Ögretmenlik Meslek Kanun Teklifi TBMM'de Kabul Edildi

Ögretmenlik Meslek Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi. Uzman ögretmenlere ödenen egitim ögretim tazminati yüzde 20’den yüzde 60’a, basögretmenlere ödenecek tazminat ise yüzde 40’tan yüzde 120’ye çikariliyor.

Ögretmenlik Meslek Kanun Teklifi TBMM'de Kabul Edildi


AK Parti Konya milletvekili Orhan Erdem ve 57 milletvekilinin imzasiyla gelen Ögretmenlik Meslek Kanun Teklifi TBMM Genel kurulu’nda kabul edildi. Teklifle, ögretmenlerin kariyer basamaklarinda ilerlemeleri düzenleniyor.

Ögretmenlik meslegi üç kariyer basamagina ayrilacak.

Aday ögretmen olabilmek için 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu, yüksekögretim kurumunda mezun olma, Güvenlik Sorusturmasi ve Arsiv Arastirmasi Kanununa göre güvenlik sorusturmasi ve arsiv arastirmasi yapilmis olma ve Milli Egitim Bakanliginca yapilan sinavlarda basarili olma sarti aranacak. Aday ögretmenlik süresi bir yildan az iki yildan çok olamaz. Aday ögretmenler adaylik süreci sonunda Adaylik Degerlendirme Komisyonu tarafindan yapilan degerlendirme sonucu basarili olanlar ögretmenlige atanacak.

Aday ögretmenlik dahil olmak üzere en az on yilini dolduran, mesleki gelisime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Ögretmenlik Egitim Programini tamamlayanlar, uzman ögretmenlik için öngörülen asgari çalismalari tamamlayanlar, kademe ilerlemesinin durdurulmasi cezasi bulunmayan ögretmenler uzman ögretmen sinavci için yapilacak yazili sinava basvuru yapacaklar. Bu sinavdan 70 ve üzerinde puan alan ögretmenler basarili sayilacak ve uzman ögretmen sertifikasi alacaklar.

Uzman ögretmenlikte en az on yil hizmeti bulunan, kademe ilerlemesinin durdurulmasi cezasi olmayan ve uzman ögretmenlerden mesleki gelisime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Basögretmenlik Egitim Programini tamamlamis olan ve mesleki gelisime yönelik alanlarda basögretmenlik için öngörülen çalismayi tamamlayan basögretmen sinavi için yapilan sinava basvurabilecekler ve bu sinavda 70 ve üzerinde puan alanlar basarili sayilacaklar.

Yüksek Lisans egitimini tamamlayanlar uzman ögretmen unvani için öngörülen, doktora egitimini tamamlayanlar basögretmen unvani için öngörülen yazili sinavdan muaf tutulacaklar.

Uzman ögretmen ve basögretmen unvanina haiz olanlarin, egitim ve ögretim tazminatlarinda iyilestirmeler yapiliyor. Uzman ögretmenlere ödenen egitim ögretim tazminati yüzde 20’den yüzde 60’a, basögretmenlere ödenecek tazminat ise yüzde 40’tan yüzde 120’ye çikariliyor.

Birinci derece kadroda görev yapan ögretmenlerin ek göstergesi 3600’e çikartiliyor. Bu hüküm 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüge girecek.
Kaynak: İHA