Su Tasiyarak Göletlerini Yüzde 100 Doldular

Eskisehir’de hem yagislarin etkisi, hem de çiftçinin yaklasik 2 bin 500 metre uzakliktaki dereden kurdugu boru sistemiyle tasinan yagmur suyu, Beyaz Altin Göleti’ni yüzde 100 doldurdu. Yaklasik 1 milyon 200 bin ton su ile dolan 42 metre derinligindeki gölet, geçen seneyi kurak geçiren çiftçinin yüzünü güldürdü.

Su Tasiyarak Göletlerini Yüzde 100 Doldular


Kis ayi boyunca yogun yagis alan Eskisehir’de çiftçinin yüzü gülüyor. Beyaz Altin Mahallesi’nde bulunan 42 metre derinligindeki gölet, simdiden yüzde 100’lük doluluk oranina ulasti. Tamami dolu vaziyetteyken 1 milyon 200 bin ton su alan gölet, mahalleli çiftçinin yukaridaki dereden çektigi takviye borusuyla kisa sürede doldu. Mahalledeki sulama kooperatifinin ve çiftçilerin çabasi ve duyarliligi sayesinde kurulan su aktarim sistemiyle birlikte yagmur sularinin da biriktigi gölet, 2021 yazini kurak geçiren çiftçi için büyük umut oldu.

“ALLAH BU SENE BIZE BÜYÜK BIR NIMET VERDI”

Yagislarin çok olmasiyla göletteki dolulugun mutlu ettigini ifade eden çiftçi Mustafa Erdem, bereketli bir sezon beklediklerini söyledi.

Tarima verilecek destekle daha iyi kazanacaklarini belirten Erdem, “Bu günümüze bin sükürler olsun. Geçen sene susuzlugun çok sikintisini çektik. Bu seneki durumumuz çok güzel. Devletimizden ve milletimizden Allah razi olsun. Allah bu sene bize büyük bir nimet verdi. Göletimiz doldu. Insallah hayirli bir sezon olur. Bütün çiftçi arkadaslarima hayirli ugurlu olsun. Allah iyi günlerde bol kazançlar versin. Verilerimiz iyi olursa ve tarima güzel destek verirlerse kazanacagiz. Durmak yok çalismaya devam” ifadelerini kullandi.

“SUYUMUZ ARKA DEREDEN KENDI BASINCIYLA GELIP GÖLETE TAKVIYE OLUYOR”

Yaklasik 2 bin 500 metre uzakliktaki dereden boru sistemiyle yagmur suyunu gölete tasidiklarini belirten Beyaz Altin Köyü Sulama Kooperatifi Baskani Sevket Kenar, geçtigimiz yila göre 2 kat doluluk oranina ulastiklarini belirtti.

Kendi imkânlariyla yaptiklari sistemle göleti daha kolay doldurduklarini belirten Kenar, “Geçen sene suyumuz suan olanin yarisi kadardi. Su olmadigi için geçen sene yesillik ekemedik. Mecbur arpa ve bugday ektik. Bu sene suyumuz doldu. Suradaki suyumuz arka dereden kendi basinciyla gelip gölete takviye oluyor. Geçen sene kendimiz yaptik. Geçtigimiz yil yagis az oldugundan dolayi 15 gün su geldi. Daha sonra kesildi. Geçen sene buralarda yagis hiç yoktu desek yeri var. Hele kar yagisi çok çok azdi. Yok demeyecek kadar yagdi. En sonra 2020 yilinda dolmustu. Geçen sene yüzde 50’si dolmustu. 20-22 metre kadar derinlik vardi. Geçen sene kar olmadigi için dolmadi” dedi.



“BIRLIK VE BERABERLIKLE DEVLETIMIZIN YAPTIGI GÖLETI DOLDURDULAR”

Mahalledeki çiftçilerin birlik ve beraberlik içinde çalisarak kooperatif kurdugunu ve suya sahip çiktiklarini belirten Tepebasi Ziraat Odasi Baskani Süleyman Bulusan, su miktarinin daha da artmasini beklediklerini söyledi.

Nisan yagmurlariyla çiftçinin yüzünün daha fazla gülecegini belirten Bulusan, su ifadeleri kullandi:

“Geçtigimiz yil olan kuraklik bütün üreticilerimiz için büyük bir sikintiydi. Beyaz Altin Mahallesi’ndeki kooperatifin büyük önemi ve anlami var. Bu birlik ve beraberlikle devletimizin yaptigi göleti doldurdular. Yaklasik 2 bin 500 metre uzaktaki dagda akan dereden akan suyu kooperatif kendi imkânlariyla buraya kadar getirdi. Genelde yüzde 50 kadar dolan bu göleti yüzde 100’e kadar yükselttiler. Bu diger göletlerimize göre bir fark olusturuyor. Tabi ki Yukari Kartal ve Keskin göletlerinde de bu sene doluluk orani yüksek. Mart sonu Nisan basi olacak toprak gevsemesiyle, yüzeydeki karin eriyip buraya daha da katki saglayacagini düsünüyoruz. Nisan yagmurlariyla bereketli bir sezon bekliyoruz. Bizleri mazot ve enerji fiyatlarinin artisi zorluyor. Fakat umudumuz suda. Bu seneki su miktari üreticimize umut veriyor.”

(Ali Furkan Çetiner - Kazim Ulusoy / IHA)
Kaynak: İHA