Çanakkale Bogazi Gerdanligina Kavustu

1915 Çanakkale Köprüsü’nün açilis kurdelasini kesen Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Türkiye’de son 20 yilda kamu özel sektör isbirligiyle ulasimda 37,5 milyar dolarlik yatirimi hayata geçirdiklerini belirterek, “Kendi kasamizdan degil disaridan getirmek suretiyle bunu basardik. Bu dönemdeki projelerin milli gelirimize katkisi 395 milyar dolardir. Üretime katkisi 838 milyar dolardir. Istihdama katkisi 1 milyon kisidir. Sayet ayni yatirimlari sadece bütçe kaynaklariyla yapmaya kalksaydik 10’larca yil bekleyecektik. Biz burada sadece Bogaz’in iki yakasi arasindaki bir köprüyü hizmete açmiyoruz. Türkiye’nin bugünü ile gelecegi arasinda giderek daha da güçlenen bir kalkinma köprüsü kuruyoruz. Biz bugün burada Türkiye’nin büyüme, güçlenme, gelisme bölgesinde ve dünyada huzurun, refahin, adaletin, hakkaniyetin sembolü haline gelme vizyonunun yeni bir halkasina kavusuyoruz. Kamu özel sektör isbirligine karsi çikanlarin, ülkemizin kalkinmasi için gereken yatirimlar konusunda ne önerileri oldugunu sorun. Ne derece riyakar, hazirliksiz olduklari ortaya çikacaktir” dedi.

Çanakkale Bogazi Gerdanligina Kavustu


Bir hafta ücretsiz, otomobiller 200 lira ödeyecek

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün bir hafta ücretsiz olacaginin müjdesini verirken, otomobillerin köprüden geçis bedelini de 200 TL olarak açikladi.



Cumhurbaskani Tayyip Erdogan, Güney Kore Basbakani Kim Boo Kyum; Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskani Mustafa Sentop, MHP Lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu ve bakanlarin da katilimiyla kurdelayi besmele çekerek kesti.

"Sultan Abdülhamit Han eksizlerini çizdirmisti"

Törende konusan Cumhurbaskani Erdogan, köprünün 1,5 yil önce açildigini bunun da ekonomiye büyük katki saglayacagini belirterek, “Peygamber Efendimizin yoldasi sehitlerimize layik olabilmek için çalisiyoruz. Mücadele ediyoruz. Onlarin aziz hatiralarina ecdadin 107 yil önce kazandigi muhtesem zafere adadigimiz 1915 Çanakkale Köprüsü’nü büyük ecdada ithaf ediyoruz. Maziden atiye köprü kurmak diyoruz ya. Iste bugün bu sözü hem lafziyla hem ruhuyla hayata geçiriyoruz. Çanakkale Köprüsü’nün ülkemize milletimize sehrimize tüm insanliga hayirli olmasini diliyorum. Bu köprümüz de tipki Istanbul Bogazi’ndaki 15 Temmuz Sehitleri Köprüsü, Fatih Sultan Köprüsü, Yavuz Sultan Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli ve simdi de burada özellikle Çanakkale’de 6. köprüyü açiyoruz. Fakat unutmayin. 140 yil önce Sultan Abdülhamit Han; az önce ifade ettigim o köprülerin eskiz çalismalarini yapmisti. O hazirliklari yapmisti. Osmanli’nin ardi ardina yasadigi savaslar sebebiyle hayata geçirilemeyen Abdülhamit Han yadigari bu projelerin bir kismini hayata geçirmek bize nasip oldu. 1915 Çanakkale Köprüsü her bir teknik özelligiyle de farkli anlamlar tasiyor. Simdi de Cumhur Ittifaki olarak bunu açmak bize nasip oldu. Köprümüzün isminin basindaki 1915 birinci dünya savasinin en kanli, en ibretlik en canhiras mücadelelerine sahne olan Çanakkale’de Deniz Zaferi’ni kazandigimiz yili, kule yüksekligi 318 metre de; Mart ayinin 18’ini ifade ediyor. Orta açikligin uzunlugu 2023 metre ise Cumhuriyetimizin kurulusunun yüzüncü yilinin ve büyük hedeflerin isaretidir. Ecdadimiz bir asir önce burada, Çanakkale Geçilmez sözünü kaniyla tarihe naksetmistir. Haçli hilal mücadelesiydi. Ecdadimiz kinali kuzulari ile Gazi Mustafa Kemal’in riyasetinde o kinali kuzularla Seyit Onbasilarla Çanakkale Geçilmez demis ve burada tarih yazmisti. O Çanakkale’deki mücadeleyi verenlerin torunlari olarak bugün biz buradayiz. Insa ettigimiz bu köprü ile ecdadin mirasi ayni mesaji mühendisligin ve teknolojinin imkanlariyla tarihe yeniden kazidik. Güney Kore Basbakanini dinledik. Askini heyecanini gördük” dedi.



“Türk Milleti’nin basaramayacagi bir sey yoktur”

Ecdadin Kore ile herhangi bir anlasma yokken savasa gidip sehit oldugunu hatirlatan Erdogan, “Su anda orada kabristanlari var. Kore’ye gittigimizde ziyaret ederiz. Bunlar siradan bir olay degil. Bunlar asktir. Ask kisinin sevdiginde yok olmasidir. Iste hep beraber su anda Kore ile attigimiz bu adimlar insallah en kisa zamanda ticaret hacmimizi 20 milyar dolara çikaracagiz. Yatirimlariyla köprülerimizdeki bu dayanisma ile adimlarimizi atiyoruz. Türk Milleti’nin istediginde basaramayacagi hiçbir sey olmadigini dosta düsmana gösterdik gösteriyoruz. Hiç süphesiz burada sadece bu köprüden bahsetmiyoruz. Karsimizda Istanbul’u Tekirdag ve Çanakkale üzerinden Balikesir’e baglayacak dev bir ulasim projesi var. Bugün köprü ile birlikte Malkara’dan Çanakkale’ye kadar uzanan 101 kilometrelik otoyolun da açilisini gerçeklestiriyoruz. Is bilenin kiliç kusananindir. Türkiye’nin en yogun araç güzergahlarindan birisi olan bu yolda Lapseki Gelibolu arasinda feribotlarla ulasim saglaniyordu. Burasi saatlerce feribot sirasi beklenen ardindan 1,5 saatlik yolculukla karsiya geçilebilen bir yerdi. Simdi 1915 Çanakkale köprüsü üzerinden sadece 6 dakikada tamamlanacak” diye konustu.



"Dünyada böyle büyük eseri bu kadar sürede bitirecek ülke yok"

