Biden 24 Mart'ta NATO Zirvesi Için Brüksel'e Gidecek

Beyaz Saray, ABD Baskani Joe Biden’in Belçika’nin baskenti Brüksel’de NATO liderleriyle bir araya gelecegini ve Avrupa Konseyi Zirvesi’ne katilacagini açikladi.

Biden 24 Mart'ta NATO Zirvesi Için Brüksel'e Gidecek


Beyaz Saray, ABD Baskani Joe Biden’in önümüzdeki hafta NATO liderleriyle görüsmek üzere Avrupa’ya seyahat edecegini açikladi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki düzenledigi basin toplantisinda, ABD’nin Ukrayna’ya destegini göstermek için Biden’in 24 Mart Persembe günü Belçika’nin baskenti Brüksel’deki NATO Zirvesi’ne sahsen katilacagini aktardi. Psaki, “Baskan, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik sebepsiz ve haksiz saldirisina yanit olarak devam eden caydiricilik ve savunma çabalarini görüsmek üzere 24 Mart’ta yapilacak olaganüstü bir NATO Zirvesi’ne katilmak üzere Belçika’nin baskenti Brüksel’e gidecek" dedi.



Biden’in ayrica Avrupa Konseyi Zirvesi’ne de katilacagini ifade eden Psaki, "Baskan Biden ayrica NATO müttefiklerimize olan kati bagliligimizi yeniden teyit etmenin yani sira, Rusya’ya ekonomik maliyetler yüklemeye yönelik transatlantik çabalar da dahil olmak üzere siddetten etkilenenlere insani destek saglama ve çatismayla ilgili diger zorluklari ele alma gibi Ukrayna hakkindaki ortak endisemizi görüsmek üzere planlanmis bir Avrupa Konseyi Zirvesi’ne katilacak" ifadelerini kullandi.

"Putin’in savasi stratejik bir basarisizlik seçimi haline geldi"

Psaki, "Rusya’ya o kadar çok yaptirim uyguladik ki, Putin’in savasini, benzeri görülmemis maliyetlerle stratejik bir basarisizlik seçimi haline getirdik. Yaptirimlarimizin çogu, Putin’in ordusunun en son teknolojiye erisimini etkiledi. Rusya borsasi tarihinde en uzun süre olan 3 hafta boyunca kapali kaldi" dedi.



Oligarklara yaptirim uygulanmaya devam edildigini belirten Psaki, "Putin’in oligarklari üzerindeki baskiyi artirmaya devam ediyoruz. Yaptirimlarimiza, varlik dondurulmasi, hukuki ve cezai varliklara el konulmasi dahildir" dedi.

Psaki, ABD’nin, Almanya, Kanada, Japonya, Fransa, Italya, Avustralya, Avrupa Komisyonu ve Ingiltere’deki ilgili makamlara Rus hedeflerine karsi bilgi toplama ve paylasma konusunda yardimci olacagini belirtti.



"Ukrayna sagladigimiz güvenlik yardimlari sayesinde güçlendi"

Biden’in Ukrayna’ya 1,2 milyar dolarlik güvenlik yardimi taahhüt ettigini aktaran Psaki, "Biden, Ukrayna’ya ülkelerini savunmak için çok etkili bir sekilde kullandiklari antizirh, hava savunma silahlari gibi silah türlerini saglamak için yardim güvenlik paketlerini onayladi. Bu silahlarin mümkün oldugunca hizli ulasmasini saglamaya çalisiyoruz. Ukrayna’nin Rusya güçlerine karsi güçlü bir sekilde direnmelerinin bir sebebi de sagladigimiz güvenlik yardimlari sayesinde" dedi.

Kaynak: İHA