Biden'dan Putin'e Açiklamasi 'NATO Topraklarina Girmeyi Aklindan Bile Geçirme'

ABD Baskani Joe Biden, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’e seslenerek, "NATO topraklarina girmeyi aklindan bile geçirme" dedi.

Biden'dan Putin'e Açiklamasi 'NATO Topraklarina Girmeyi Aklindan Bile Geçirme'


ABD Baskani Joe Biden, Ukrayna’daki savasi Avrupali liderlerle görüsmek üzere gerçeklestirdigi Avrupa ziyareti sirasinda Polonya’nin baskenti Varsova’da önemli açiklamalarda bulundu. Biden yaptigi konusmada Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’e seslenerek, “NATO topraklarinin bir santimine geçmeyi aklindan bile geçirme” dedi.

Biden, ABD’nin NATO’nun tüzügünde belirtilen toplu koruma yükümlülüklerine tüm gücüyle bagli oldugunu söyledi.

ABD askerlerinin NATO müttefiklerini korumayi amaçladigini belirten Biden, "Amerikan kuvvetleri Avrupa’da Rus kuvvetleriyle çatismaya girmek için degil, NATO müttefiklerini savunmak için bulunuyor" ifadelerini kullandi.

"Rus halki düsmanimiz degil"

Biden yaptigi konusmada Rus halkina seslenerek, “Rus halki, siz bizim düsmanimiz degilsiniz. Ukrayna’da masum çocuklarin ve insanlarin öldürülmesini hos karsiladiginiza ve hastanelerin, okullarin, dogumhanelerin Rus füzeleriyle bombalanmasina razi oldugunuza inanmiyorum" dedi.

Rus halkini bu savasa karsi sesini yükseltmeye çagiran Biden, "Bu savas size Rus halkina layik degil" açiklamasinda bulundu. Biden, Rusya’da rejim degisikligi olmasi gerektigini vurgulayarak, Putin için "Bu adam iktidarda kalmamali" dedi.



"Putin sahte iddialar ile savasi hakli çikarmaya çalisiyor"

ABD Baskani Biden, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilarinin "demokrasiyi bogazladigini" söyleyerek, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in savasi hakli çikarmak için bahaneler buldugunu söyledi.

Biden, "Son 30 yilda otokrasi güçleri tüm dünyada yeniden canlandi. Bunlar hukukun üstünlügünü hor görme, demokratik özgürlügü hor görme, gerçegin kendisini hor görmektir. Bugün Rusya demokrasiyi bogdu ve bunu sadece anavataninda degil baska yerlerde de yapmaya çalisti. Etnik dayanismaya dair sahte iddialar altinda komsu ülkeleri etkisiz kildi" sözlerini kullandi.

Biden ayrica Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin için, "Bir suçlu NATO’nun genislemesini Rusya’yi istikrarsizlastirmayi amaçlayan emperyal bir proje olarak göstermek istiyor. Gerçeklerden baska bir sey yok. NATO bir savunma ittifakidir ve hiçbir zaman Rusya’yi sona erdirmeyi amaçlamadi" dedi.



"Ukrayna’nin yanindayiz"

Biden yaptigi açiklamada, ABD’nin müttefik ülkelerle birlikte Ukrayna’nin yaninda oldugunu söyleyerek, "Demokrasi ve otokrasi arasindaki bu özgürlük savasinda açik görüslü olmamiz gerekiyor. Bu savas günler veya aylar içinde kazanilmayacak. Önümüzdeki uzun mücadele için kendimizi güçlendirmemiz gerekiyor. Demokrasi ve özgürlük için daimi mücadelede eden ve ön saflarda olan Ukrayna ve halkina mesajimiz açik. Yaninizdayiz" dedi.

Kaynak: İHA