Kanada, Rus Gemilerinin Kanada Limanlarina Girisini Yasakliyor

Kanada hükümeti, Ukrayna’da devam eden Rus isgali nedeniyle Rusya’ya birtakim ekonomik yaptirimlar uygulamaya baslamasinin ardindan bu hafta sonu itibariyle Kanada limanlarindan Rus gemilerinin geçisini yasaklayacagini duyurdu.

Kanada, Rus Gemilerinin Kanada Limanlarina Girisini Yasakliyor
Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik isgali devam ederken, Kanada hükümetinden Rusya’ya yaptirim açiklamasi geldi. Kanada hükümeti tarafindan yapilan açiklamada, Ukraynalilara yardim etmek adina 100 milyon dolarlik insani yardim gönderilecegi ve bu hafta sonundan itibaren Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in Ukrayna’ya yönelik devam eden saldirilarina yanit olarak Rus gemilerinin Kanada limanlarina ve iç sularina girmesinin yasaklanacagi ifade edildi. Kanada Savunma Bakani Anita Anand yaptigi açiklamada, Ukrayna’ya mühimmat ve gece görüs teçhizatlari gibi savunma ekipmanlarinin gönderilecegini duyurdu. Anand ayrica, yaklasik 400 bin bireysel yemek yardim paketi de gönderilecegini bildirdi.

Kabine meslektasi ve Ulastirma Bakani Omar Alghabra ise bugünkü açiklamasinda, Kanada’nin Rusya’ya ait tescilli gemilerinin ve balikçi gemilerinin Kanada limanlarina ve iç sularina girmesini yasakladigini, bu hafta özel bir ekonomik önlem emriyle yürürlüge girecegini ve Rusya’nin, Ukrayna’daki saldirganligindan sorumlu tutulmasi gerektigini duyurdu. Kabine toplantisinin ardindan gazetecilere konusan Bakan Alghabra, Kanada sularina giren çok sayida Rus gemisi olmasa da, bunun diger ülkelerle uyumlu olarak atilan bir adim oldugunu ve bir etki olusturacagini belirtmesinin ardindan yetkililerin, tedarik zinciri durumunu izleyeceklerini ifade etti.

Balikçilik, Okyanuslar ve Kanada Sahil Güvenlik Bakani Joyce Murray ise ayni açiklamada, Kanada Sahil Güvenlik ve üyelerinin bu yeni düzenin uygulanmasina yardimci olmada rol oynayacaklarini söyledi.

Kaynak: İHA