TÜIK Verilerine Göre Sanayi Üretimi Aylik Bazda Azaldi

Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) tarafindan açiklanan verileri degerlendiren Eskisehir Sanayi Odasi Baskani Celalettin Kesikbas, "Toparlanma sürecine girmisken yüzlesmis oldugumuz enerji sikintilari nedeniyle sanayi üretimimiz ocak ayinda ne yazik ki yüzde 2,4 daraldi" dedi.

TÜIK Verilerine Göre Sanayi Üretimi Aylik Bazda Azaldi
TÜIK verilerine göre, sanayi üretimi ocak ayinda aylik yüzde 2,4 azalirken, yillik bazda ise yüzde 7,6 artis kaydedildi. Sanayinin alt sektörleri incelendiginde, 2022 yili Ocak ayinda madencilik ve tas ocakçiligi sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 11,2 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dagitimi sektörü endeksi yüzde 1,6 azaldi.

Konuyla ilgili degerlendirmede bulunan Eskisehir Sanayi Odasi Baskani Celalettin Kesikbas su ifadelere yer verdi:

“Ocak ayinda yasanan elektrik ve dogal gaz kesintileri ve kisitlari üretimi yavaslatmisti. Toparlanma sürecine girmisken yüzlesmis oldugumuz enerji sikintilari nedeniyle sanayi üretimimiz ocak ayinda ne yazik ki yüzde 2,4 daraldi. Bazi kuruluslarin anketlerinde ekonomistlerin beklentisi ocak ayinda sanayi üretiminin aylik yüzde 2,2 gerilemesi, yillik bazda ise yüzde 8,4 artmasi yönündeydi. Beklentileri karsilayamayan bir gerçeklesme söz konusu. Hatirlanacagi üzere, sanayi tesislerine uygulanan 3 günlük elektrik kisitlamasi 29 Ocak’ta son bulmus, dogalgazda uygulanan kisinti ise 31 Ocak’tan itibaren yüzde 40’tan yüzde 20’ye düsürülmüstü. Bu durum özellikle sözlesmeye baglanmis siparislerde firmalarimizi kayip ve zararlarla yüz yüze birakti. Imalat ve lojistik sektörü tamamen günlük, haftalik, aylik ve yillik planlamalar ile dönen, tüm tedarik zincirinin bu planlamalara dayandigi sektörler. Bu tip belirsizlikler hem üretim süreçlerimizi etkilemekte hem de ülkemize olan kalite ve güven imajini zedelemekte. Tüm aksiliklere ragmen yillik bazda saglanan yüzde 7,6’lik artis çarklarin bir sekilde döndürüldügünü göstermekte. Sanayimiz verdigi zorlu sinavlarin üstesinden gelmeyi basarabiliyor. Bu tür aksamalarin tekrar yasanmamasini ümit ediyoruz.”
Kaynak: İHA