Japonya'da, Sarin Gazli Terör Saldirisinin 27. Yili Anma Töreni Düzenlendi

Japonya’da Aum Shinrikyo örgütü tarafindan sarin gazi kullanilarak gerçeklestirilen ve 13 kisinin hayatini kaybettigi terör saldirisinin 27. yilinda hayatini kaybedenler için baskent Tokyo’da anma töreni düzenlendi.

Japonya’da 20 Mart 1995’te Aum Shinrikyo örgütü tarafindan sarin gazi kullanilarak gerçeklestirilen terör saldirisinin 27. yilinda kurbanlar, olayin gerçeklestigi Tokyo’daki Kasumigaseki metro istasyonunda düzenlenen törenle anildi. 13 kisinin hayatini kaybetmesine, 6 bin 300 kisinin yaralanmasina neden olan saldirida hayatini kaybedenlerin aileleri, her yil oldugu gibi olayin gerçeklestigi metro istasyonuna çiçekler birakti.

Hedefleri Japonya’yi ele geçirmekti

Asil adi Chizuo Matsumoto olan Shoko Asahara tarafindan 1984 yilinda kurulan ve hedefi ilk olarak Japonya’yi, daha sonrasinda ise dünyayi ele geçirmek olarak bilinen Aum Shinrikyo, Japonya’da 1989 yilinda dini bir örgüt olarak taninmisti. Japonya’da 1990 parlamento seçimleri için kendi üyeleri arasindan aday gösteren örgütün mensuplari, dünyanin sonunun, ABD’nin Japonya ile girisecegi 3. dünya savasi ile gelecegine inaniyordu.

Dünyayi soke etmisti

Tokyo’da 20 Mart 1995 tarihinde düzenledikleri kimyasal sarin gazi saldirisiyla tüm dünyayi soke eden örgüt, gerçeklestirdigi terör eylemiyle 13 kisinin ölümüne, 6 bin 300 kisinin yaralanmasina neden olmustu. Saldiri, suç oranlarinin düsüklügü ve güvenli toplum yapisi ile bilinen Japonya’da ciddi güvenlik kaygilarina neden olurken, örgüt 1994’te Japonya’da meydana gelen diger esrarengiz kimyasal kazalardan da sorumlu tutulmustu.

Lideri idam edildi, faaliyetleri sürüyor

Ülkede 13 kisinin hayatina mal olan terör saldirisinin faili Aum Shinrikyo’nun Mayis 1995’te tutuklanan lideri Shoko Asahara, 2018 yilinin Temmuz ayinda beraberindeki 6 örgüt üyesi ile birlikte idam cezasina çarptirilmis ve infaz edilmisti. Ocak 2000’de, Fumihiro Joyu liderliginde ismini Aleph olarak degistiren ve kurucusunun siddete dayali ögretilerini reddettigini deklare eden örgüt, ileride herhangi bir terörist saldiri düzenleme ihtimaline karsi halen siki polis gözetiminde tutuluyor.
Kaynak: İHA