Köye Yerlesen 3 Çocuk Annesi Kadin Devletten Aldigi Destekle Çiftlik Kurdu

Elazig’da sehir hayatindan sikilan 3 çocuk annesi Ayfer Yildirim, esini de ikna ederek köye yerlesti. Yildirim, devletten aldigi yüzde 65 hibe ile çiftlik kurarak hayvan yetistiriciligi yapmaya basladi.

Köye Yerlesen 3 Çocuk Annesi Kadin Devletten Aldigi Destekle Çiftlik Kurdu
Elazig’da yasayan 3 çocuk annesi Ayfer Yildirim (37), evlendikten sonra merkezde market isleten esi Yildiray Yildirim’i hayvancilik yapmak için ikna etti. Ardindan sehre 38 kilometre uzakliktaki Koruk köyüne yerlesen çift, aldiklari 100 koyun ile çadirda hayvanciliga basladi.

Ayfer Yildirim, en iyi bildigi is olan baba meslegi hayvanciligi profesyonel anlamda yapmak için Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu’na (TKDK) basvuru yapti. Sartlari yerine getiren Yildirim, 1 milyon 300 bin liralik projesine yüzde 65 destek aldi. Yildirim, devletten aldigi 880 bin liralik hibe ile çiftlik, süt sagim merkezi, ambar ve ev kurdu. Esi ile sirt sirta vererek canla basla çalisan Yildirim, koyun sayisini bes katina çikardi. Hayvanciligin kolay oldugunu dile getiren Yildirim, tüm kadinlarin kendi ayaklari üzerinde durmasi gerektigini söyledi.



“Devlet bize burayi yapti”

Hayvanciligin baba meslegi oldugunu belirten Ayfer Yildirim, “Evlendikten sonra esim marketçiydi. Ben baba meslegini sevdigim için esimi bu is için zorladim, köye getirdim. Ilk olarak 100 koyun ile basladik. O zaman çadirda yapiyorduk, sartlarimiz zordu. Çadiri su basiyordu, rüzgar oldugu zaman sikintiydi. Her sey sorundu. Daha sonra devlet destegi alip buraya geldik. Devlet bize burayi yapti. Burayi yapinca koyunlari çogalttik. 500 çiktik. Yil yil degistik. Bazen sattik bazen çogalttik. Ama hiçbir zaman 300’ün altina inmedi” dedi.



"Her kadin çalissin kendi parasini kazansin, esinin eline bakmasin”

Hayvanciligin zor olmadigini aktaran Yildirim, “Her kadin çalissin, kendi parasini kazansin. Esinin elinin bakmasin ve beklemesin. Ben evdeki isleri yapiyim, sen ise git demiyorum. Esimle birlikte ben de geliyorum. Ben daha iyi anladigim için ondan önce yapiyorum. Hastaligi, yemi gibi her seyinde esimden daha iyiyim. Sehir hayatini sevmiyorum. Anladigim da bir meslekti. O yüzden köye geldik. Allah devletimizden razi olsun. TKDK’nin yüzde 65 destegi ile burayi yaptik. Sartlar daha iyi. Sagimhane bile yapildi” diye konustu.



“Modern ve güzel bir sekilde hayvanlarimizi yetistiriyoruz”

2016 yilinda TKDK’dan proje bedeli yüzde 65’i olan 880 bin TL hibe aldiklarini ifade eden Yildiray Yildirim ise, “300 bas küçükbas koyun çiftligimizi kurduk. Daha önce derme çatma çadirlarda yapiyorduk. Su anda aldigimiz hibe ile çiftligimizi kurduk. Daha modern ve güzel bir sekilde hayvanlarimizi yetistiriyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA