meclisindeki boykot nedeniyle 3. kez yapilamazken, seçim ileri bir tarihe ertelendi. Irak Meclisi Basin Ofisi tarafindan yapilan yazili açiklamada, “Bazi Meclis Komisyonu görevleri ve üyelerinin onaylandigi oturumun ileri bir tarihe ertelendigi” bildirildi.

Yasaya göre, cumhurbaskani seçiminin yapilabilmesi için 329 sandalyeli meclis üyelerinin en az 220 üyesinin hazir bulunmasi gerekiyor.

Irak basininda yer alan haberlerde, meclis cumhurbaskanligi seçimi için yapilan oturuma sadece 178 milletvekilinin hazir bulundugu ifade edildi.

Cumhurbaskanligi seçimleriyle eszamanli olarak Fetih Koalisyonu Baskani Hadi Amiri ise, evinde Sadr Grubu disindaki bütün Sii taraflari çatisi altina toplayan Koordinasyon Grubu toplanti düzenlendi.

Iki büyü Kürt partileri Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birligi (KYB) arasindaki anlasmazliklar nedeniyle cumhurbaskanligi seçimi ertelenmisti. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Içisleri Bakani Reber Ahmet’i aday gösterirken, Kürdistan Yurtseverler Birligi (KYB) mevcut Cumhurbaskani Berhem Salih’i aday göstermistir. Irak’ta 2006 yilinda yapilan ilk seçimlerin ardindan, Cumhurbaskanligi Kürtler, Meclis Baskanligi Sünniler ve Basbakanlik Siiler arasinda paylasiliyor.
Kaynak: İHA