(ÖZEL) Karavanlar Artik Her Yas Grubundan Talep Görüyor

Doga tutkunlarinin vazgeçilmezi karavanlar, artik sadece emeklilerin degil gençlerin de gözdesi haline geldi.

(ÖZEL) Karavanlar Artik Her Yas Grubundan Talep Görüyor
Özellikle son yillarda gündemden düsmeyen karavanlar, artik herkesin almak istedigi araçlar listesine eklendi. Gerek yaz tatili gerek ise kis tatilinde kullanilabilen ve adeta bir ev konforu saglayan karavanlar, Türkiye’de emekliler ve serbest çalisanlar tarafindan daha çok tercih edilse de artik genç kesimin de ilgisi büyük. Türkiye’de devamliligi sürecek bir is haline gelen karavan sektörü, artik yurt disina da karavan ihraç üretiyor. Motokaravan ve çekme karavan olarak ikiye ayrilan karavanlar, her bütçeye uygun yapilabiliyor. Örnegin araçlarin arkasina baglanan çekme karavanlar 150 bin TL’den baslarken, motokaravanlar ise araciyla birlikte 300 bin TL’den alici buluyor. Iç dekorunda kullanilan malzemenin kalitesine göre fiyatlari degisen karavanlarin fiyati 1 milyon TL’ye kadar çiktigi belirtiliyor. Yaz aylarinin yaklasmasiyla birlikte siparislere hazirlanan Eskisehir’deki karavancilar, gelen taleplerden memnun oldugunu aktardi.

“Vatandaslara bütçe dâhilinde karavanlar üretiyoruz”

Eskisehir’de karavan üretimi yapan Mehmet Yüksel, kis aylarinda fazla is yapamadiklarini ancak sezonun yavas yavas baslamasiyla birlikte siparislerinde yogunlugun basladigini söyledi.

Arik her kesimin karavan sahibi olmak istedigini aktaran Yüksel, “Talep var. Yeni siparisler ve is anlasmalari imzaliyoruz. Kis psikolojik bir tarihtir her zaman. Bu sene kötü bir kisti. Tabi ki de ciddi bir durgunluk oldu. Kara büyü dagildi, sezon açilmaya basladi.

Sektör yeni ve pandemiyle birlikte basladi ve popüler hale geldi. Artik herkes karavanim olsun istiyor. Vatandaslara bütçe dâhilinde karavanlar üretiyoruz. Özellikle Türkiye’de karavan isi ölmeyecek bir sektör haline geldi. Pandemiden önce sadece emekliler ve free çalisanlar karavani tercih ediyordu. Artik yas kalmadi. Çok genç ve emekli olup da hayatin tadini çikaracak müsterilerimiz de var. Karavan sahibi yaptigimiz yollarda bir sürü insan var artik. Karavan içinde tam zamanli yasayanlar var. Yazilim mühendisi bir müsterim vardi. Evini tamamen kapatti. Bir motoru ve köpegi var. Motorunu uygun bir yere koydu köpegiyle beraber su an Akdeniz’de ve artik tamamen karavan hayatina geçti. Bunun gibi durumlar artik yayginlasmaya basladi” dedi.



“Sanirim artik Almanya’ya ihraç ürünler üretecegiz”

Türkiye’de karavan isinin ölmeyecek bir sektör haline geldigini vurgulayan Mehmet Yüksel, Almanya’ya karavan üreteceklerini söyledi.

Çekme ve motokaravanlarin fiyat dagilimindan bahseden Yüksel su sekilde konustu:

“Vatandaslar daha çok çekme karavani tercih ediyor. Insanlar ikinci bir araç talep etmedikleri için çekme karavan alip gerekirse günlük bile yasayabiliyor. Istedigi her zaman arabasinin arkasina takip gidebiliyor. Dezavantaji ise, kullanim zorlugu olmasi. Baska hiçbir dezavantaji yok. Motokaravanlarda olan her seyi çekme karavana da koyuyoruz. Konfor açisindan hiçbir farki yok. Bunun fiyatini belirleyen sey içine koydugumuz donanim. Çekme karavanlar 200 bin TL’den basliyor ve 1 milyon TL’yi geçebiliyor. Sadece elzem seyler olsun, elektrigi ve suyu olsun diyorsan 150 bin TL’den basliyor diyebiliriz. Motokaravanlari ise arabanin fiyati belirliyor. 150 bin TL’lik araç almis olsak 150 bin TL ise karavani yaptigimizda 300 bin TL gibi bir rakam ortaya çikiyor. Genel bir piyasa bozuklugu var ve bu bizi çok etkiledi. Biz de bundan ders aldik ve ihracata yöneliyoruz. Su an daha seri üretim islere yöneliyoruz. Almanya ile baglantimiz olustu. Sanirim artik Almanya’ya ihraç ürünler üretecegiz ve seri üretim seklinde ilerleyecek.”
Kaynak: İHA