Baskan Seçer Ve Baskan Karalar, Mersin Ve Adana'nin Kentin Güç Birligi Için Bir Araya Geldi

MERSIN – İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer ile Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, iki kentin gelismisliklerinin artirilmasi ve ortak çalismalar yapilmasi çerçevesinde güç birligi için Çukurova SIFED toplantisinda bir araya geldi. Iki baskanin da ortak mesaji, “İçel ve Adana arasinda bir rekabet yok” oldu.

Baskan Seçer Ve Baskan Karalar, Mersin Ve Adana'nin Kentin Güç Birligi Için Bir Araya Geldi
Çukurova Sanayi ve Is Dünyasi Federasyonu (Çukurova SIFED) tarafindan düzenlenen ‘Çukurova Için Ortak Gelecek’ baslikli toplantilar serisinin ilkine, İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer ile Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar konusmaci olarak katildi.

Bir otelde gerçeklestirilen toplantiya, iki kentin sivil toplum örgütleri ve odalarindan temsilciler ile çok sayida is insani katildi.

Moderatörlügünü Prof. Dr. Nejat Erk’in yaptigi toplantida, iki baskan, Çukurova özelinde İçel ve Adana’nin rekabeti birakip, is ve güç birligi yapmasi konusunda ortak görüslerini aktardi.

Toplantinin açis konusmasini yapan Çukurova SIFED Baskani Hüseyin Kis, kader birligi yapan Adana ve İçel’in güçlerini birlestirecegine inandiklarini söyledi.

Bu anlamda, bu toplantinin milat olmasini dileyen Kis, “Iki komsu il olan Adana ve İçel, her alanda is birligini güçlendirerek Çukurova bölgesini bir çekim merkezi haline getirmeleri mümkündür. Bu vizyonu öne çikarmak, daha önce yasananlari birakarak bundan sonra ortak bir sinerjinin yakalanmasina firsat saglayacaktir. Adana ve İçel, 1990’li yillarda sosyal ve ekonomik açidan Türkiye’nin ilk 5 ili içerisinde yer alirken, bugün 25’inci siralarda rekabet eden iki kenttir. Üstelik bu iki kentimiz de TÜIK verilerine göre ne yazik ki yoksulluk ve gelir adaletsizliginde 3’üncü sirada yer almaktadir. Issizlik de maalesef iki sehrimizin kanayan yarasidir. Kisaca çok da anlamli olmayan bu rekabet bizleri ileriye tasimamis, tersine geriye götürmüstür. Adana ve İçel, ortak hareket ederek daha basarili sonuçlar elde edebilir. Çukurova’nin gelisimi için öncülük etmek isteyen tüm insanlari ayni platformda bulusmaya çagiriyoruz” dedi.

Toplantida daha sonra iki kentin tanitim filmlerinin izlenmesinin ardindan Seçer ve Karalar, moderatör Prof. Dr. Erk’in sorularini yanitladi.

“Adana’nin da İçel’in de çok gerilere düsmüs olmasindan büyük üzüntü duyuyoruz”

Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, Adana ve İçel’le ilgili bir heyecan bulmanin, ‘bu kentle ilgili ne yapabiliriz’ diye kafa yormanin ve bu iki kenti ileriye dogru siçratmakla ilgili bir düsünce ortaya koymus olmanin son derece önemli oldugunu vurguladi. Iki kentin birbirine çok benzer yönleri olduguna isaret eden Karalar, “Biz, Adana’nin da İçel’in de çok gerilere düsmüs olmasindan büyük üzüntü duyuyoruz. Ve elbette bunun terse dönmesiyle ilgili belediye baskani olarak ciddi gayretler gösteriyoruz. Vahap Bey de ben de yatirimin, girisimcinin önünü açmak, onun isini kolaylastirmakla ilgili belediyelerin sinirli da olsa yapabilecegi her seyi yapmakla ilgili çok ciddi, samimi duyurularda bulunduk. Sadece söylemde degil, eylemde de bunu gösterdik. Adana’da, Yumurtalik’ta, Ceyhan’da yapilan yatirimlarin neredeyse tamaminda is adamlarinin isini kolaylastirmak için yol, altyapi, su ne gerekiyorsa geregini yaptik” diye konustu.



