Aydin'da Ögrencilere Balik Ekmek Ikram Edildi

Türkiye’nin en lezzetli alabaliginin yetistirildigi Aydin’da ögrencilere balik ekmek ikraminda bulunuldu. Her yil düzenli olarak gerçeklestirilen etkinliklerde bu yil yaklasik bin 500 ortaokul ögrencisine alabalik-ekmek ikram edildi. Renkli görüntülere sahne olan etkinlikte ögrenciler kendilerine ikram edilen alabaliklari büyük bir istahla yiyerek Türkiye’nin en lezzetli alabaliklarinin yetistirildigi memleketleri ile övündüklerini söyledi.

Aydin'da Ögrencilere Balik Ekmek Ikram Edildi
“Balik yiyelim, saglikli olalim” diyerek bir de çagrida bulunan ögrenciler balik yemeyi çok sevdiklerini ifade etti.



Aydin’in Bozdogan ilçesinde Kaymakamlik, Belediye, Ilçe Milli egitim Müdürlügü, Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü, STK’lar ve alabalik üretimi ve ihracati yapan özel bir firmanin katkisi ile gerçeklestirilen balik-ekmek etkinligi büyük coskuya sahne oldu. Ilçedeki ortaokullarin 5, 6 ve 7. siniflarinin davet edildigi etkinlik ögle saatlerinde Eymir Mahallesi’nde bulunan sosyal tesiste gerçeklestirildi.

Sabah saatlerinde fileto halinde hazirlanarak pisirilen ortalama 300 gram agirligindaki alabaliklar, yanina salata eklenerek ekmek arasi seklinde ögrencilere sicak sekilde sunuldu. Balik yiyebilmek için uzun kuyruklar olusturan ögrencilere görevlilerce kisa sürede hazirlanan baliklar ikram edildi. Büyük bir istahla alabaliklarin tadina varan ögrenciler gelisim çaginda olduklarini ifade ederek “Balik yiyelim, saglikli olalim” dediler. Kendi yas gruplarina da çagrida bulunan ögrenciler balik yemeyi çok sevdiklerini ifade etti.



“Saglik için balik yiyelim”

Büyük bir istahla kendilerine ikram edilen baliklari kisa sürede tüketen çocuklar: “Balik yiyoruz saglikli oluyoruz. Baligi çok seviyoruz. Bütün çocuklar balik yesin. Gelisim çagindaki çocuklarin balik yemesi çok önemli. O yüzden biz baligi çok seviyoruz. Herkes balik yemeli. Saglik için balik yiyelim” dediler.

“Üretimde Avrupa birincisiyiz ama tüketimde çok gerideyiz”

2022 yilinin Birlesmis Milletler Genel Kurulunda ‘Ulusal Balikçilik ve Su Ürünleri Yetistiriciligi Yili’ olarak ilan edildigini ifade eden Bozdogan Tarim ve Orman Ilçe Müdürü Soner Altun: “Birlesmis Milletler Genel Kurulunda 2022 yili ‘Ulusal Balikçilik ve Su Ürünleri Yetistiricilik Yili’ olarak ilan edildi. Bu kapsamda bakanligimizca bu etkinlikler Türkiye genelinde yürütülmektedir. Bozdogan ilçemizde de alabalik yetistiriciligi yaygin olarak yapildigi için buradaki üreticilerimizle birlikte ilçedeki tüm okullarimizin 5, 6 ve 7. sinif ögrencilerine ‘balik yiyelim saglikli olalim’ etkinligi düzenledik. Bu etkinlikte katkisi olan sivil toplum kuruluslarina çok tesekkür ediyoruz. Ve balikçilikta ülkemizin yerinin Avrupa’da çok önemli oldugunu belirtirken özellikle alabalik yetistiriciliginde Avrupa’da birinci sirada oldugumuzu ifade etmek istiyorum. Bu anlamda ülkemizle gurur duyuyoruz. Ancak balik tüketiminde Avrupa’da birinci olmak ilk hedefimiz. Türkiye’de oldukça düsük miktarda balik tüketimimiz var. Avrupa’da ortalama kisi basina balik tüketimi 20 kilo iken bu rakam ülkemizde 9-10 kilo civarindadir. Bizim de hedefimiz 20 kiloya çikmak. Amacimiz hem saglikli beslenmek hem de iç sularimizdaki balik yetistiriciligini gelistirmek. Bu anlamda da protein ihtiyacimizin önemli bir bölümünü beyaz et olarak baliktan karsilamayi hedefliyoruz” dedi.



“Amaç, çocuklarda balik yeme kültürünü artirmak”

Amaçlarinin çocuklarda balik yeme kültürünü artirmak oldugunu ifade eden Bozdogan Kaymakami Mehmet Alperen Baskapan: “Türkiye Alabalik üretiminin yüzde 5’ini karsilayan Bozdogan’imizda özellikle ögrencilerimizin balik yeme kültürüne olan aliskanliginin artmasi için bu etkinligi gerçeklestirdik. Tabi Bozdogan’imiz Türkiye üretimimin yüzde 5’ini karsilarken Türkiye’miz de Avrupa alabalik üretiminde birinci sirada yer almakta. Üç tarafi denizlerle çevrili bir ülke olan Türkiye’mizin ani zamanda Bozdogan’daki Arapapisti Kanyonu’muz gibi birçok tarafinda tatli su gölleri olan, buralarda tatli su balikçiligi yapilan ülkemizin balik tüketme aliskanliginin yeterince olmadigini düsünüyoruz. Güzel, lezzetli, dogal baliklarimizin çocuklarimizca, gençlerimizce, insanlarimizca tüketiminin artmasi, ögrencilerimize balik yeme kültürünü asilamak adina gayret gösteriyoruz. Doga zengini Bozdogan’imizda birçok tarimsal çesidin en kaliteli en dogal halinin yetistigini görüyoruz. Ayni zamanda alabaliklarimizin yetistirildigi Arapapisti Kanyonu ve Kemer Baraji havzamizin suyunun etrafinda tarimsal ilaçlama çok fazla olmadigi için temiz kalmasi, dolayisiyla çok lezzetli, dogal, standartlarin üstünde yetisen alabaligi da önce ilçemizin çocuklarina tanitip daha sonra da ülkemize tanitip, ülkemizdeki balik yeme kültürüne katkida bulunmak istiyoruz. Bu vesileyle Bozdogan Ilçe tarim Müdürlügümüz, Bozdogan Ilçe Milli Egitim Müdürlügümüz, Bozdogan Belediyemizin birlikte düzenlemis oldugu bu etkinlige katilmaktan, burada çocuklarimizin bu sevincine ortak olmaktan dolayi çok mutluyuz. Hakikaten çok sevk verici heyecan verici bir ana sahitlik ettigimizi düsünüyorum” dedi.



‘Balik yiyelim, saglikli beslenelim’

Ilçeye bagli Amasya mahallesinde bulunan alabalik üretim tesislerinde yillik 17 buçuk milyon yavru üretimi ve 200 ton porsiyon baligi yaptiklarini ifade eden özel bir balik üretim çiftligi Müdürü Hamza Firat; “Burada biz yillik 17 buçuk milyon yavru üretimi ve 200 ton porsiyon baligi yapmaktayiz. Ayni zamanda burada alabalik üretmemizin en büyük kriterlerinden bir tanesi Kemer Baraji Havzasinin suyunun çok temiz ve çok kaliteli olmasindan kaynakli oldugunu söyleyebilirim. Avrupa’da bizi bu nedenle tercih ediyor. Her yil yaptigimiz gibi bu yilda ‘balik yiyelim, saglikli beslenelim’ balik ekmek senlikleri düzenlemekteyiz” dedi.

Kaynak: İHA