Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy Açiklamasi 'Rus Saldirilarinda 137 Kisi Öldü, 300'Den Fazla Kisi Yaralandi'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Rusya’nin Ukrayna yönelik saldirilarinin ilk gününde 137 kisinin hayatini kaybettigini ve 300’den fazla kisinin de yaralandigini açikladi.

Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilarinin ardindan Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, ilk gün sonuçlarina dair sosyal medya hesabindan açiklamada bulundu. Ukrayna askerlerinin Rus saldirilarina karsi büyük bir direnis gösterdigini belirten Zelenskiy, "Ön verilere göre, ne yazik ki bugün 10’u subay olmak üzere 137 kahramanimiz ve vatandaslarimizi kaybettik. 316 kisi yaralandi. Hepsine Ukrayna kahramani ünvani verilecek" ifadelerini kullandi. Ayrica ülke genelinde genel seferberlik ilaniyla alakali olarak imzaladigi kararnameden de bahseden Zelenskiy, "Bu karar, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik askeri saldirganligi nedeniyle ve devletin güvenliginin saglanmasi, Ukrayna Silahli Kuvvetleri’nin ve diger askeri olusumlarin muharebeye ve seferberlige hazirliginin desteklenmesi amaciyla alindi" dedi.

"Rusya’yla konusmaktan korkmuyoruz"

Açiklamalarinda Rusya ile görüsebileceklerini vurgulayan Zelenskiy, "Bugün Moskova’dan Ukrayna’nin tarafsizlik statüsünü konusmak istediklerini duyduk. Rusya’dan korkmuyoruz, Rusya’yla konusmaktan korkmuyoruz, ülkemiz için güvenlik garantileri hakkinda, hiçbir sey hakkinda konusmaktan korkmuyoruz, tarafsizlik statüsünü konusmaktan korkmuyoruz. Biz zaten NATO’da degiliz, fakat bu durumda hangi garantileri alacagiz? En önemlisi de onlari bize tam olarak hangi ülkeler verecek?" ifadelerini kaydetti.

"Kimse bizim için savasmak istemiyor"

Batili ülkeler tarafindan yalniz birakildiklarini ve sadece kendilerine yönelik destek açiklamalarinin yapildigini söyleyen Zelenskiy, "Yalniz kaldik. Kimse bizim için savasmak istemiyor. Bizi NATO’ya almak istemiyor, güvenlik garantisi vermekten korkuyorlar. Devletimizin müdafasinda tek basimiza kaliyoruz" ifadelerini aktardi. Sözlerinin devaminda batili ülkeleri elestirmeye devam eden Zelenskiy, "Herkes korkuyor. Destek veren herkese minnettarim. Sadece kelimelerine degil" dedi.

Ayni zamanda Zelenskiy açiklamasinin sonunda, ülkesinden ayrilmadigini, kendisinin ve ailesinin Kiev’deki hükümet konutlarinda kaldigini da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA