Tarim Ve Orman Bakanligi, Taklit Veya Tagsis Yapildigi Kesinlesen 371 Firmaya Ait 559 Ürünü Kamuoyuna Açikladi

Tarim ve Orman Bakanligi, taklit veya tagsis yapildigi kesinlesen 371 firmaya ait 559 parti ürünü kamuoyuna açikladi.



Tarim ve Orman Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, “Ülkemizde gida güvenilirliginin saglanmasi, gidalarda taklit ve tagsisin önlenmesi, kisilerin sagliginin ve tüketici menfaatlerinin korunmasi ile sektörde haksiz rekabetin engellenmesi amaciyla gida ve gida ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, isleme ve dagitiminin tüm asamalarinda resmi kontrol faaliyetleri Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan titizlikle yürütülmektedir. 5996 sayili Veteriner Hizmetleri, Bitki Sagligi, Gida ve Yem Kanunu ve bu Kanun kapsaminda hazirlanan Gida ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik geregince; laboratuvar sonucuyla taklit veya tagsis yapildigi kesinlesen gidalari üreten/ithal eden; kisilerin hayatini ve sagligini tehlikeye düsürecek sekilde bozulmus, degistirilmis gidalari üreten ve/veya satan firmanin adi, ürün adi, markasi, parti ve/veya seri numarasini içeren bilgiler kamuoyunun bilgisine sunulmaktadir” denildi.

“CIMER, Alo 174 Gida Hatti ve Whatsapp (0 501 174 01 74) ihbar hatlari”

Bakanliktan yapilan açiklamada, “Bu uygulama tüketici sagliginin ve menfaatinin korunmasi ve sektörde haksiz rekabetin önlenmesine büyük katki saglamaktadir. Uygunsuzluklarin tespitinde Bakanligimizca yürütülen denetimlerin yaninda, tüketiciler tarafindan yapilan CIMER, Alo 174 Gida Hatti ve Whatsapp (0 501 174 01 74) gida ihbar hatti basvurulari neticesinde gerçeklestirilen denetimlerin de büyük payi bulunmaktadir. Bu bakimdan tüketicilerin bu basvurularini sürdürmeleri tüketici sagliginin en üst düzeyde korunmasi yönündeki çalismalarimiz için büyük önem tasimaktadir. Tüketici sagliginin en üst düzeyde korunmasina yönelik yapilan Kanun düzenlemesi ile gidada taklit veya tagsis cezalari caydirici hale getirilmistir. Bu kapsamda, taklit ve tagsis yapan gida isletmecilerine gayri safi gelirlerine bagli olarak 50 bin TL’den 2 milyon TL’ye kadar idari para cezasi, hapis cezasi, adli para cezasi ve gida sektörü faaliyetinden men cezasi getirilmistir” denildi.

“371 firmaya ait 559 parti ürün Bakanligimiz internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulmustur”

Açiklamada, “Yüksek teknoloji ürünü cihazlar ile güçlendirdigimiz, güçlü personel altyapisi ile hizmet veren laboratuvarlarimizda taklit veya tagsise esas her türlü tespit yapilabilmektedir. Önümüzdeki süreçte yeni risklerin belirlenmesinde yeni teknolojiler, yeni sistemler kullanilarak özellikle kasitli olarak gidada taklit veya tagsis yapan firmalar en agir sekilde cezalandirilacaktir. Yeni düzenleme gida üreticilerine önemli sorumluluk yüklemektedir. Bu kapsamda üreticilerin hammadde tedarikini dikkatli yapmalari, gerekirse üretim prosesini ayirmalari önem arz etmektedir. Daha önce 26 kez yapilan kamuoyu duyurulari ile gidalarda taklit, tagsis yapildigi veya ilaç etken maddesi ilave edildigi tespit edilen toplam 1.609 firmanin 3.605 ürünü kamuoyu ile paylasilmistir. Bugün yapilan 27. kamuoyu duyurusu ile 371 firmaya ait 559 parti ürün Bakanligimiz internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulmustur. Böylece ilk kamuoyu duyurusunun yapildigi 2012 yilindan bu yana 1.887 firmaya ait 4.164 parti ürün kamuoyunun bilgisine arz edilmistir. Ilgili açiklamaya https://www.tarimorman.gov.tr/Duyuru/1556/Kamuoyuna-Duyurulur baglantisindan ulasilabilir” denildi.
Kaynak: İHA