Ukrayna'da Yasanan Savastan Kaçan Türk Vatandaslari Yurda Dönmeye Devam Ediyor

Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik baslattigi isgalin ardindan ülkede mahsur kalan ve sinir komsusu Romanya’ya geçen Türk vatandaslari, Bükres’ten tahliye uçusuyla Istanbul’a geldi. Cihan Kaya “Bir anda barut kokusunu hissetik. Kaçmaya çalistik. Güvenli bir sekilde otele attik kendimizi. Resmen insanlik drami yasaniyor. Kimse kimseye güvenmiyor. Herkes kendi canini kurtarmaya çalisiyor ”

Ukrayna'da Yasanan Savastan Kaçan Türk Vatandaslari Yurda Dönmeye Devam Ediyor
Savas nedeniyle hava sahasinin uçuslara kapandigi Ukrayna’da mahsur kalan, Türk vatandaslari özel seferle Istanbul’a getirildi.

Uçakla 22.40 siralarinda havalimanina inen Türk vatandaslari Ukrayna’da yasadiklarini anlatti.

“Kimse kimseye güvenmiyor“

Kiev’de havalimaninda çalismak için karisi Gülistan Kaya ile birlikte Ukrayna’ya giden Cihan Kaya, ”Havalimanindayken saldirilar oldu. Bir anda barut kokusunu hissetik. Kaçmaya çalistik. Güvenli bir sekilde otele attik kendimizi. Resmen insanlik drami yasaniyor. Kimse kimseye güvenmiyor. Herkes kendi canini kurtarmaya çalisiyor. Bir süre sonra para pul; hiçbir seyin önemi kalmiyor. 4 gün boyunca otelin siginaginda kaldik. 15 kisilik bir yere 50 kisi dolustuk yasamak için. Daha sonra elçiligimize ulastik” dedi

“Her gün bomba sesleriyle yattik kalktik”

Esinin isi için Kiev’e gittiklerini söyleyen Gülistan Kaya, ”Çok zor günler yasadik. Her gün bomba sesleriyle yattik, kalktik. Bir süre sonra alismaya basladik. Bir süre otelin siginaginda kaldik. Özel ihtiyaçlarimiz için nöbetlese odalarimiza gittik. Siginakta kaldigimizda bomba sesleri gelmiyordu. Yemek yok. Marketler kapaliydi. 6 gündür bisküvi ile besleniyoruz. Çok zor sartlar altindaydik. Elçilige ulasabilmemiz çok zor oldu. Bir kamyonun arkasina bindik ve o sekilde elçilige gittik. Sonunda bizi elçilige götürdü. Orada Türk bayragini görünce gerçekten o güveni hissettik. Sonra orada bizi otobüslere bindirdiler. 14 saat boyunca Romanya sinirina ulastik. Ukrayna’dan uzaklastikça içimiz rahatladi. Kiev hayalet sehre dönmüstü“ dedi.

“Maalesef bomba sesleriyle ögrendik savasin basladigini”

Ukrayna’da oldugunu esine endiselenmemesi için söylemedigini anlatan Uçak Teknisyeni Vural Özer, “Is için Kiev’de bulunuyorduk. Maalesef bomba sesleriyle ögrendik savasin basladigini. Daha sonra uyari geldi. Kendimizi zar zor attik bomba seslerinin arasinda. Bir yandan patlamalarin isiklarini da görüyorduk. Seslerini de duyuyorduk. Esim bile su an ögrenecek muhtemelen izlerse. Söylememistim korkutmamak için endiselendirmemek için. Havalimani tamamen bosaltildigi için yollar da çok kötüydü. Kendimizi otele atabilmek çok zor oldu. Bir sekilde otele attik ama daha sonra maalesef çikamadik. Yaklasik bes gün, besinci günün sonu yasaklar kalkinca kendimizi disari attik. Araç gelmesini bekledik. Gelemeyecegini ögrendik. Taksi aradik, hiçbir taksi çalismiyordu. En sonunda elçilige ulastik. Elçilikten sonra her sey biraz daha kolaydi. Inanin Türk topraklarina bastigimizi o an hissettik. Paylasimlar yaptik. Mutlulugumuz yüzümüzden okunuyordu. Kisa süre sonra Romanya sinirina transfer ettiler. O yolculuk da çok zordu. Yol boyunca çok fazla çevirme çok fazla beton bariyerler siperler gördüm. Onlari gördükçede aslinda biraz endiselendik. Uzun yolun sonunda vardik Romanya sinirina. Zor oldu tabii ama Romanya’ya geçtikten sonra Bükres’e kadar araçlarla oradan da uçakla buraya geldik. Çok mutluyuz. Ailemize kavusmanin heyecanini yasiyoruz. Bir an önce onlarin yanina gitmek istiyoruz” dedi.

“Dominik Cumhuriyeti’ne çalismaya gidiyorduk”

Savasa Dominik Cumhuriyeti’ne çalismaya gitmek için aktarma yaptigi Kiev’de yakalandigini söyleyen Yasar Özer , ”Biz Dominik’e çalismak için giderken, aktarma esnasinda yakalandik bu savas sürecine. Artik bilinçaltimizin mental anlamda bomba sesi duymasak bile bizi uyandirdigi süreç içersinde idik. Birbirimize destek olmaya çalisiyorduk. Unutulamayacak günler bizim için. Oradaki insanlara Allah sabir versin. Ailemi görecegim için tek umudum o. Dominik’e çalismaya giderken aktarma sirasinda Kiev’de savasa yakalandik. Birbirimize destek olmaya çalisiyorduk. Bizim için unutulamayacak günlerdi. Evime, ailemin yanina geldigim için mutluyum” dedi.

Kaynak: İHA