“Adana ile İçel’in bir rekabeti yok”

Bir seyin kaçirilmamasi gerektiginin altini çizen Karalar, “Adana ile İçel’in bir rekabeti yok. Benim Vahap Bey’le ya da Vahap Bey’in benimle bir rekabeti yok, olamaz da. Biz ancak Adana’yla İçel’in ortak faydasini düsünen, birbirine engelleyen degil, birbirini destekleyen bir yönetim modeliyiz zaten. Bunu kanitladik. Hiç kimse sunu söyleyemez; ‘Adana’nin lehine İçel’e engellediniz ya da İçel’in lehine Adana’yi engellediniz’; böyle bir uygulamamiz asla olmadi. Bir uyumsuzlugumuz da olmadi, olmaz da. Bu çok net söyleyeyim. Yine dikkatinizi çekmek istiyorum; burada neredeyse Türkiye’yi idare edenlerin bir eksigi var. Bugün iki kent 4’ten, 5’ten 23-24’lere gelmisse elbette belediye baskanlarinin da sorumlulugu vardir ama esas sorumluluk siyasettedir, yönetendedir ve ayrica kent dinamiklerindedir. Çünkü biz siyaseti demek ki, yeteri kadar zorlanmamisiz. Yeteri kadar Adana’yla İçel’i yatirim ortami yapamamisiz. Ama burada Vahap Baskan ile benim sorumlulugum yok. Biz zorluyoruz. Biz göreve geldigimizden bu yana, ben özellikle Adana’nin gelismislikte geri kalmasi, geliri gibi birçok konuda bir sürü sey söylüyorum ve Adana kamuoyunun beni bu konuda destekler pozisyonda olmasini istiyorum. Bu tam olmamistir. Ama bu toplanti bile bunun olacagi noktasinda ciddi bir umut veriyor. Umut çok önemli; burada bir inanmislik var ve inanmislik çözmenin yarisidir” ifadelerini kullandi.

“Partimizin iktidar olmasi durumunda iki projesi var”

Karalar, partileri CHP’nin iktidar olmasi durumunda Çukurova bölgesiyle ilgili iki tane temel projesi oldugunu da belirterek, söyle devam etti: “Bir, ‘Merkez Türkiye’ projesi var. Tamamen İçel’de baslayacak ama Adana’ya da yansiyacak olan, bütün güney bölgesine yansiyacak bir proje. Ikincisi, İçel’den baslayarak Adana’yi ve Hatay’i da içine alan bir metropoliten kant olmasi gerekir. Bizim programimizda bu var. Bu, dogal yatirim alani; dogal serbest bölge alani. Yani Bursa-Çan-Çanakkale gibi, Çorlu-Istanbul-Tekirdag gibi. Yatirim alan bölgeler bunlar. Dikkat ederseniz ülkede son yillarda buralar çok gelisti, dogal yatirim alani oldu. Bir yerde bir yatirim yapacaksaniz fizibilite raporuna bakarsiniz. Altyapisi, karayolu, deniz, uçak ulasimi var midir? Bunlarin hepsi var burada hepsi var. Dolayisiyla dogal bir yatirim alani olabilir ve buralar kesinlikle metropoliten bölge olmalidir.”

“Iki kent, yerli nüfus üzerinden pay aliyor ama hizmet götürmesi gereken nüfus bunun çok üzerinde”

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer de İçel ve Adana’nin ekonomik ve sosyal yönlerini rakamlarla anlatti. Iki kent arasinda çok farkli bir durum olmadigini belirten Seçer, “İçel’in 2 milyona yaklasan yerli nüfusu; Adana’nin da 2,3 milyon civarinda yerli nüfusu var ama bir de yarisi kayitlarda görünüp yarisi görünmeyen geçici koruma altinda olan nüfus var. Bu veriler, örnegin bizim ciromuz, kentin cirosu, kisi basina düsen gelir, kisi basina merkezi hükümetten gelen paylar, bu reel olmayan nüfus üzerinden bölünüp, çarpilip rakamsal olarak tablolara dökülüyor. Oysa gerçek bu degil. Örnegin, Adana 2,3 milyon nüfusa göre merkezi bütçeden kesilen paylardan, Iller Bankasindan para aliyor ama hizmet götürmekle sorumlu oldugu nüfus minimum 2,7 milyon. Ayni sekilde İçel olarak 2 milyon 350 bin nüfusa hizmet götürmekle zorunluyuz. Biz, Türkiye’de Suriye krizinden sonra nüfus anlaminda etkilenen 5’inci-6’nci sirada illeriz. Bu çok önemli, gelecegimizi de kurgularken önümüze koymamiz gereken bir konu. Biz gayrisafi yurt içi hasilada da Türkiye ortalamasindan gerideyiz. Bu da çok manidar. Daima ortalamanin bin 500 dolar ile 2 bin 500 dolar arasinda Adana’nin ve İçel’in kisi basi yurtiçi hasiladan düsen payi var. Türkiye ortalamasi 9 bin dolar ise İçel’in 7 bin 500 dolardir, Adana’nin da 6 bin 500 dolar civarinda. Böyle bir tablo var. Buradan yola çikarak bazi seyleri konusmamiz lazim” dedi.



“Iki kent de olumsuzluklarda en üst sirada, olumlu durumlarda en alt siralara gidiyoruz”

İçel ve Adana’nin çok çarpici bir sekilde sosyoekonomik açidan çok çeliski içeren iki kent olduguna dikkat çeken Seçer,”Rakamlarla da gelir dagiliminda adaletsizlik, yoksulluk, insani gelismislik rakamlarina bakin; biz olumsuzluklarda en üst siradayiz, olumlu durumlarda en alt siralara dogru gidiyoruz. Insani gelismislikte alt siralardayiz, gelir dagiliminda adaletsizlikte at basi gidiyoruz. En üst siralardayiz Adana ve İçel. Yoksulluktan ayni sekilde” ifadelerini kullandi.

“Yatirimlarimizin süratle yapilmasi gerekiyor”

“Adana ve İçel’i nasil ortaklastiracagiz?” sorusunun önemli oldugunu kaydeden Seçer, söyle devam etti: “Bu, sadece Zeydan Karalar’la Vahap Seçer’le olacak bir durum degil. Bizler büyüksehir belediye baskanlariyiz. Bizim görev, yetki ve sorumluluk alanlarimiz belli. Bizim zaten gücümüz, ne yapabilecegimiz belli. Önemli olan; tüm yetkililer, bütün seçilmisler bazinda bu ortaklasmayi saglamaktir. Bu, belediye baskanlaridir, milletvekilleridir, sivil toplumdur. Sivil toplum en az siyaset kadar, hatta daha çok önemli. Siyasete yön veren de zaten sivil toplumdur. Demokrasi ve hukuk devleti, gelismislik için en önemli normlardir. Türkiye’de siyasal gerginliginin bitmis olmasi gerekiyor. Türkiye’de bu siyasal gerginligin içimizden kime fayda getirdigini bir kisi çiksin bana söylesin. Örnegin ben belediye baskaniyim, ben bundan ciddi zarar görüyorum. Bizim yatirimlarimizin daha süratli yapilmasi gerekiyor. Bize adaletli davranilsin. Bunu istiyoruz.”

“Kentlerimizin durumunun bu olmamasi lazim”

Hem Adana’nin hem İçel’in itici gücünün, merkezi hükümetin bu bölgelere iliskin projeksiyonlari oldugunu söyleyen Seçer, “Biz iki belediye baskani olarak görev ve sorumluluk alanlarimizda zaten gecemizi gündüzümüze katarak çalisiyoruz. Ayni seyleri düsünüyoruz. Kentlerimizin durumunun bu olmamasi lazim, bunun çok daha ötesinde olmasi gerekir. Ancak salavat üçten dogar. Yani birileri bana güç aktaracak ki, ben onu kentime bir deger olarak yansitacagim ve onlar isbirligi yapacak.

Stratejik yatirimlarla kuracagimiz yeni OSB’ler ya da Adana’da petrokimya tesisleri gibi, merkezi hükümetten projeksiyonlar ve büyük sermayeler buraya akacak ki, kent arzu ettigimiz noktalara dogru evrilmeye baslasin” diye konustu.



“Birbirimizin bilegini bükmeye, kolunu kivirmaya çalismamamiz lazim”

Seçer, İçel ve Adana arasindaki rekabet meselesini de bitirmek gerektigini belirterek, “Böyle bir sey olmamali. Örnegin, Çukurova Uluslararasi Havalimani meselesi. Yani bunun artik saglayacagi katkilari, bu katkilari iki kent nasil ortak olarak degerlendirebilir, bunu büyütebilir; bunu konusalim. ‘Vay niye oraya gitti? Simdi Adana Havalimani kapanacak mi? Lobi olusturalim, onu yaptirmayalim’ degil meselemiz. Simdi daha büyük çapta bir proje var. Su kadar milyar da para harcamis. Sekiz bin dönüm arazi. Bunun 5 bin dönümü istimlak edilmis ve ciddi paralar aktarilmis buraya. Altyapisi yapmis, üstyapisi yapiliyor. Ekim ayinda açilacagi söyleniyor. Her seyden çok istiyorum. Bölgemize hangi hükümet döneminde yatirim yapilmis olursa olsun biz bundan mutlu oluruz. Birbirimizin bilegini bükmeye, kolunu kivirmaya çalismamamiz lazim. Birbirimizi yok etmek için hesaplar pesinde olmamamiz lazim. Bu, son derece önemli. Genis kapsamli bir çalisma yapmak gerekiyor. Artik bir arada çalisma, bir arada yatirim yapma, bir arada yürüme kültürünü gelistirmemiz gerekiyor. Bir taraftan is insanlari, bir taraftan sivil toplum, yerel yöneticiler ve siyasetçiler, topyekun bir is birligiyle ve belli bir program dahilinde siz iki kenti bir arada büyük bir metropol yapabilirsiniz” dedi.

Kaynak: İHA