Evinde 4 Tir Dolusu Kitap Bulunan Ögretim Üyesinin Yatagi Bile Kitaptan

Bayburt’ta Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Aktas’in (62) kütüphaneyi andiran evinde 4 tiri rahatça doldurabilecek yaklasik 50 bin adet kitabi bulunuyor.

Evinde 4 Tir Dolusu Kitap Bulunan Ögretim Üyesinin Yatagi Bile Kitaptan
60 tane yayinlanmis kitabi, yüzün üzerinde ulusal ve uluslararasi makaleleri bulunan Aktas’in kütüphane havasindaki evi görenleri saskina çeviriyor. Evinin her bir kösesinde kitapligi bulunan Aktas, mutfak dolabinin içerisini de kitapla doldurarak, mutfak dolabini kitaplik olarak kullaniyor. Misafir odasinda bulunan yataga ’kitap yatak’ adini veren Aktas, "Bu gördügümüz yatak, kitap yataktir. Alti kitapla dolu. Misafirlerimizi burada yatiriyoruz, misafirlerimize kitap yatakta yatmanin ayricaligini yasatmaya çalisiyoruz" dedi.

Evde bulunan yataklari atarak, altlarini kitapla dolduran Aktas, "Yatak odasinda, misafir odasinda bulunan tüm yataklari attim altlarini kitaplarla doldurdum. Kitaplarin üzerinde yatiyoruz. Gerek duydugumuz anda yatagin altindan kitaplari çikariyor, isimizi bitirince yerine koyuyoruz" diye konustu.

2018-2019 egitim ögretim yili içerisinde Türk Dili ve Edebiyati Bölümü’nde göreve baslayan Aktas eski görev yeri olan Rize’den Bayburt’a gelirken 2 tir dolusu kitapla geldigini söyleyerek "Rize’den buraya gelirken 2 tir kitapla buraya geldim. O zamandan beri kitap aldigima göre su an 4 tir kitaba ulasmisimdir" ifadelerini kullandi.

"Her gün eve kargoyla kitap gelir"

Kitapla dost olduklarini belirten ve kitabin pesinde kostuklarini vurgulayan Aktas, her gün eve kitap geldigini su sekilde ifade etti: "Kitap bizim için bir nefes olmus, bir yasama biçimi olmus, bir yasam tarzi olmus. Nasil gida ihtiyaçlarimiz için bakkaldan, pazardan alisveris yapiyorsak ayni öyle kitap alisverisi yapiyoruz. Bizim eve her gün kargoyla kitap gelir, kargocunun, kitabin gelmedigi gün yok"

"Evimizde kitabin okunmadigi bir gün dahi yoktur"

Her gün düzenli olarak kitap okudugunu ve esiyle birlikte kitaplar üzerine konustuklarini vurgulayan Aktas, "Evde her gün kitap okunur, bu evde kitabin tartisilmadigi, konusulmadigi gün yoktur. Bir gün dahi yoktur. Mutlaka esimle birlikte biz her gün kitaplari konusuruz, kitaplar üzerine sohbet ederiz. Evimize gelen dostlarimizla, ögrencilerimizle birlikte kitap üzerine olan konusmalarimiz çok fazladir. Bu konusmalar bir noktadan baslar, sonsuza kadar gider. O yüzden kitap her sey demektir" seklinde konustu.

"Kitap okumadigim günü bosa geçmis bir gün olarak sayarim"

Uzun yillardir kitap okudugunu dile getiren ve kitap okuma aliskanligini hiçbir zaman birakmadigini ifade eden Aktas, "Benim kitap okumadigim gün pek yoktur açikçasi, diyelim çok zor sartlar altindayim o gün kitap okuyamadim, o günü ben bos sayarim bosa geçmis bir gün olarak görürüm o gün benim için yoktur" dedi.

"Ameliyat oldugum gün bile kitap okudum, ameliyatta geçen 2 saatte kitap okuyamadigim için üzüldüm"

Anjiyo ameliyati geçiren Aktas, ameliyatta kaldigi süre zarfinda kitap okuyamadigi için üzüntü duydugunu dile getirerek, "Ameliyat öncesi ve sonrasinda bir tane kitap bitirdim. Ameliyat oldugum gün bile kitap okudum. Anjiyo ameliyati geçirdim, ameliyata girmeden önce kitaba basladim, çiktiktan sonra da okumaya devam ettim ve süreçte bir kitabi bitirdim. Ameliyata girdim, ameliyatta geçirdigim o 2 saatte kitap okuyamadigim için üzüldüm" ifadelerini kullandi.

"Dünyadaki zengin uluslardan daha zenginim"

Dünyada birçok zengin uluslarin oldugunu ifade eden Aktas, zengin uluslarin hepsinden daha zengin oldugunu dile getirdi. Aktas, "40 bin üzerinde kitabim var, belki bu sayi 50 bindir. Hemen hemen 4 tir kadar kitaba sahibim, bu sayede dünyadaki zengin uluslarin hepsinden daha zenginim" dedi.

Aktas gençlere okuyun çagrisinda bulundu

Kitap okurken kitabi karalamanin önemine deginen Aktas, "Dagda maden var ama daga kazmayi vurmazsan oradaki maden çikmaz. Daga, kazmayi vuracaksin yani kitaba kalemi vuracaksin.

Her okudugum kitabin arkasina tarihimi not düserim, nerede okudugumu yazarim, kitapla ilgili görüslerimi yazarim. Bas tarafina da mutlaka okuduguma dair pul yapistirir, imza atar parmak damgami basarim. Kitap bana aittir, 3’üncü sahislari ilgilendirmez. Buradan sunu söylemek istiyorum, gençlere tavsiyem sudur, kitaplara saldirmamiz lazim. Kitabi aramaktan ziyade, kitaba saldirmaliyiz. Okumanin yasi olmaz imkani olan okumaktan vazgeçmesin özellikle gençlerimiz bol bol okusunlar, arastirsinlar. Onlara verilebilecek en iyi tavsiye, su olacaktir. Gençler okuyun, okuyun, okuyun" diye konustu.

Kaynak: İHA