Iran Disisleri Bakani Abdullahiyan Açiklamasi 'Nükleer Müzakerede Devrim Muhafizlari Kirmizi Çizgimiz'

Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan, “Nükleer müzakerede Devrim Muhafizlari kirmizi çizgimiz” dedi.

Iran Disisleri Bakani Abdullahiyan Açiklamasi 'Nükleer Müzakerede Devrim Muhafizlari Kirmizi Çizgimiz'


Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan devlet televizyonuna yaptigi açiklamada, ABD ile dolayli olarak yürütülen nükleer anlasmaya geri dönüs müzakerelerine iliskin bilgi verdi. Bakan Abdullahiyan, Viyana’da 4+1 ülkeleri arasinda devam eden müzakerelerde Iran’in tüzel ve gerçek kisilerine yönelik yaptirimlarin kaldirilmasi gerektigini belirterek, “Tüzel kisiler Iran’in bazi resmi kurumlari ve büyük holdingleri kapsiyor. Devrim Muhafizlari Ordusu da bu kapsamda degerlendirilmeli” dedi.

Abdullahiyan, “Devrim Muhafizlari konusunda bizim için önemli olan, ülkenin önemli askeri ve savunma birimi olarak Devrim Muhafizlari Ordusunun konumunun ve taniminin net bir sekilde belirlenmesi. Bu konu kapsaminda ABD ile karsilikli fikir alisverisinde bulunduk” ifadelerini kullandi.

Bakan Abdullahiyan, Devrim Muhafizlari yetkilileri ile görüstügünü belirterek, “Elbette Devrim Muhafizlari komutanlari önemli olanin ulusal çikarlar oldugunu ve Devrim Muhafizlari ordusu yaptirim listesinden çikartilmasa da ülke menfaati için anlasmaya geri dönülebilecegini söylediler. Kendileri bu konuda fedakarlik yapiyorlar” seklinde konustu.

ABD’nin nükleer müzakerelere gerçekçi yaklasmalari durumunda anlasmanin yakin oldugunu belirten Abdullahiyan, Tahran yönetiminin kirmizi çizgilerinden vazgeçmeyecegini ve müzakerelerin sonlanmasi durumunda bundan ABD’nin sorumlu olacagini söyledi.

Abdullahiyan açiklamasinda ayrica, “Güçlü ve kalici bir anlasmaya varmadan ulastigimiz nükleer kazanimlarimizdan vazgeçme niyetinde degiliz. Eger bizim nükleer faaliyetlerimiz konusunda endiselerinizin giderilmesini istiyorsaniz önce bizim endiselerimizi gidereceksiniz. Eger ABD Baskani Joe Biden, eski ABD Baskani Donald Trump’tan farkli oldugunu ispat etmek istiyorsa, Iran’in bloke edilen mal varligini serbest birakabilir veya deniz tasimaciligina getirilen yaptirimlari kaldirabilir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA