Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy Açiklamasi 'NATO'nun Kapilari Açik Olsaydi Savas 20 Gün Sürmezdi'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Batili ülkelere sitemde bulunarak, "NATO’nun kapilari açik olsaydi savas 20 gün sürmezdi ve Ukrayna hava sahasi kapatilirdi. Bizi duymuyorlar ya da duymak istemiyorlar. NATO’nun bazi üyeleri kendi kendilerini korkutuyorlar." dedi.

Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy Açiklamasi 'NATO'nun Kapilari Açik Olsaydi Savas 20 Gün Sürmezdi'


Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari 20’nci günüde devam ederken, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy sosyal medya hesabindan yayinladigi video ile halka seslendi. Hem Ukrayna hem de Rus halkina seslenen ve ortak tarihi degerlerden bahseden Zelenskiy, tarihte Kiev’in “Rus sehirlerinin anasi” olarak bilindigini ancak bu kötülükleri yapanlarin artik Kiev’in çocuklari olamayacagini ifade etti.



“Ukrayna’ya atilan her bomba Rusya’nin kendi kendini yok edisidir”

Ukrayna’ya saldirilar devam ettigi sürece bundan Rusya’nin da çok zarar göreceginin altini çizen Zelenskiy, “Ülkemizin güçlü halki. Savas 8 yildir sürüyor. Hepimizi ve Ukrayna’yi yok etmek için düzenlenen saldirilar 20. gününde. Ukrayna’ya atilan her bomba açilan her ates Rusya’nin kendi kendini yok etmesi için atilan bir adimdir. Yasamak isteyenler ve düsünmeyi becerebilenler Rusya’yi terk ediyor. Isadamlari, sanatçilar, programcilar ülkeden ayriliyor. Kendi kendine yaptigi böyle bir insani darbe onlarca yil Rusya’da olmadi. Bizim amacimiz bu degil biz kendi insanimizi korumak istiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Rus sehirlerinin anasi”

Tarih sahnesinde Kiev’in “Rus sehirlerinin anasi” olarak bilindigine vurgu yapan Zelenskiy, “Dnepro’da havaalani roketlerle bombalandi. Harkov’da Rus bombalari sivil yerlesim alanlarini vurdu. Rivne sehrinde 19 ölü var ve göçük altindaki çalismalar devam ediyor. Isgalcilerin kökeni, hafizasi ve vicdani yok. Baskent Kiev’i ve Kievlileri vurdular. 4 binayi bombaladilar. Bugün 5 ölü var. Burasi bizim baskentimiz. Siz Kiev’e ‘Rus sehirlerinin anasi’ diyordunuz ve siz bugün burayi bombaladiniz. Insanlari ve sivil alanlari vurdunuz. Bizim böyle çocuklarimiz yok tesekkür ederiz. Isgalcilerin ana hedefi Kiev’i almak. Baskenti alirlarsa tüm ülkeyi kontrol edebileceklerini zannediyorlar. Bu tamamiyla bir hayal nerden bakarsaniz bakin” dedi.



“Bize baska garantiler, bize uçaklar lazim”

Batili ülkelere sitemde bulunan Zelenskiy, “Bugün bazi bölgelerde insani koridorlar açildi. Isgalciler Kiev bölgesindeki insani koridorlara saldirdi. NATO’nun kapilari açik olsaydi savas 20 gün sürmezdi ve Ukrayna hava sahasi kapatilirdi. Bizi duymuyorlar ya da duymak istemiyorlar. NATO’nun bazi üyeleri kendi kendilerini korkutuyorlar. Ukrayna hava sahasinda Rus bombalariyla karsilasinca Üçüncü Dünya Savasi’nin baslayacagini düsünüyorlar. Eger Rusya Avrupa’da diger ülkelere saldirmaya baslarsa? Ukrayna’ya söylediklerini onlara da söyleyecekler. NATO liderleri yapmalari gerekeni yapip özgürlügü ve demokrasiyi savunmuyorlar. Bize baska garantiler, bize uçaklar lazim. Ukraynalilarin güvenligi gerekli. Bu garantilerde hukuki temellere dayandirilarak olmali." diye konustu.



“Rus ürünlerine ambargo koyun”

Zelenskiy, “Ukraynalilar biz 40 milyondan fazlayiz. Simdi hepimiz Rusya’ya baski yapmali ve bu savasin bedeli Rusya için daha agir olmali. Tüm Rus is hayati durmali ve bu cinayetlere sponsor bulamaz hale gelmeli. Politikacilarinizla konusun ve Rus ürünlerine ambargo koyun. Bizim gücümüzü hissetsinler. Yasasin Ukrayna” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA