AB, Putin Ve Lavrov'u Yaptirim Listesine Aldi

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov’un resmen yaptirim listesine alindigini duyurdu.

AB, Putin Ve Lavrov'u Yaptirim Listesine Aldi
Avrupa Birligi (AB) Disisleri Bakanlari Konseyi, Ukrayna krizi ve Rusya yaptirimlari gündemiyle Brüksel’de toplandi. AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, toplantinin ardindan düzenledigi basin toplantisinda Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov’un resmen yaptirim listesine alindigini duyurdu. Rusya’nin Ukrayna’ya girmesi ve ardindan yasanan süreci yorumlayan Borrell, “Rusya’nin Ukrayna’ya saldirisi sürüyor. Ukrayna kahramanca savunuyor. Ukraynalilara gerçek özgürlük savasçilari diyebiliriz. Masumlarin hayatlari tehlikededir. Bu durumun vehametini anlamaliyiz. Müdahale edenlere karsi kullanma tehdidinde bulunulan nükleer silahlara sahip büyük bir askeri güç tarafindan bir komsu ülkenin isgali söz konusu”dedi.

AB Disisleri Bakanlarinin bugün yaptirimlarin detaylarini görüstügünü kaydeden Borrell, “AB Disisleri Bakanlarinin aldigi kararla Putin ve Lavrov da yaptirim uygulanacaklar listesine alinmistir” dedi.



“Rus halkini hedef almiyoruz”

AB’nin aldigi yaptirim kararlarinin Rus halkina karsi olmadigini bildiren Borrell, “Rus halkini hedef almiyoruz. Birçok Rus vatandasi savasa karsi. Rusya’da savas karsiti gösteriler yaptilar. Putin Rus halki degildir. Rusya yaptiklarini uluslararasi açidan tekrar gözden geçirmelidir. Birlesmis Milletler’den (BM) Rusya’yi cezalandirmasi için talepte bulunacagiz. Ortak çalistigimiz ülkelere karsi da Putin’in saldirgan tavri görüldü.

Bu durum uluslararasi toplumun harekete geçmesini gerektirir. BM Genel Kurulu kapsaminda yapilacak bir oylamada kimlerin karsi durdugunu görecegiz” diye konustu.

Rusya’nin uluslararasi toluma saygi göstermedigini söyleyen Josep Borrell, “Putin bir komsusuna karsi savas açti ki bu sirada BM’de bir toplanti sürüyordu. Bu durum gösterdikleri saygi ve uluslararasi düzene bagliligi göstermistir. Rusya uluslararasi toplumdan atilmiyor ama uluslararasi organizasyonlardan dislanmaya basladi.

Biz Ukrayna’yi sonuna kadar destekliyoruz. Bu duruma dair görüs birligimiz devam ediyor” ifadelerini kullandi.

“Kaos çevre ülkeleri de olumsuz etkiliyor”

Rusya’nin baslattigi harekatin bölge ve çevre ülkeleri için de kaosa neden oldugunu belirten Borrell, “Rusya Zelenskiy’i nazilik ve soykirim yapmakla suçladi. Bu Rusya için bir yargisal sonuç getirmelidir. Ayrica bu kaosun komsu ülkeleri olumsuz etkiledigini görüyoruz. Örnegin Bosna Hersek gibi ülkelerin istikrara ihtiyaci var. Biz istikrari destekliyoruz. AB olarak Bosna Hersek’e 500 asker göndermeye karar verdik. Önümüzdeki günlerde bu gerçeklesecektir” dedi.

Borrell, bir gazetecinin Putin ve Lavrov’a karsi yaptirim kararina iliskin “Putin ve Lavrov’un Avrupa’da parasi var mi yoksa bu karar sembolik midir?” sorusuna “Bu kisilerin özelleri benim isim degil. Buna vakif olacak bir durumda degilim” yanitini verdi.
Kaynak: İHA