Rusya, Kanada Basbakani Trudeau Dahil 313 Kisiyi Yaptirim Listesine Aldi

Kanada’nin Rusya’ya yönelik yaptirimlarinin ardindan Rusya da uygulanan yaptirimlara karsilik olarak Kanada Basbakani Justin Trudeau’nun da dahil oldugu 313 kisiyi yaptirim listesine aldi.

Rusya, Kanada Basbakani Trudeau Dahil 313 Kisiyi Yaptirim Listesine Aldi
Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilarinin ardindan Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin dahil birçok yetkili ismi yaptirim listesine alan Kanada’ya, Rusya’dan karsilik geldi. Rusya Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan yazili açiklamada, Kanada Basbakani Justin Trudeau, Kanada Disisleri Bakani Melanie Joly ve Kanada Savunma Bakani Anita Anand da dahil 313 kisinin yaptirim listesine alindigi ifade edildi.

Açiklamada, “Bu adim, zorunlu nitelikte olup sabrimizi bu kadar uzun süredir test eden mevcut Kanada rejiminin asiri düsmanligina yanit olarak atildi. Ister Rus diplomatik misyonlarina yönelik saldirilar, ister hava sahasinin kapatilmasi veya Kanada’nin da zararina olacak sekilde ikili ekonomik baglari fiilen koparmasi olsun kaçinilmaz olarak kararli bir tepki alacaktir” denildi.

Rusya Disisleri Bakanligi’nin internet sitesinde yaptirim listesine alinan Kanadali milletvekilleri ve yetkililerin isimleri siralanirken, söz konusu kisilere Rusya’ya giris yasagi konuldu.

Kanada 15 Rus yetkiliye yaptirim uygulamisti

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’nin Kanada parlamentosunda hitabi öncesinde Kanada Disisleri Bakani Melanie Joly, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari nedeniyle 15 Rus yetkiliye daha yaptirim uyguladigini ifade etmisti.

Joly, "Baskan Putin, yasadisi ve haksiz isgalini ilerletmeyi seçti. Ayni zamanda anlamsiz siddeti derhal sona erdirerek ve güçlerini geri çekerek bunu sona erdirme seçimini de yapabilir. Rus liderliginin gidisati degistirmemesi halinde Kanada daha fazla adim atmaktan çekinmeyecektir" demisti.

Rusya’dan Biden ve Blinken’a yaptirim

Rusya ayrica, ABD’nin yaptirimlarina karsilik olarak ABD Baskani Joe Biden ve ABD Disisleri Bakani Antony Blinken’da dahil 13 ABD’li diplomata yaptirim uygulamis, söz konusu kisilerin Rusya’ya girislerinin yasaklandigini belirtmisti.

Rusya Disisleri Bakanliginin resmi sitesinde yayinlanan yaptirim listesinde, ABD Baskani Joe Biden, Disisleri Bakani Antony Blinken, ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, ABD Genelkurmay Baskani Mark Milley, ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan, CIA Direktörü William Burns, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Ekonomi Danisman Yardimcisi Daleep Singh, ABD Kalkinma Ajansi Direktörü Samantha Jane Power, ABD Baskani Joe Biden’in oglu Hunter Biden, eski ABD Disisleri Bakani Hillary Clinton, ABD Hazine Bakani Yardimcisi Wally Adeyemo ve Ihracat-Ithalat Bankasi Baskani ve Yönetim Kurulu Baskani Reta Jo Lewis yer aldi.

Söz konusu yaptirim listesinin ABD’li vekiller, bakanlar, askerler, isadamlari ve Rusya karsiti gazetecilerin de alinarak genisletilecegi aktarilmisti.
Kaynak: İHA