Prof. Dr. Demir Açiklamasi 'Bundan 30 Yil Sonra Karadeniz'de Findik Ve Çay Yerine Pamuk Ekecegiz'

Samsun Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarimsal Yapilar ve Sulama Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, dünyada küresel iklim degisikliginin etkilerinden bahsederek, “Belki bundan 30 yil sonra Karadeniz’de findik ve çay yerine pamuk ekecegiz” dedi.

Prof. Dr. Demir Açiklamasi 'Bundan 30 Yil Sonra Karadeniz'de Findik Ve Çay Yerine Pamuk Ekecegiz'
Prof. Dr. Yusuf Demir, Sinop Kültür Merkezi toplanti salonunda "22 Mart Dünya Su Günü" etkinlikleri kapsaminda konferans verdi. Konferansta konusan Prof. Dr. Demir, gelecekte Türkiye’nin tarimsal alanda en verimli ovalarinin küresel isinmadan kaynakli sular altinda kalacagina vurgu yapti. Demir, “Ormanlari yok ettikçe suyumuzu yok ediyoruz, suyu yok ettikçe ormanlari yok ediyoruz. Çünkü hidrolojik dengeye etki ediyoruz. Onlari yok ettikçe küresel iklimi etkiliyoruz. Dünyadaki bu çevrim, aslinda günümüzde bizim atmosferdeki o denge dedigimiz gazlardan en çok etkilenen karbondioksiti arttiriyor. Bagiriyoruz ‘karbondioksit 10 binde dörtlere çikti, çikmamali’ diye, genelde sanayiden, ulasimdan veya sehirlesmeden bunlari etkiledigimizi görüyoruz. Buzullar erimeye basliyor, buzullar eriyince ne oluyor? Uzmanlarin yaptigi hesaba göre önümüzdeki 100 yil içerisinde denizlerin 80 ila 100 santim yükselmesi hesaplaniyor. Dolayisiyla böyle bir artis ne tehlikeyi meydana getiriyor? Türkiye’nin tarim ambari Çukurova’nin, Bafra Ovasi’nin, Çarsamba Ovasi’nin sular altinda kalmasi demek” ifadelerini kullandi.

Tarimda su israfi kritik seviyede

Demir söyle devam etti:

“85 milyon insanin sanayi ve evde 1 buçuk yilda kullandigi suyu biz tarimda israf ediyoruz. Bunun için iki gün önce Cumhurbaskanimiz, Bakanlar Kurulu sonrasinda açiklama yapti. Cumhurbaskanimiz dedi ki, ‘Biz tarimda önemli destekler verecegiz ama en büyük destegi sulama sistemlerinde suyu dogru kullanacak sistemlere verecegiz’ dedi ve bununla ilgili müjdeyi verdi. Insallah önümüzdeki günlerde bu konuda tasarrufu ön plana çikaririz.”

“Türkiye’de yesil kalacak tek bölge, Sinop’tan Artvin’e kadar”

Demir, gelecekte tek yesil kalacak bölgenin Karadeniz olacagini, bundan dolayi 20 yil sonrasi için tatilcilerin Antalya yerine Karadeniz’i tercih edecegine vurgu yaparak, “7-8 yil önce Birlesmis Milletler haritayi yayinladi, dedi ki ’Eger kuraklik böyle devam ederse Türkiye’de yesil kalacak tek bölge, Sinop’tan Artvin’e kadar olan Karadeniz Bölgesi.’ Onun disarisinda tüm bölgelerin kuraklik ve çöllesme riski var. O nedenle Türkiye’nin su anda bu bölgesine gelecek 30 yilda yatirimlar basladi.

Bundan 20 yil sonra Antalya’da tatil yapilmayacak, Karadeniz’de yapilacak. Oraya dogru giden bir turizm anlayisi ve gelisimi var” diye konustu.



“Karadeniz’de findik ve çay yerine pamuk ekecegiz”

Su kaynaklarinin azalmasinin tüm dünyaya etkilerinden bahseden Prof. Dr. Demir, tarimsal alanda kuzeye yönelim basladigini vurgulayarak, “Su kaynaklarini yok ettikçe biz, suyun gelecegini yok ediyoruz hep beraber. Bunun için enlem derecelerine göre dünyada sartlar degisiyor. Bu neyi beraberinde getiriyor, tarimi etkiliyor. Dünyada hizli bir sekilde güneyden kuzeye dogru tarimsal üretim kayiyor. Bundan birkaç yil önce Bursa’da bir konferansta dedim ki, 30 yil sonra Uludag’da kayak kayamayacaksiniz. Çünkü isindikça Uludag’da kar yagisi bitecek. Yine belki dedim bundan 30 yil sonra Karadeniz’de findik ve çay yerine pamuk ekecegiz. O yöne dogru gidiyoruz. Ama bu konuda duyarli bir toplum olursak, her birimiz birer su temsilcisi olursak o zaman bu felaketi yasamadan torunlarimizin yasayacagi dünyayi olustururuz” seklinde konustu.

Konferans sonrasi Sinop Vali Yardimcisi Abdullah Sahin ve Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgin, katilimindan dolayi Prof. Dr. Yusuf Demir’e plaket ve hediye takdim etti.
Kaynak: İHA