NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açiklamasi 'Ittifak Genelinde Yüz Binlerce Kuvvet Yüksek Alarmda'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yarin yapilacak NATO Savunma Bakanlari Toplantisi öncesi düzenledigi basin toplantisinda, “Ittifak genelinde yüz binlerce kuvvet yüksek alarmda” ifadelerini kullanarak, NATO’nun Polonya ve Slovakya’ya Patriot tipi hava savunma sistemi yerlestirdigini belirtti.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açiklamasi 'Ittifak Genelinde Yüz Binlerce Kuvvet Yüksek Alarmda'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Savunma Bakanlari Toplantisi öncesi basin toplantisi düzenledi.

Stoltenberg, “NATO Savunma Bakanlari yarin güvenligimiz bir araya gelecekler. Baskan Putin’in Ukrayna’yi vahsice isgali her gün ölüme ve yikima neden oluyor” dedi.

Rusya’nin Ukrayna’yi isgalinin dünyayi soke ettigini ve uluslararasi düzeni bozdugunu ifade eden Stoltenberg, “Aylarca Rusya’nin yalanlarini ifsa ettik. Ukrayna’yi isgal etmeyi planlamadiklarini iddia ettiler ama yaptilar. Askerlerini geri çektiklerini iddia ettiler ama daha fazlasini da gönderdiler. Sivilleri koruduklarini iddia ediyorlar ama sivilleri öldürüyorlar” dedi.

Rusya’nin Ukrayna’daki biyolojik laboratuvarlar ve kimyasal silahlar hakkinda asilsiz iddialarda bulundugunu aktaran Stoltenberg, “Bu sadece baska bir yalan. Moskova’nin muhtemelen kimyasal silahlar da dahil olmak üzere sahte bir operasyon düzenleyebileceginden endise duyuyoruz” dedi.



"NATO müttefikleri, Avrupa Birligi ve diger ülkeler Rusya’ya benzeri görülmemis yaptirimlar uyguladi”

Ukrayna halkinin evlerini ve geleceklerini savunmak için cesurca savastiklarina dikkat çeken Stoltenberg, "Onlari desteklemeliyiz. Bütün dünya bu anlamsiz savasi kinadi. NATO müttefikleri, Avrupa Birligi ve diger ülkeler Rusya’ya benzeri görülmemis yaptirimlar uyguladi” dedi.

NATO’nun uzun yillardir binlerce Ukrayna askerini egittigine deginen Stoltenberg, “Birçogu simdi ön saflarda savasiyor. Tanksavar, hava savunma silahlari, insansiz hava araçlari, mühimmat ve yakit da dahil olmak üzere müttefikler Ukrayna’ya önemli miktarda kritik ekipman sagladilar. Bu egitim ve ekipmanlar, Ukrayna’nin kendisini savunmasina yardimci oluyor” dedi.

Ukrayna’nin, BM Sarti’nda yer alan kendini savunma hakkina sahip oldugunu vurgulayan Stoltenberg, NATO müttefiklerinin ve ortaklarinin Ukrayna’ya askeri teçhizat, mali ve insani yardim saglayarak bu hakki korumasina yardim edecegini açikladi.



“Ilk kez NATO Mukabele Gücü’nü konuslandirdik"

NATO’nun temel görevinin tüm müttefikleri korumak ve savunmak oldugunu ifade eden Stoltenberg, “Krize hizli tepki verdik. Savunma planlarimizi harekete geçirerek, hazirligimizi artirmak ve toplu savunmamiz için ilk kez NATO Mukabele Gücü’nü konuslandirdik” dedi.



“Ittifak genelinde yüz binlerce kuvvet yüksek alarmda”

Yüz binlerce NATO gücünün yüksek alarm seviyesinde oldugunu ifade eden Stoltenberg, “Artik Ittifak genelinde yüz binlerce kuvvet yüksek alarmda. Avrupa’da yüz bin ABD askeri var. Çogunlukla ittifakin dogu kesiminde ise dogrudan NATO komutasi altinda yaklasik 40 bin asker var. Bu kuvvetler, hava savunmasinin yani sira büyük hava ve deniz gücü ile desteklenmektedir” dedi.



Polonya ve Slovakya’ya Patriot yerlestiriyor

ABD’nin Polonya’ya Patriot tipi hava savunma sistemleri yerlestirdigini belirten Stoltenberg, “Almanya ve Hollanda da Patriotlari Slovakya’ya yerlestiriyor. Bütün bunlar açik bir mesaj gönderiyor, bir müttefike yapilan saldiri, tüm ittifaktan kesin bir yanitla karsilanacaktir” dedi.

“Rusya’nin Ukrayna’yi isgali ve Belarus ile askeri entegrasyonu, Avrupa kitasinda yeni bir güvenlik gerçegi olusturuyor. Dolayisiyla bu yeni gerçeklik için askeri durusumuzu yenilememiz gerekiyor” ifadelerini kullanan Stoltenberg, “Yarin bakanlar, güvenligimizi her alanda uzun vadede güçlendirmek için somut önlemler konusunda önemli bir tartismaya baslayacaklar. Karada, ittifakin dogu kesiminde, daha hazirlikli ve önemli ölçüde daha fazla kuvveti içerebilir” dedi.

NATO’nun yarin hava ve deniz gücü konuslandirmalarinda büyük artislar yapmayi da degerlendirecegini aktaran Stoltenebrg, bunlara ek olarak entegre hava ve füze savunmasinin, siber savunmanin ve daha genis ölçekli tatbikatlarin yapilmasini ele alinacagini açikladi.



“Tüm müttefikleri GSYIH’nin en az yüzde 2’sini savunmaya harcamaya çagiriyorum”

NATO savunmasina yapilacak önemli takviyelerin maliyetli olacagina dikkat çeken Stoltenberg, bu konuda Almanya ve diger müttefiklerin adim attiklarini simdiden açiklamalarini memnuniyetle karsiladigini ifade ederek, “Tüm müttefikleri GSYIH’nin en az yüzde 2’sini savunmaya harcamaya çagiriyorum. Daha fazlasini yapmaliyiz. Bu yüzden daha fazla yatirim yapmaliyiz. Barisi ve özgürlügü korumak için. Bu kritik zamanda degerlerimize sahip çikin” dedi.



"Çin, Rusya’ya destek olmamali"

Stoltenberg, Ukrayna’daki savastan Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in sorumlugu oldugunu belirterek, “Askerlerini geri çekerek bu savasi bitirmesi gereken Putin’dir” dedi.

Stoltenberg ayrica, Çin’den Rusya’yi kinamasini ve Ukrayna’nin isgaline destek olmamasini istedi.
Kaynak: İHA