Kadinlar Kooperatif Kurdu, 'Anadolu Melegi' Markasiyla Satisa Basladi

Elazig’in Keban ilçesinde kooperatif çatisi altinda bir araya gelen ev kadinlari, üretim yaparak aile bütçesine katki saglamanin sevincini yasiyor.

Kadinlar Kooperatif Kurdu, 'Anadolu Melegi' Markasiyla Satisa Basladi
Keban’da kooperatif çatisi altinda güçlerini birlestiren ev kadinlari, yaklasik 1 yil önce tarimsal üretim yapmaya basladi.

Belediye Baskani Fethiye Atli’nin öncülügünde bir araya gelen 12 ev kadini, ilçe genelindeki tüm kadinlarin ekonomik ve sosyal anlamda güçlenmesini saglamak adina yaklasik 1 yil önce ’Anadolu Melegi Keban Kadinlari Tarimsal Kalkinma Kooperatifi’ni kurdu. Kendi bag bahçelerinde sebze ve meyve yetistiriciligi yapan kadinlar, hasat ettikleri ürünleri tursu, reçel, pekmez, pestil, salamura yapragi, salça ve kurutmalik gibi ürünlere dönüstürerek tüketiciyle bulusturuyor. Ürünleri kent merkezindeki esnaf ile belediye tarafindan tahsis edilen alanlarda kurduklari stantlarda ve çesitli etkinliklerde sergileyerek satisini gerçeklestiren kadinlar, ürünlerini internet üzerinden de satiyor. Ürünlerin satisindan elde ettikleri gelirle aile bütçesine katki saglayan kadinlar, olusturduklari markayi büyütmeyi hedefliyor.

Kebanli kadinlarin bu kooperatifle ailelerine katki sagladiklarini belirten Kooperatif Kurucu Üyesi Aysegül Sahin, “Kooperatifimiz yaklasik bir yil önce kuruldu. Kadinlarimizin istegi ve baskanimizin öncülügünde kurmus olduk bu kooperatifi. Kadinlar evde ürettikleri bu ürünleri bir pazar alanimiz olmadigi için satamiyordu. Biz de kadinlara bu imkani sunduk. Kadinlar ürettikleri bu ürünleri buraya getirerek onlardan aliyoruz. Biz de internetten hem de düzenlenen fuarlarda gidip satmaya basladik" dedi.



"Kadinlarin bir sey yapabildigini görsün istedik"

Su an satislarin çok iyi gittigini aktaran Sahin, "Kebanli kadinlarimizla birlikte markamizi olusturduk. Olusturdugumuz bu markanin ürünlerini il disina da satiyoruz. Burada kadinlar yaz döneminde köylerinde yetisen bazi otlar var sari kantaron, civanperçemi, papatya, dag kekigi gibi otlari toplayip getirip hijyenik ortamda paketleyip müsterilerimizin satisina sunuyoruz. Biz geçen yil yeni kuruldugumuz için belirli bir miktar kazancimiz oldu ama bu kazancimizi kadinlara daha çok verdik. Kooperatifin fazla bir kari olmadi. Biz sadece kadinlarimiza bir öncelik verdik. Esleri kadinlarin bir sey yapabildigini görsün istedik. Hanimlarimiz da kendi bir sey kazandiktan sonra bu yil mesela üretim konusunda daha istekliler. Geçen yil bir kilogram ürün getiren kadin bu yil 10 kilogram ürün getirmek için israr ediyor” diye konustu.

Kooperatif üyesi Melahat Can, “Keban’daki kadinlarimiz yaptiklari reçel, pekmez, kurutmalik biber ve daha birçok ürünü getirip burada satiyor” dedi.

Kaynak: İHA