Beyaz Saray Açiklamasi 'ABD Dünya Savasini Önlemeye Çalisiyor'

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki yaptigi açiklamada, Rusya’nin kimyasal silah kullanabilecegine yönelik uyarida bulunurken, "ABD, gerginligi tirmandiracak adimlar atmaktan kaçiniyor. Uluslararasi bir savasa yol açmayacagiz." seklinde konustu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya ve Ukrayna arasindaki savasa iliskin açiklamada bulunarak, ABD’nin küresel bir savasi önleyici konumda durdugunu vurguladi. Psaki yaptigi açiklamada, Rusya’nin Ukrayna’da kimyasal silah kullanabilecegine dair uyarida bulunarak, "Rusya, büyük bir biyolojik ve kimyasal silah programina sahip ve ayni zamanda kapasiteleri var. Ayrica Rusya’nin tarihte de bu tür kimyasal silahlar kullandigini biliyoruz. Ve tüm bu faktörlere bakarak, dünyaya Rusya’nin bu silahlari kullanma geçmisine sahip olduklarini da hatirlatarak gözlerimizi açik tutmamiz gerektigini söylüyoruz" dedi.

Psaki, eger Rusya’nin kimsyasal silah kullanmasi durumundanda ABD’nin Ukrayna'ya asker gönderip göndermeyecegi konusunda, "Baskan Biden’in bu konudaki fikri degismedi. ABD askerlerini Ukrayna’ya göndererek Rusya ile çatismayacagiz" dedi.

Psaki, "Rusya tarafindan kimyasal bir saldiri yok. Biz Rusya’nin sahip oldugunu bildigimiz kapasitesi hakkinda uyariyoruz." dedi.

Ukrayna’ya insani yardim da dahil olmak üzere ABD’nin askeri ve güvenlik yardimi yaptigini belirten Psaki, "Bu çatismaya dogrudan dahil olduk. Ukrayna’ya milyonlarca dolar ve güvenlik yardimi sagliyoruz ve en büyük saglayici biziz. Yaptirimlarimizla Rus ekonomisini ezdik. Ancak gerginligi daha fazla tirmandiracak adimlar atmaktan kaçiniyoruz. Uluslararasi bir savasa yol açmayacagiz." seklinde konustu.

"Dünya savasina yol açmayacagiz"

Psaki yaptigi açiklamada, Ukrayna’ya savas uçagi göndermenin riskli olduguna deginerek, "Bizim degerlendirmemiz bir dünya savasini önleme çabamiza dayaniyor." dedi.

Psaki, "bölgeye bir tanksavar göndermekle savas uçagi göndermek arasinda fark vardir" açiklamasinda bulundu.

Venezuela’dan petrol ithali görüsmelerin konusu degil

ABD’nin Venezuela Devlet Baskani Nicolas Maduro ile son dönemde yaptigi görüsmelerin merkezinde, Venezuela’da tutuklu bulunan Amerikan vatandaslarinin Amerika’ya gönderilmesi oldugunu belirten Psaki, "Venezuela lideri ile görüsmelerimizin merkezinde, Amerikan vatandaslarini evlerine yerlesmelerini saglamak ilk önceligimiz oldu. Venezuela, dünyanin en büyük petrol üreticilerinden biridir. Ancak su anda ABD’nin Venezuela’dan petrol ithal etmesi görüsmelerin merkezinde degil." dedi.

"Türkiye ile görüsme uzun ve yapiciydi"

Psaki, Ukrayna’daki savas hakkinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve ABD Baskani Joe Biden arasindaki görüsmenin yaklasik 1 saat kadar sürdügünü belirtirken, görüsmeyi "yapici" ve "uzun" olarak nitelendirdi. Psaki, Baskan Biden’in Ukrayna’daki savas hakkinda Türkiye hükümetine baris için verdigi destekten dolayi tesekkür ettigini ifade etti.

Kaynak: İHA