EGIAD Metaverse'e Geçti

Türkiye ve dünyada Metaverse toplantilari ardi ardina gerçeklesirken EGIAD da bu sanal dünyaya iliskin ilk toplantisini ve sanal sergisini duyurarak bir ilke imza atmis oldu. "Metaverse Diye Bir Yer Yok" konulu seminer Trend ve Stratejik Ilham Uzmani, Bigumigu Es-Kurucusu Yalçin Pembecioglu’nun katilimiyla EGIAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi’nde gerçeklesti. Toplantinin ardindan EGIAD geçmis dönem baskanlarinin yer aldigi bilgi ve portreleri içeren ayrica projeleri de aktaran Metaverse sanal sergisini de üyelerine açarak sanal evrene geçis yapmis oldu.

EGIAD Metaverse'e Geçti
Metaverse ile ilgili her geçen gün yeni haberler gelmeye devam etmekte. Is dünyasi, sanal ve artirilmis gerçekligi bulusturan Metaverse’e göz kirpmaya basladi.

Arastirmalar, çalisanlarin yüzde 44’ünün Metaverse’e geçmek istedigini, bunun üretkenligi arttiracagini ve yeni faydalar elde edecegini ifade etmekte. Dijitallesmeyle birlikte is dünyasi da evrilmeye devam ederken, Metaverse kavramina dair 2020’den bu yana yürütülen çalismalar da sanal dönüsüme hiz kazandirdi.

“Hepimizin bu sanal dünyada bir avatari olacak”

“Sanal evren" anlamina gelen Metaverse, aralarinda Ege Genç Is Insanlari Dernegi’nin de (EGIAD) bulundugu birçok is dünyasinin önde gelen sirketi arasinda is yapmaya hazirlanmakta. Trend ve Stratejik Ilham Uzmani, Bigumigu Es-Kurucusu Yalçin Pembecioglu’nun da katildigi seminerin açilisinda konusan EGIAD Yönetim Kurulu Baskani Alp Avni Yelkenbiçer, emlaktan tekstile, teknolojiden turizme birçok sektörün Metaverse’e tasindigini belirterek, bu degisimin bir devrim olduguna dikkat çekti. Yelkenbiçer, “Özellikle Facebook’un kurumsal adini Meta olarak degistirmesi ile devam eden süreç gündemi tamamen domine etti. Facebook’u takiben de birçok teknoloji firmasi aslinda böyle bir platformlari zaten oldugu veya hazirligi içerisinde oldugunu kamuoyu ile paylasti. Bugün artik hepimizin sosyal medyada bir kimligi, sirketlerimizin de kurumsal bir uzantisi varsa, çok yakin zamanda hepimizin bu sanal dünyada da bir avatari olacak. Ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve hatta resmi kuruluslar dahi bu ortamda var olmak zorunda kalacak. Facebook iste bu yeni dünyayi da kurmaya ve yönetmeye talip, o nedenle adini “META” olarak degistiriyor; ama bu yeni dünyayi yönetecek tek platform seçenegi olmayacagini simdiden biliyoruz. Bizler de yaptigimiz tüm islerin uzun vadeli planlarina yeni gelismeleri izlemek ve dahil etmek durumundayiz. Yeni teknolojilerde ilk olmak, öncü grupta olmak, büyük çogunlugun içinde yer almak ya da geriden gelmek ve tamamen disinda kalmak? Bunlardan hangisinde olmayi seçecegiz?” dedi.



“Gelecek 5 yilda 10 bin is alani imkani olabilecegine dikkat çekiliyor”

2020’de 46 milyar dolar olan sanal evrenin, 2024’e kadar 800 milyar dolar büyüklüge ulasacagini belirten Yelkenbiçer, “Bazi tahminler Metaverse’in 3 yilin sonunda 1 trilyon dolara ulasacagina isaret ederken, sanal evrenin is dünyasindaki hakimiyetinin de artmasiyla, gelecek 5 yilda 10 bin is alani imkani olabilecegine dikkat çekiliyor. Sanal ve artirilmis gerçekligi birlestiren, fiziksel dünyanin sürükleyici bir uzantisi oldugu düsünülen Metaverse’ün, isletmeler için daha uygulanabilir ve etkilesimli deneyim alanlari açacagi öngörülüyor. Çalisanlarin yüzde 44’ü ise simdiden sanal evrene hazir oldugunu söylüyor. Ancak bu geçis “önce yavas yavas, sonra birdenbire” gerçeklesecek. Farkli ürünler, hizmetler ve yetenekler bütünlesip bir araya geldikçe zaman içinde yavas yavas Metaverse insa edilecek ve Metaverse konsepti somutlasacak. Sanal gerçeklik (VR) ve artirilmis gerçeklik (AR) teknolojileri odakli artan inovasyonlar; sosyal ve kültürel destinasyonlar olarak oyun platformlarinin yayginlasmasi ve sirketlerin Metaverse’e yönelik kendi perspektiflerinden hak iddia etme yarislari Metaverse’ün olusmaya basladigina dair bazi göstergeler olarak karsimiza çikiyor. Metaverse’e yatirim dünyasindan, gayrimenkule ve hukuka kadar pek çok farkli alandan da ilgi yüksek. Metaverse’ün kendi para birimiyle çalisacagini ve bu paranin fiziki parayla konvertibl olacagi bekleniyor. Ayni NFT örneginde oldugu gibi sanat nasil dijitallesiyor veya Metaverse’e uyumlu hale geliyorsa, bu sanal dünyadaki müsteri deneyimi, tüketim aliskanliklari, hedef kitleler ve öncelikli ihtiyaçlari artik gündemimize girmesi gereken konular. Geleneksel endüstrilerin Metaverse’lü yasamda nasil evrilecegine de hep birlikte taniklik edecegiz” diye konustu.

Bigumigu’nun kurucu ortagi ve yayin yönetmeni Yalçin Pembecioglu EGIAD’in etkinliginde konustu.

Yaptigi sunumda Metaverse kavramina yeni bakis açilari getiren Pembecioglu, bugün Metaverse olarak kabul edilebilecek olan platformlarin gelisimlerinden bahsetti. Sadece Decentraland ya da The Sandbox gibi blok zincir odakli evrenlerin degil, oyun platformlarindan bazilarinin da neden simdiden Metaverse olarak kabul edebilecegine dair örneklerden bahseden Pembecioglu konusmasini Metaverse kavraminin su anda tarif edilen sekilde hayatimiza girmesine henüz yillar oldugunu söyleyerek tamamladi.

Metaverse nedir

“Meta-evren”in kisaltmasi olan metaverse, gerçek ve sanalin bir bilim kurgu vizyonunda birlestigi ve insanlarin farkli cihazlar arasinda hareket etmesine, sanal bir ortamda iletisim kurmasina izin verdigi dijital bir dünya olarak dikkat çekmekte. Pratik anlamda, artirilmis ve sanal gerçeklik ürün ve hizmetleri ifade etmekte. Terim; insan toplulugunun avatarlar biçiminde etkilesime girebilecegi, fiziksel gerçeklige paralel bir siber uzayi belirtmekte.
Kaynak: İHA