18 Özel Saglik Kurulusuna Rekabet Kurumundan Toplam 58 Milyon Lira Para Cezasi

Rekabet Kurumu tarafindan bazi özel hastanelerin serbest hekimlerden talep ettikleri ameliyathane hizmet ücretlerini birlikte belirlemek ve yapilan centilmenlik anlasmasi ile hastaneler arasinda personel transferini engellemek gibi davranislara iliskin, 27 tesebbüs ve 2 dernek hakkinda yürütülen sorusturma sonuçlandi. Karara göre, 18 özel saglik kurulusu ve bir tesebbüs birligine toplam 57 milyon 958 bin 835 lira para idari para cezasi verildi.

18 Özel Saglik Kurulusuna Rekabet Kurumundan Toplam 58 Milyon Lira Para Cezasi
Rekabet Kurumu tarafindan bazi özel hastanelerin serbest hekimlerden talep ettikleri ameliyathane hizmet ücretlerini birlikte belirlemek ve yapilan centilmenlik anlasmasi ile hastaneler arasinda personel transferini engellemek gibi davranislara yönelik sorusturma baslatilmisti. Bugün ise Kurumun resmi internet sitesinde sorusturmanin sonuçlandigi duyuruldu.

Karara göre, Samsun ve Bursa’da faaliyet gösteren bazi özel saglik kuruluslarinin, serbest hekimlere yönelik ameliyathane kullandirma hizmetlerinde danisikli fiyat tespit ettigine, bypass, stent ve anjiyo gibi bazi operasyonlara ve rapor onaylarina yönelik hizmetlerde fiyat tespitinde bulunduguna, birbirlerinden hekim transfer etmemeye yönelik centilmenlik anlasmasi gerçeklestirdigine, çalisanlarin maas zam oranlarinin asgari ve azami oranini belirleyerek is gücü piyasalarindaki rekabeti kisitladigina kanaat getirildi.

Bu kapsamda, söz konusu eylemlerin 4054 sayili Kanun’un 4. maddesinde yer alan, "Belirli bir mal veya hizmet piyasasinda dogrudan veya dolayli olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kisitlama amacini tasiyan veya bu etkiyi doguran yahut dogurabilecek nitelikte olan tesebbüsler arasi anlasmalar, uyumlu eylemler ve tesebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykiri ve yasaktir" kararini ihlal ettigi sonuçlandi. Bu nedenle Kurul tarafindan, ihlal gerçeklestirdigi tespit edilen tesebbüslere toplam 57 milyon 958 bin 835 lira idari para cezasi verilmesine karar verildi.

(Mustafa Cenik/IHA)
Kaynak: İHA