Köprünün temelinin 4 yil önce 18 Mart’ta atildigini kaydeden Erdogan sözlerini söyle sürdürdü: “Firmalarimiz Güney Koreli ortaklariyla kollari sivadi. 5 binin üzerinde personel 740 is makinesinin geceli gündüzlü çalismasiyla köprümüzü söz verdigimiz tarihte açilisa hazir hale getirdi. Dünyada böylesi devasa eseri bu kadar kisa sürede tamamlayabilecek baska bir ülke var midir, bilmiyorum. Türkiye orta açikligi itibariyle dünyanin en uzun köprüsüne sahip Japonya’yi geride birakarak bu alanda ilk siraya yerlesti. Orta açiklik uzunlugu bakimindan dünyadaki ilk 10 köprünün 3’ünün ülkemizde oldugunu da hatirlatmak isterim. Marmaray’i otoyollariyla köprüleriyle tünelleriyle; çepeçevre kusatan otoyol projemizin bugün açilisini yapacagimiz kismi; 2,5 milyar Euro’luk bir yatirim bedeline sahiptir. 2,5 milyar Euro’luk yatirim bize ne kazandiracaktir. Sadece zamandan; akaryakit tüketiminden ve karbon salinimi azalmasindan kazanci yillik 415 milyon Euro olacaktir. Sehirlerimiz arasinda güvenli, konforlu, hizli yapilacak seyahatin kolayligina huzuruna deger biçilir mi? Yapilan hesaplar bu projenin ekonomimize 5,3 milyar Euro, istihdama 118 bin kisi, milli gelirde 2,4 milyar Euro ilave katkisinin olacagina isaret ediyor. Neresinden bakarsaniz bakin ülkemiz için kazanç, milletimiz için iftihar kaynagi eserin açilisini yapiyoruz. Avrupa ve Asya kitalarini daha önce Istanbul’da yaptigimiz 3 köprü ve denizin altindan iki geçisle birlestirmistik. Marmaray, Avrasya Tüneli. Çok emek sarf ettik. Artik Çanakkale sehitlerimizin aziz hatiralarini sadece mezar taslarinda, sadece anitlarda, sadece müzelerde degil, iste bu abide eserin tüm görkemi ile bogazin üzerinde de yasatacagiz. Bizleri canlari pahasina bu vatani emanet eden tüm sehitlerimizi bir kez daha rahmetle minnetle, sükranla yad ediyorum"

"Milli gelire 395 milyar dolar, üretime 838 milyar dolar katki. Kendi bütçemizle yapsaydik, onlarca yil bekleyecektik"

1915 Çanakkale Köprüsü’nün kamu özel isbirligi ve yap islet devret modeliyle insa edilen en son eser oldugunu, bunun devam edeceginin mesajini veren Tayyip Erdogan, "Bu modelin 30 yillik geçmisi olmakla beraber en basarili örnekleri bizim dönemimizde ortaya çikmistir. Dünyada 134 ülke bu modeli farkli sektörlerdeki yatirimlarinda kullaniyor. Kamu özel isbirligi modeli performansinda Avrupa’da 3. dünyada 13. sirada yer aliyoruz. Almanya son 4 yilda 15 milyar dolarlik kamu özel sektör isbirligiyle otoyol yapti. Amerika’nin açikladigi 1,5 trilyon dolarlik altyapinin önemli kismi bu modelle gerçeklesecek. Türkiye bu yöntemle sadece ulastirma sektöründe son 20 yilda 37,5 milyar dolarlik yatirimi hayata geçirmistir. Kendi kasamizdan degil disaridan getirmek suretiyle bunu basarmistir. Bu dönemdeki projelerin milli gelirimize katkisi 395 milyar dolardir. Üretime katkisi 838 milyar dolardir. Istihdama katkisi 1 milyon kisidir. Sayet ayni yatirimlari sadece bütçe kaynaklariyla yapmaya kalksaydik 10’larca yil bekleyecektik. ’Biz programimiza aldigimiz yatirimlari bütçeyle ve kamu özel isbirligiyle yapilacaklar’ diye ayirip en kisa sürede büyük hizmetler yapma yolunu izledik. Arif Nihat Asya’nin içimizden biri köprü olmaya razi gelmezse, biz kiyamete kadar bu kiyalarda bekleriz serzenisini anlatan eserler insa ettik. Özellikle buradaki gibi, stratejik öneme sahip yüksek bütçeli isleri kamu özel isbirligi ile hizmete açtik. Master plan hazirliklari süren 2053 vizyonumuzdaki altyapi projelerinin önemli kismini ayni yolla gerçeklestirecegiz. Havayolu, karayolu, denizcilik alanindaki kamu özel isbirligine baktigimizda 2024 yilinda basa bas noktasina gelecegimiz" diye konustu.



"Istanbul Havalimani ilk yilda kamuya katki saglamaya basladi"

Yapilan projeler sayesinde 2025’ten itibaren kamuya ciddi nakit saglanacagini vurgulayan Recep Tayyip Erdogan, "Istanbul havalimani, Istanbul Izmir otoyolu ve Osmangazi Köprüsü, Kuzey Marmara otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Ankara Nigde otoyolu, Malkara Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü gibi dev projelerimiz ülkemize katma deger ve bütçemize gelir saglayan eserler olarak kalkinma tarihimizdeki yerlerini almislardir. Türkiye; babasinin temelini attigi eserin bitimini ancak torununun görebildigi dönemlerden aldigi dersle bu modeli gelistirip uzun yillara yayilacak yatirimlari kisa sürede bitirmeyi tamamlamistir. Garantili isletme döneminde bile kamuya kaynak aktarmaya baslayan bu eserleri, sonrasinda uzun yillar boyunca devlete kazanç saglamayi sürdürecektir. Bütçeden tek kurus çikmadan 10 milyar Euro’luk yatirimla tamamlanan 200 bin kisiyi istihdam eden Istanbul Havalimani ilk yilinda garanti yolcu sayisini asarak kamuya 22 milyon Euro ilave gelir getirmistir. Bölünmüs yollarin ve otoyollarin yüzde 170 artan araç trafigine ragmen kazalari yüzde 80 azaltarak insanimizin sadece mal degil can güvenligine hizmet ettigini unutmamaliyiz. Bu modelle, pesin para ile zaten yapamayacagimiz bütçe imkanlariyla da bitirmesi uzun vakit alacak projeleri kisa sürede ve taksitle milletimizin hizmetine sunuyoruz. Hastaneleri böyle yapiyoruz. Yollari böyle yaptik, yapiyoruz. Yapmaya da devam edecegiz. Sagladigi zaman, yakit, emisyon kazançlari yaninda hayata geçirildigi bölgelerde yol açtigi ekonomik ivme ile bu projeler Türkiye’nin kalkinmasina çok önemli destekler vermektedir" diye konustu.



"Elestirenlere ne projesi oldugunu sorun"

Küresel ekonomik sistemin yeni bastan düzenlendigi bu dönemde, Türkiye’nin yatirim, insan gücü, ihracat potansiyeli ile öne çikmasinda bu modelin payina isaret eden Erdogan sözlerini söyle tamamladi: "Buna karsi çikanlarin, ülkemizin kalkinmasi için gereken yatirimlar konusunda ne önerileri oldugunu sorun. Ne derece riyakar, hazirliksiz olduklari ortaya çikacaktir. Biz burada sadece bogazin iki yakasi arasindaki bir köprüyü hizmete açmiyoruz. Biz burada Türkiye’nin bugünü ile gelecegi arasinda giderek daha da güçlenen bir kalkinma köprüsü kuruyoruz. Biz bugün burada Türkiye’nin büyüme, güçlenme gelisme bölgesinde ve dünyada huzurun refahin adaletin hakkaniyetin sembolü haline gelme vizyonunun yeni bir halkasina kavusuyoruz. Türkiye’nin tamamladigi her eser; her proje; her yatirim; her hizmet Necip Fazil’in deyimiyle surda açilmis bir gediktir. Bundan sonra biz rüzgarin ne yandan estigine degil, kirdigimiz zincire, bitirdigimiz esarete ve zillete. Kavustugumuz hürriyete, kulak kesildigimiz masumun sesine, ram oldugumuz milletimizin istikametine, saha kaldirdigimiz ülkemizin kazanimina bakacagiz. Sayin Bakan bir fiyat söyledi.

Ben burada bir rakam açikliyorum. Otomobil geçisleriyle alakali fiyati 200 lira olarak belirledik. Fiyat 200 lira. Ancak buradan feribotlarin geçis fiyatlarini biliyorsunuz, beklentileri biliyorsunuz. Bir hafta ücretsiz olacak" ifadelerini kullandi

Protokolün katilimiyla dualar okunarak besmele ile kurdela kesilirken, törene katilan binlerce kisi de bu tarihi ana taniklik etti.
Kaynak: İHA