Türk Dermatoloji Dernegi Üyesi Kartal Açiklamasi 'Evde Kozmetik Uygulama Yapmak Ekmek Yapmaya Benzemez'

Türkiye Dermatoloji Dernegi (TDP) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pelin Kartal, internette satilan dolgu, kimyasal peeling, cilt beyazlatan ürünler ve sigil ilaçlarinin uzman doktor kontrolünde uygulanmasi gerektigine dikkat çekti. Kartal, insanlarin evlerinde kozmetik uygulama yapmasinin ekmek yapmaya benzemedigini konusunda uyardi.

Türk Dermatoloji Dernegi Üyesi Kartal Açiklamasi 'Evde Kozmetik Uygulama Yapmak Ekmek Yapmaya Benzemez'
TDD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pelin Kartal Türkiye Dermatoloji Dernegi’nde internette satilan dolgu, kimyasal peeling, cilt beyazlatan ürünler ve sigil ilaçlarinin tehlike saçmasiyla ilgili basin açiklamasi gerçeklestirdi. Kartal, insanlarin internette alinan dolgu, kimyasal peeling gibi ürünlerin uzman kontrolü olmaksizin uygulanmasinin yanlis oldugunu dile getirdi.

“Uzmanligi olmayan kisilerin yazilarini okuyarak bu tip islemler yapilmasini dogru bulmuyoruz”

Kisilerin yanlis yönlendirilmesine dikkat çeken Kartal, “Televizyonlarda ‘güzellik uzmani’ sifatiyla önerilerde bulunan kisileri dinleyerek bitkisel yag karisimi yaparak yüzüne uygulayan ve zarar gören hastalarimiz var. Alerjik reaksiyondan günes yanigina birçok komplikasyon görülüyor. Uzmanligi olmayan kisilerin konusmalarini veya yazilarini okuyarak bu tip islemler yapilmasini dogru bulmuyor ve önermiyoruz” ifadelerine kullandi.

“Evde kozmetik uygulama yapmak ekmek yapmaya benzemez”

Kartal yanlis uygulamalar yapilmasinin ciddi hastaliklara neden olabilecegini belirterek, “Yanlis kozmetik ürün seçimi ve uygulamasi alerjik reaksiyon, akne, egzama, renk degisikligi, doku kaybi, yanik gibi ciddi yan etkilere neden olabilir. TDD olarak uyariyoruz dermatologlar ve uzman hekimler tarafindan yapilmasi gereken kozmetik uygulamalari amatörce evlerinizde denemeyin. Cildiniz degerlidir ve uzman hekimlere emanet edilmelidir. Evde kozmetik uygulama yapmak ekmek yapmaya benzemez; cildinizde geri dönüsü olmayan tahribat olstrabilir” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA