FISKOBIRLIK Baskani Bayraktar Findikta Zirai Don Riskine Dikkat Çekti

Findik Tarim Satis Kooperatifleri Birligi (FISKOBIRLIK) findik üreticilerinden, orta ve yüksek kesimlerde ani isi düsüslerinden findik agaçlarinin etkilenmemesi için gerekli önlemleri almalarini istedi.

FISKOBIRLIK Baskani Bayraktar Findikta Zirai Don Riskine Dikkat Çekti
Findigin Mart ve Nisan aylarinda dogum yapma zamani olduguna dikkat çeken FISKOBIRLIK Yönetim Kurulu Baskani Lütfi Bayraktar “Findigin riskli oldugu dönemdeyiz. Findigin en ciddi dogal hassasiyetini yasiyoruz. Bu öyle üreticilerin önlem alabilecegi bir durum degil. Suanda erken uyanan findikta risk var. Mart ve nisan aylari findigin dogum zamani bu bölgede findik erken açti gibi görülüyor. Bu sartlar altinda hava sicakligi eksiye düserse erken uyanan findikta zayiat olusacaktir. Bu durum hem rekolteyi düsürecek hem de findik piyasasini etkileyecektir” dedi.

Zirai don yasanmasi halinde rekoltenin düsük olabilecegini de belirten Bayraktar, “Findik fiyatlari artmis olsa dahi üreticinin ürünü olmayacaktir. Ürünün olmadigi yerde findik fiyatinin yüksek olmasinin da bir anlami olmayacaktir. Don oldu fiyat yükseldi ama üreticide findik yok ise ne olacak ? O nedenle tarim sigortasi çok önemlidir. En azindan üretici kaybettigi ürünün bir kisminin karsiligini alabiliyor. Ancak sigorta yaptirmayan üreticiler ciddi sikinti yasayabilir. Temennimiz zirai don olmaz ama meteorolojik veriler ayaz olacak gibi gösteriyor. Dallar suan islak ve dallar kurumadan ayaz olursa sikinti yasayacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA