Cografi Isaret Belgeli Kelkit Ketesi Yok Satiyor

Gümüshane’nin Kelkit ilçesinde yapilan, cografi isaret belgeli Kelkit Ketesi hem lezzeti hem de doyuruculuguyla vatandaslarin büyük begenisini kazaniyor.

Cografi Isaret Belgeli Kelkit Ketesi Yok Satiyor
Kelkit ilçesinde yüzlerce yildir süt ve tereyagi katilarak yapilan Kelkit Ketesi hem lezzeti hem de doyuruculuguyla vatandaslarin büyük begenisini kazaniyor. Yaz aylarinda ilçede satis rakamlarinin 3 bine kadar çiktigi ürün, geçtigimiz aylarda cografi isaret belgesi alarak, Dogu Karadeniz’in 57’nci, Gümüshane’nin ise 11’inci cografi isaretli ürünü oldu.

Kelkit Ketesi’nin özellikle il disindan gelen vatandaslar tarafindan büyük begeni topladigini dile getiren Kelkit Ticaret Odasi Baskani Mustafa Servet Daltaban, ürünün Türkiye ekonomisinde önemli degeri olan bir ürün oldugunu ve bölge ekonomisine de çok büyük katkilar saglayacagini belirtti.



“Bölge ekonomimize ciddi katkilar sunacagini düsünüyoruz”

Cografi isaret belgesi alan Kelkit Ketesi’nin bölge ekonomisine ciddi katkilar saglayacagini söyleyen Kelkit Ticaret Odasi Baskani Mustafa Servet Daltaban,’’ Kelkit ketemizi koruma semsiyesi altina almak, hem gelecek kusaklarimiza aktarmak hem de yerelden çikip ulusal anlamda pazarlama agini genisletmek adina cografi isaret aldik. Kelkit Ketesi Türkiye ekonomisinde önemli degeri olan bir ürünümüz. Özellikle yaz aylarinda günde ortalama 3 bin adet satilan bu ürünün ekonomik degeri bölgemiz için aylik 600 Bin TL civarinda. Gümüshane Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Ayaydin hocamizin da katkilariyla birlikte çok kisa bir sürede cografi isaret tescilini kazandik. Biliyorsunuz artik cografi isaret kavrami kirsal kalkinma modellerinde ana aktör haline geldi. Biz de bu lige yeni bir yeni bir oyuncu sunduk. Kelkit Ketesi güçlü bir oyuncu, kaliteli bir oyuncu, mayasi da saglam güveniyoruz. Insallah bölge ekonomimize, katma degerimize ciddi katkilar sunacagini düsünüyoruz’’ dedi.



“Vatandaslar bizim yaptigimiz keteyi begenerek yiyor”

Vatandaslar tarafindan Kelkit Ketesi’ne büyük ilgi oldugunu anlatan firin isletmecisi Özcan Inci ,’’Kete serüvenine 20 yil önce basladik. Disaridan gelen gurbetçi hemserilerimizin yillardir özlemini çektigi bu keteyi nasil gelistirebiliriz, nasil daha güzel damaga hitap edebiliriz, insanlarda daha kalici nasil bir etki birakabiliriz diye mücadele veriyorduk. Yaptigimiz keteler begeniyle tüketiliyor. Ketenin ayri bir lezzeti oldugunu söylüyorlar. Annelerimizin, nenelerimiz yaptigi kete tadini bulabiliyorlar. Ketede organik tereyagi, organik süt kullaniyoruz. Daha lezzetli olmasi açisindan ne gerekiyorsa onu yapmaya çalisiyoruz. Özellikle kadinlarin kendi emekleriyle, kendi çabalariyla birlikte yaptigimiz mücadelede basariya ulastik zannediyorum. Gösterdigimiz gayretin, çabanin meyvelerini almaya basladigimizi zannediyorum. Çünkü tescillenmesinin Kelkit açisindan hem kendi açimizdan hem de ekonomimiz açisindan katki sundugunu düsünüyorum. Disaridan gelen yabancilar olsun, tanidiklar olsun keteyi yedikçe daha da bizi gururlandiriyorlar. Tereyagini dogal kullaniyoruz Kelkit’imizin yerli yaylalarinda yayilmis ineklerinden. Köylerde yapilan ketenin lezzetini bulmak için elimizden gelen bütün mücadeleyi veriyoruz. Tas firinda pisiriyoruz, onunda illaki katkisi çok büyük. Köydeki lezzeti buldugumuzu zannediyorum" diye konustu.



“20 yildir Kelkit Ketesi yapiyoruz”

Kelkit Ketesi’nin yapiminin zor oldugunu fakat yaparken büyük keyif aldiklarini belirten Saniye Durmus, “ 20 yila yakindir kete yapiyoruz. Ailecek basladik bu ise. Köyde de yapiyorduk ama yiyecegimiz kadar yapiyorduk. Fakat simdi daha çok yapiyoruz. Hamurunu yoguruyoruz, açiyoruz, yagliyoruz yani kadin eli degiyor. Sabah saat 9 civari geliyoruz hamurumuzu yoguruyoruz sonra kesiyoruz ardindan hamuru dinlendiriyoruz 1 saat kadar dinleniyor. Ondan sonra tekrar açmaya basliyoruz. Dinlenmeden olmaz illa dinlenecek hamur. Dinlendikten sonra açiyoruz yagliyoruz. Yapimi her ne kadar zor olsa da biz yaparken keyif aliyoruz, yerkende zevk aliyoruz. Biz ketenin yapimini köyde nenelerimizden, büyüklerimizden ögrendik. Bu lezzeti de herkese tattirmak için kendi firmamizda üretmeye karar verdik. Bu is tek basina yapilacak bir is degil, birkaç kisiyle yapilabilecek zahmetli mesakkatli bir is. O yüzden biz çalisiyoruz basariyoruz da. Cografi isaret almasi bizim için önemli ne kadar çok satis olursa bizde ona göre motive oluyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA