Rusya Federal Güvenlik Servisi Açiklamasi 'Ukraynalilarin Dösedigi Mayinlar Istanbul Bogazi Ve Akdeniz'e Ulasabilir'

Rusya Federal Güvenlik Servisi, Rusya’nin askeri operasyonlara basladigi ilk günden itibaren Odessa açiklarina Ukraynalilar tarafindan mayinlar dösedigini ve bu mayinlarda kopmalar basladigindan mayinlarin Istanbul Bogazi ve Akdeniz’e ulasabilecegini açikladi.

Rusya’nin Ukrayna’ya baslattigi saldirilarin ardindan Rus güçleri, Azak Denizi dahil olmak üzere Ukrayna’nin birçok Karadeniz’e kiyisi olan noktada kontrolü ele geçirmisti. Ruslarin saldirilarina karsi Ukrayna ordusu ise ülkenin Karadeniz kenti olan Odessa açiklarina mayinlar dösemisti. Son gelismelerin ardindan Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafindan yapilan açiklamada, Odessa kenti açiklarina dösenen mayinlar için önemli bir risk ihtimaline deginilerek, Ukraynalilar tarafindan Odessa açiklarina dösenen mayinlarda kopmalar basladigi kaydedildi. FSB’nin Halkla Iliskiler Birimi tarafindan yapilan açiklamada, "Rusya tarafindan özel bir askeri operasyonun baslatilmasinin ardindan Ukrayna Donanmasi, Odessa, Özi, Çornomorsk ve Yuzhne limanlarina ve açiklarina yaklasik 420 eski tip mayin tarlasi olusturdu. Bu mayinlar 20. yüzyilin ilk yarilarinda üretildi. Firtinali kosullarin baslamasiyla birlikte denizin dip ankrajlarina baglanan kablolarda kopmalar meydana geldi. Karadeniz’in bati kesiminde mayinlar rüzgar ve akintilarin etkisiyle serbestçe hareket etmeye basladi" ifadeleri kullanildi.

Istanbul Bogazi tehlikede

Ukrayna’nin dösedigi mayinlarla ilgili yapilan açiklamada, Istanbul Bogazi’nin risk altinda oldugunu da belirten FSB’nin Halkla Iliskiler Birimi, "Ukrayna’nin listelenen liman bölgelerinde güneye dogru yüzey akintilarinin baskin oldugu göz önüne alindiginda, mayinlarin Istanbul Bogaz’ina ve Akdeniz havzasi sularina sürüklenme ihtimali göz ardi edilmez" ifadelerini kaydetti.

Açiklamada, Ukrayna’nin denize mayin dösemesinin uluslararasi anlasmalarin ihlaline neden oldugu vurgulanarak, "Bu, Ukrayna Silahli Kuvvetleri’nin bir kez daha uluslararasi hukukun temellerini tamamen hiçe saydigini ve Avrupa Birligi (AB) vatandaslari da dahil olmak üzere insan hayatini hiçe saydigini gösteriyor" vurgusu yapildi. Açiklamanin sonunda ise, "Rus Donanmasi’nin Karadeniz Filosu, mayin tehlikesini dikkate alarak 18 Mart 2022 tarih ve 116 sayili ilgili kiyi uyarisini yayinladi" denilerek, mayin tehlikesinin resmi kayit altinda kamuoyuna aktarildigi belirtildi.
Kaynak: İHA