Rusya-Ukrayna Savasinin Türkiye Ekonomisine Yansimalari

Is adami Hasan Hüseyin Önder, Rusya ile Ukrayna arasinda yasanan savasi ve savasin Türkiye ekonomisine yansimalarini degerlendirdi. Türkiye’nin bu konuda yaklasimi ve aldigi kararlarin dogru oldugunu belirten Önder, "Türkiye’nin su anki durumu, davranislari, aldigi kararlar mükemmel denecek seviyedir" dedi.

Rusya-Ukrayna Savasinin Türkiye Ekonomisine Yansimalari
Is adami Hasan Hüseyin Önder, Rusya ile Ukrayna arasindaki savasi ve bu durumun ticarete yansimalari hakkinda Ihlas Haber Ajansi’na özel açiklamalarda bulundu. Ukrayna’daki savasin tüm dünyayi etkiledigini vurgulayan Önder, “Bizi ilgilendiren taraf tabii ki ekonomik anlamda. Bunun sonuçlari Avrupa’ya yansidigi zaman, dolayisiyla bizim hitap ettigimiz kesim her cenahtan oldugu için, elektrik sektöründen tekstil sektörüne kadar etkileniyor. Biz de tekstil sektöründe Avrupa’ya ihracat yapiyoruz. Dolayisiyla Almanya’da bir kriz çiktigi zaman, bunun da dogalgaz anlaminda Rusya’ya bagimli olduklarini düsügümüz zaman, hem turizm anlaminda hem tekstilde bu dünya ne kadar zarar görecekse biz de o kadar zarar görecegiz. Bunlarin yansimasi dünyada da daha sonra ortaya çikacak. Bizde de hemen bugün yarin olmayacak” seklinde konustu.



“Muhalefetin hangi tarafta oldugu bilinmiyor”

Önder, muhalefet partilerinin S-400’leri konusmasini elestirerek, "Muhalefet bunlari konusuyor, hangi tarafta olduklari bilinmiyor. S-400’ler artik bizim, parasini vermisiz, almisiz. Artik bu olay bitmistir. Hakli olsan da güçlü degilsen bir sey ifade etmez. Haksizsan güçlüysen sen hakli oluyorsun. S-400’ünü verirsen adam füzesini atar, seni imha eder. Ayni bugün Ukrayna’da yasanilanlar gibi. ABD, civciv gibi Avrupa’yi etrafina toplamis, kendi günahina ortak edip kötülük yaparken Ukrayna da aynisini yapiyor. Avrupa’nin da eli kanlidir, Amerikan’in da. Ukrayna’daki olayda da Zelenskiy’e gaz verdiler. ‘Seni Avrupa Birligi’ne alacagiz’ dediler, NATO’ya söylediler. Buna istinaden Zelenskiy de ABD’ye üs kurma sözü verdi. ABD’nin nükleer füzelerinin, silah gücünün burnunun dibine gelmesine müsaade eder mi? Dolayisiyla Ukrayna’yi da atese atti. Avrupa’yi da ortak etti, silah vermeye kalkiyorlar. Kimleri kandiriyor bunlar? Rusya ile de ticaretlerini yapiyorlar. Rusya bugün halâ Almanya’ya gaz veriyor. Peki bu parayi nasil ödeyecekler, demek ki Almanya parayi ödüyor. Ödememis olsa muslugu kapatir, demek ki bir para girisi yapiliyor. Bunlarin hepsi göstermelik, Zelenskiy de müsaade etti. Rusya’nin yaptigi da insanlik disi, kanunsuz bir durum. Fakat kimse kendi güvenligini kimseye kaptirmak istemiyor” dedi.



“Amerika, insanlari sokaga dökmek istiyor”

“Savas bitse de kriz bitmez” diyen is adami Önder, Ukrayna ile çok güzel ticaret yaptiklarina deginerek, “2018’de Ukrayna’daydim. Bu durum o günlerden belliydi, 2014’te Rusya yine bombalamisti. 2018’de de Ukrayna ile Rusya halklari arasinda hiçbir problem yoktu. Rusya-Ukrayna maçini izlerken, sarkilar söylüyorlardi. Sokak savaslari bekleniyorsa hayal. Bana göre bir çok görüntü Amerikan stüdyolarinda, Hollywood’da düzenlenmis sahte görüntüler. Insanlari sokaklara döküp katlettirmek istiyorlar. Biz Ukrayna’yi yok sayamayiz. Yüzde 20 ihracatimiz varken yüzde 50’ye çikarttik. Dolayisiyla biz onlarla çok güzel ticaret yapiyoruz. IHA, SIHA’lari saymazsak, bir çok ürünümüzü onlara pazarlayabiliyoruz hatta biz oraya kimliklerimiz ile bile gidebiliyoruz. Çok rahat girebiliyoruz, orada Türkiye gibi davranabiliyoruz. Yatirimlarimizi yapiyoruz, insaat sirketlerimiz çalisiyor, ürünlerimizi pazarlayabiliyoruz. Suan her sey kesildi bitti, adamlar ekmek ariyor. Marketler kapali, sinirli gida var” ifadelerini kullandi.

“Türkiye’nin aldigi kararlar mükemmel”

Rusya ile Ukrayna arasinda yasanan savasta, Türkiye’nin yaklasimi ve adimlarini dogru oldugunu ifade eden Önder, “Cumhuriyet döneminde alinmis en güzel alinmis kararlar bugünlerde aliniyor. Biz is adami olarak ticaret yapiyoruz. Ticaret yasamdir, biz Ukrayna ile ticaret yapmamiz lazim, Rusya ile ticaret yapmamiz lazim. Biz orta çizgide Rusya’ya karsi da gelebiliyoruz, istedigimizi de söyleyebiliyoruz. Bir yandan da ticareti yapmak zorundayiz, yok sayamayiz. Türkiye’nin su anki durumu, davranislari, aldigi kararlar mükemmel denecek seviyedir” diye konustu.

Kaynak: İHA