Cumhurbaskani Erdogan, Tokat'ta Çiftçilerle Bir Araya Geldi

Tokat’ta çiftçilerle bir araya gelen Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Çiftçilerimize geçtigimiz 20 yilda bugünün rakamlariyla 20 yilda yaklasik 470 milyar lira destek ödemesi yaptik” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Tokat'ta Çiftçilerle Bir Araya Geldi
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Tokat’ta yeni Tokat Havalimani basta olmak üzere yapimi tamamlanin tesislerin toplu açilis töreni sonrasi Hidirlik Sosyal Tesisleri’nde çiftçilerle bir araya geldi. Yaklasik 1.5 saat süren bulusmada çiftçilere hitap eden Cumhurbaskani Erdogan, çiftçilerin sorularini da yanitladi.

“Çiftçilere 20 yilda 470 milyar destek ödemesi yapildi”

20 yildir çiftçilere 470 milyar destek ödemesi yaptiklarini belirten Cumhurbaskani Erdogan, “Biliyorsunuz ülkemizde birileri her agizlarini açtiklarinda Türkiye’de tarimin öldügünü, bittigini, çiftçilerin perisan oldugunu söylüyor. Ülkemizde tarima ve hayvanciliga en büyük destekler bizim dönemimizde verildi.

Her alanda çok önemli üretim artislari bu dönemde saglandi. Iste bakiyoruz. ‘Benim diyor su kadar koyunum var’ Öbürü diyor ‘benim su kadar mandam var’. Öbürü ‘su kadar büyükbas hayvanim var’ ve bu süreci biz basbakanligim döneminde baslattik. Damizlik hayvanlar vermek suretiyle o süreci takip ettik ve gerek hanim çiftçi kardeslerim gerek erkekler bu isin kahri kiymetini çok iyi bildiler. Çiftçilerimize geçtigimiz 20 yilda bugünün rakamlariyla 20 yilda yaklasik 470 milyar lira destek ödemesi yaptik. 470 milyon demiyorum, 470 milyar lira. Bu yil için 25,8 milyar lira olarak planlanan tarimsal destekleme bütçesini de ilavelerle 29 milyar liraya yükselttik. Böylece bu yil bugday, arpa, çay, yulaf ve tritikale üreticilerine mazot, gübre, sertifikali tohum ve ek girdi destegiyle dekar basina 116 lira ödemis olacagiz. Tarimsal 337 milyar liraya ulasmasi verdigimiz bu desteklerin karsiligini aldigimizi gösteriyor. Geçtigimiz yil tarimsal ihracatimiz bir yil önceki yila göre yaklasik yüzde 21 artisla 25 milyar dolara dis ticaret fazlamiz ise yüzde otuz bir artisla 7,2 iki milyar dolara çikti” dedi.



“Meyve üretiminde Avrupa’da 1. siradayiz”

Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye’nin meyve üretiminde Avrupa’da 1. sirada oldugunu ifade ederek, “Sizlerin gayretli çalismalari sayesinde sebze ve meyve üretiminde Avrupa’da ne durumdayiz biliyor musunuz? Birinci siradayiz. Son 20 yilda olusturdugumuz güçlü altyapi sayesinde gida tedarikinde sorun yasamayan, kendine yeterlilik orani yüzde 140 olan bir ülke konumuna geldik. Topraklarimizin verimini artirmak için hükümetlerimiz döneminde yaklasik 300 milyar liralik su yatirimi yapmak suretiyle 9 bin 180 tesisi hizmete aldik. Bütün bunlar kiminle yapiyoruz bunu? Çiftçilerimizle yapiyoruz, çiftçilerimiz için yapiyoruz. Cumhuriyet tarihinde yapilan baraj sayisini ikiye katladik. Toplam 47 milyon metreküp su depolanan 654 yeni baraji, ülkemize kazandirdik. Cumhuriyet tarihinde böyle bir sey yok. Yine bu yatirimlar neticesinde 20 milyon dekar araziyi sulamaya açarak sulanan tarim alanimizi 68,5 milyon dekara yükselttik. Böylece çiftçilerimize yillik 60 milyar lira ilave gelir artisi sagladik. Ormancilik alaninda da var gücümüzle çalismaya devam ediyoruz” dedi.



“6 milyar fidan toprakla bulustu”

20 yilda 6 milyar fidani toprakla bulusturduklarini belirten Erdogan, “Orman varligini en çok arttiran ülkeler siralamasinda ise ülkemiz Avrupa’da birinci sirada. Dünyada 6. siradayiz. Bunu laf olsun diye söylemiyoruz. Yani bütün belgeler, hepsi ortada. Tabii bunlar bazilarinin isine gelmiyor. Yalan yanlis bilgilerle kuraklik gibi, yangin gibi, savas gibi, bölgesel insani krizler gibi konulari bahane ederek milleti panige sevk etmek için ugrasiyorlar. Herhalde bunlarin kimler oldugunu biliyorsunuz. Türkiye’nin dünyanin en önemli gida ihracatçisi oldugunu bunun için gereken ham maddelerin önemli bölümünü de disaridan aldigimizi bildikleri halde rakam oyunlariyla kamuoyunu yaniltmaya çalisiyor” dedi.



Gida ithalatinda yeni ülke arayislari

Cumhurbaskani Erdogan, gida ithalatinda yeni ülke arayislarinda olduklarini belirterek, “Maalesef iste son zamanlarda ayçiçek yagi konusunda kayda deger herhangi bir sorun olmadigi halde böyle bir panik havasi olusturulmustur. Ayni oyunun diger alanlarda da oynanmak istenmesi muhtemeldir. Halbuki karsimizdaki durum sudur. Ülkemizin geçtigimiz yil ihracata yönelik üretim yapan gida sektörleri için disaridan ithal ettigi 8,1 milyon ton bugdayin 5,6 milyon tonu Rusya ve Ukrayna menseilidir. Arpa, misir, küspe, kepek ithalatinda da benzer bir tablo vardir. Dolayisiyla Ukrayna -Rusya savasinin yol açabilecegi tedarik problemleri elbette bizi etkilemistir, etkileyecektir. Ama bu etki soframizdaki ekmek degil, ihracat üzerinde olacaktir. Gida sektörümüz Kazakistan, Amerika, Kanada olmak üzere diger alternatif tedarik kaynaklari ile ilgili arayislarini sürdürmektedir. Ülkemizin savasan her iki tarafla da sürdürdügü dengeli iliskilerin bu bölgeden gelen ürün tedarikini tamamen kesmeyecegini de ümit ediyoruz” dedi.



Ayçiçegi tohumunda yüzde 75 hibe

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, ayçiçegi üretiminin desteklenecegini vurgulayarak, "Bunun yaninda Tarim ve Orman Bakanligimiz ile Tarim Kredi Kooperatiflerimiz ayçiçegi ve misir ekimiyle ilgili gereken tedbirleri aliyoruz. Sadece Tokat özelinde üreticilerimizle 20 bin ton yaglik ayçiçegi ve 30 bin ton dane misir için sözlesmeli üretim yapilmasi planlandi. 35 bin dekar alana yapilmak üzere 18 ton yaglik ayçiçegi tohumunun yüzde 75’i hibeli olarak dagitilacaktir. Böylece Tokat’taki yaglik ayçiçegi ve misir üretimi toplamda 12 milyon liralik üretim destegi saglanacaktir. Çiftçilerimizden ülkemizde ekilmedik tek karis yer birakmayacak sekilde üretime yönelmelerini istiyoruz. Hem kendi gida sektörümüzün ihtiyacinin karsilanmasi hem de Avrupa piyasasinda ortaya çikmasi muhtemel boslugun doldurulmasi bakimindan üretimimizi artirmamiz hayati öneme sahiptir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA